用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各位家長,你地對學券制有咩意見,一齊傾下! ...
樓主: strawberry^
go

各位家長,你地對學券制有咩意見,一齊傾下! [複製鏈接]

Re: 各位家長,你地對學券制有咩意見,一齊傾下!

唔好意思..我想問其實而家牟利機構幼稚園係咪都有學券制 ??詳情係點 ?? 係咪都限制左學費幾$$先有學券 ??

[size=medium]~ 我愛臭嬌 ~

非牟利幼稚園係由07-08學年開始,有學券,半日制學費$24,000以下同全日制學費$48,000都可以享有.
xeniayuen 寫道:
唔好意思..我想問其實而家牟利機構幼稚園係咪都有學券制 ??詳情係點 ?? 係咪都限制左學費幾$$先有學券 ??

xeniayuen:
出年07年入讀k1既小朋友都有學卷half-day$24000以下,full-day$48000以下,但牟利既學校只會資助3年,重要係學校比盤數政府睇,而08年入讀牟利k1既小朋友係冇得資助,now讀緊k1,k2-既係出年讀k2,k3既小朋友都有

因為我囡囡明年讀k1~~咁如果07年k1牟利又可獲資助多少呀 ??
[size=medium]~ 我愛臭嬌 ~

政府成日叫人生3個, 早就應該實行12年免費教育(包括幼稚園)

講得好o岩!! 完全講中我o既想法~~     
o的學校做得好, 先會賺錢兼多人讀!! 做咩要"Ger"住人o地!
如果人o地真係請"pat"泥番o黎教o的學生, o的學生都有
高水準o既..... o感我都"友"佢咯~~ haha   
真攪笑~~

pangpuiyee 寫道:

"校董校監校長們個個身光頸靚珠光寶氣住大屋坐靚車買遊艇", 唔通有錢人就唔可以做好人? 只要佢地真係用心教學, 盡心盡力教好每個小朋友, 放學後"身光頸靚珠光寶氣住大屋坐靚車買遊艇"係人地私人的事. 唔通佢地教完你個囝囝,囡囡返屋企住木屋挨麵包你會好開心?
而家好多大型會考補習社都賺好多錢, 但人地攪盡腦汁令d學生有興趣讀書. 學生肯讀書, 考得好成績, 家長唔洗勞氣, 所以人地賺多d都係應該的.
耶和華所賜的福、使人富足、並不 加上憂慮 。 箴言10:22
‹ 上一主題|下一主題