用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 勿留空二三志願免派次選
樓主: Teresa
go

勿留空二三志願免派次選 [複製鏈接]

Re: 勿留空二三志願免派次選

如果 :

甲部
第一志願: 他區名校
第二志願: 本區心儀既小學

乙部
第一志願: 本區心儀既小學

去第三階段時, 本區心儀既小學會唔會話因為甲一冇選佢而印象分大減..........

真係...................
[img align=left]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10716;117/st/20010806/n/Nok+Tung/dt/12/k/ae0c/age.png[/img]

I will choose this option:

甲部 : 1 , 2 填誇區2 間, 3 填本區果間
乙部 : 本區果間.

Is it ture?

twinstar,

你個問題太簡潔,唔係好明你想問乜

Section A: 本區心儀名校, leave both options 2 & 3 blank

Section B(本區): 本區心儀名校,rank other 本區schools

twinstar 寫道:
Hi Sandy Law

如果心儀=名校=本區,那麼怎填?

Thanks
Twinstar

lilac,

就算做黑客都未必咁易能夠入侵啦

甲部第二志願放受歡迎學校的話,其實真係無機會,不過填下都無坊既 如果你兩間一樣咁鐘意就填埋囉,千祈唔好填一間比乙部第一志願較差的學校啊

pizzahut,

甲部 : 1 , 2 填誇區2 間, 3 填本區果間
乙部 : 本區果間.

這個較好

Alen,

甲一唔選會有小小影響,但唔係間間學校都咁介意,乙一唔選就會大大減低叩門時的成數,仲有有些好受歡迎學校叩門時只會派表給自行分配和統一派位做首選的人。

sandylaw 寫道:
Alen,

甲一唔選會有小小影響,但唔係間間學校都咁介意,乙一唔選就會大大減低叩門時的成數,仲有有些好受歡迎學校叩門時只會派表給自行分配和統一派位做首選的人。

之前有人講, 要自己take個申請表copy, 証明自己選左佢.

咁如果我唔俾copy間學校, 佢地知唔知我甲一冇選佢呢?
[img align=left]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10716;117/st/20010806/n/Nok+Tung/dt/12/k/ae0c/age.png[/img]

Alen,

如果你唔交表學校會以為你連乙部都唔選佢,但如果你甲或乙都唔係選佢首選的話,就唔交好過交啦

醒目開學勳章

其實想問問叩門的學位有多少,因為我只有一所心儀的小學(本網),我應該怎樣填寫?如有校長的推薦信是不是會好些?請名各位媽咪教教我怎樣做。唔該哂!!感激!!

sandylaw,

我有事請教, 如果我心儀的學校同時在本區 (例如C校為最喜愛, J填為次愛, 然後A跟住M, 如此類推), 這樣我是不是

填法一
1) 甲部一填C校, (留空)二及三不填
2) 乙部一填J, 二填A跟住三填M
填法二
1) 甲部一填C校, (不留空) 二填A及三填M
2) 乙部填其他

請問甲部係唔係只係填三個志願? 咁乙部要填幾多個志願?
:idea:

本人屬41校網若甲部填1.喇沙2.男拔3.九龍塘官立 乙部頭3位再重覆,是否明智,請教路

我有D野吾明!大抽獎結果於07年6月2月知,咁如果需要"叩門"是那天就到心儀學校叩門,或是要注冊左先在去叩門?
叩門要帶D咩去?可以到幾間學校叩門嗎?如自行揀A校,抽獎又楝A校叩門當然較有利,但如保險些在到B,C校叩門,B,C校會接受嗎?
波蘿飽的成長日誌
http://hk.myblog.yahoo.com/boboheilam

一休 ,

乙部有30個志願要填(本區)
波蘿飽的成長日誌
http://hk.myblog.yahoo.com/boboheilam

日羲 寫道:
我有D野吾明!大抽獎結果於07年6月2月知,咁如果需要"叩門"是那天就到心儀學校叩門,或是要注冊左先在去叩門?
叩門要帶D咩去?可以到幾間學校叩門嗎?如自行揀A校,抽獎又楝A校叩門當然較有利,但如保險些在到B,C校叩門,B,C校會接受嗎?

我囡囡first round 都唔中. 其實最好於6月2日前打去妳們心儀的學校問清楚所有問題.
我覺得第一天去叩門, 比人印象會有誠意d.   
其實係一家四口子

zoemanman,

叩門學位有多少真係好難講,要睇下該學校在自行分配和統一派位時有幾多人曾經放棄過學位。
校長推薦信其實好多人都會有,但就要睇個幼稚園校長同小學校長的關係係點先得啦

mimosa,

1) 甲部一填C校, (留空)二及三不填
2) 乙部一填C, 二填J跟住三填A

因為乙部佔成個派位的90%,係絕對唔可以亂填架

// 咁如果我唔俾copy間學校, 佢地知唔知我甲一冇選佢呢?
Allen, 咁佢地咪唔選你。

// 叩門的學位有多少?
zoemanman, 每間學校唔同,一般二三個至二三十個。

//但如保險些在到B,C校叩門,B,C校會接受嗎?
日羲, 會。

elsachan,

我對41校網唔熟,因我都唔係果區

如果你咁排的話,在甲部10%喇沙派哂,慶幸地派到甲部第二的男拔,那麼你就等於放棄左乙部90%的喇沙啦,如果你派左去男拔都唔後悔就可以照你方法去填
‹ 上一主題|下一主題