用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有關高主教
樓主: Micky
go

有關高主教 [複製鏈接]

Re: 有關高主教

請問高主教有無用成績來分班呢?

另外,我真係好想知道以下所講既即係點?學校有無對家長公佈/ 講解距地打算點呢。我找過學校個網,好似無詳細講。

謝謝!

私小兩成資優生 全方位栽培 (2006-10-11 05:05:00)

【明報專訊】玉不琢不成器,再聰明的學生也需要被發掘和栽培,方能成才。著名私立小學聖方濟各英文小學全校有 900名學生,當中逾 200人被辨識為資優生,資優  廣 告

比率多達逾兩成,校方動用全校資源,開辦資優課程。但校長梁偉才擔心,本港缺乏有系統的資優培訓計劃,資優小學生升上中學後會被忽略,出現「斷層」,影響將來的成就。

聖方濟各英文小學是本港最早推行資優教育的小學之一,已有 12年經驗。校長梁偉才說,該校家長可自行讓子女接受專業的智商測試( IQ test),若測試顯示學生智商高於 130分,他們就自動進入資優「人才庫」。現時「人才庫」有 200人,當中約 100人憑高智商「入庫」,另外 60多人由教師觀察和推薦,其餘約 30人是學業成績最佳的 10%學生。

校董會年捐 10萬援資優教育

梁偉才表示,校方在教學課程加入資優元素,如高層次思維和培養學生的創作力,又特別為資優生開辦課後「抽離式」課程,內容包括學術、領袖訓練、辯論和創意音樂等。由於不少資優生較離群、自我和不懂與人溝通,他又親自設計必修的資優導引及情緒管理課程,以提高他們的情緒管理能力及溝通技巧,學生完成後可獲得畢業證書。該校資優教學組主任陳老師說,校內教師都有資優教學的經驗,又設立由 10多名教師組成的專責小組任教資優班。

聖方濟各英文小學的資優課程,得來不易。梁偉才說,本港資優教育資源和配套不足,該校需依靠校董會每年捐出約 10萬元經費來發展資優教育,資料、教材和資優玩具也要在海外選購,又需請教美國及新加坡專家跟進支援。他擔心學生升中後缺乏跟進,浪費了人才。

天主教香港教區教育事務主教代表助理陳繼賢亦表示,資優培訓資源有限,只能在營運較靈活的私校推行校本資優教學,現時教區只有 3所私立小學積極推展,包括聖方濟各英文小學、聖若瑟英文小學及高主教書院小學部。

教統局總課程發展主任(資優教育)陳沛田回應,資優培訓有改善餘地,當局已

I ASKED THE TEACHER LAST WEEK, YOU MAY WRITE A LETTER TO APPLY THE P1 DIRECTLY TO THE PRINCIPAL.

請問高主教有無用成績來分班呢?有

I THINK THEY HAVE SEPARATE A - C CLASS IN ALL CATHOLIC SCHOOLS  COZ MY BROTHER'S SON TOLD ME THERE IS A SUPER-SMART CLASS  ACCORDING TO THE REPORT.                    
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

NichoB 寫道:
I THINK THEY HAVE SEPARATE A - C CLASS IN ALL CATHOLIC SCHOOLS  COZ MY BROTHER'S SON TOLD ME THERE IS A SUPER-SMART CLASS  ACCORDING TO THE REPORT.                    

Thanks very much for your reply.  What report?  would you please tell me more.

有冇人可以答下我, 學生讀得開唔開心, 會唔會谷到悉眉苦臉?

校規是否很嚴?

除咗academic, 老師關心學生嗎?

學校著重sports 嗎?

我所認識,Raimondi 係好傳統既天主教學校,仲意小朋友有禮服從同謙恭。吾知甘形容貼吾貼切呢。Please correct me if I'm wrong.

Sports of course!  Take a look, they even have mini tennis and squash gar.

http://rcps.raimondi.edu.hk/

All Raimondi boys (grown ups) I know also like tennis - maybe it's just a coincidence but who knows. ha ha...

咁活潑好動的小朋友咪唔適合  

morris_mama 寫道:
我所認識,Raimondi 係好傳統既天主教學校,仲意小朋友有禮服從同謙恭。吾知甘形容貼吾貼切呢。Please correct me if I'm wrong.

小兒也在高小讀小一, 希望可以幫到大家~~

開學前我也有大家一樣的問題, 小兒又唸的都是普遍幼稚園, 程度也不是太高(英文可以說是抗拒), 選擇高小一來希望他可以在英文的環境下學習, 畢竟英文對於他將來就業升學也很重要.....但開學大概三個月, 小兒很幸運地認識了不少同學, 每次問他上學也很開心, 平均一天有四五樣功課, 頭一個月是適應期, 都沒有教書的, 功課圍繞常識及學校環境主題, 讓小孩更了解他們的學校, 這樣他們學習時也很輕鬆...十月開始正式教書就會多一些功課, 中英默書隔星期一次, 11月也開始多了各科評估, 但評估前也有模擬評估, 讓學生及家長知曉是什麼一回事, 從而幫小朋友加強溫習, 12月的考試範圍剛收到, 都是平時評估的東西, 應該到時不會太吃力, 課外活動也是自己意願選擇....

小兒也是很活潑的, 最初也擔心他會坐不定, 但小朋友的適應力都很強的, 正如我最初說他之前英文不好, 現在也漸漸能克服, 抄手冊執書包都沒有問題, 當然佢有些同學仔仍然常忘記帶東西, 但總括來說, 我也很慶幸為小兒選擇了高小~~~

Micky 寫道:
咁活潑好動的小朋友咪唔適合  

[quote]
morris_mama 寫道:
[/quote]

Oh no... 請別誤會,我吾係甘意思。但,試想想,有邊間有宗教背景學校老師會比小朋友 say prayer 的時候傾計玩笑。而且傳統學校大都會教小朋友見到老師要點頭行禮果類。。。我係講緊呢d。。。-_-"

我個仔獲「軒尼詩官小」(上午校) 取錄,但之前「高主教」亦收咗同已交留位費,唔知點揀?可以俾意見

高主教小學是好學校,唔錯!
我係尊頭,唔係豬頭!</b>

PC0324 寫道:
我個仔獲「軒尼詩官小」(上午校) 取錄,但之前「高主教」亦收咗同已交留位費,唔知點揀?可以俾意見

Then, I'll ask you - Why you consider 軒小?

bricks 寫道:
高主教小學是好學校,唔錯!

小學一定係。
中學20 年前一定係。

我希望中學早日會變私校+接龍(好似 st. paul convent), 甘就 perfect! 但現今HK,真係今年吾知明年事呀!><

因為覺得軒小的口碑唔錯及升中派位往績亦很好,所以報名一試。

我知道高主教的教學較為傳統,而軒小應屬活動教學;而我感覺高主教的學生語文能力較好。由於高主教再下一個學年會另遷獨立校舍,硬件及環境應比軒小好。不過我個仔屬於活躍型,但不算太難教的,真係唔知點揀?請幫忙?

PC0324 寫道:
因為覺得軒小的口碑唔錯及升中派位往績亦很好,所以報名一試。

我知道高主教的教學較為傳統,而軒小應屬活動教學;而我感覺高主教的學生語文能力較好。由於高主教再下一個學年會另遷獨立校舍,硬件及環境應比軒小好。不過我個仔屬於活躍型,但不算太難教的,真係唔知點揀?請幫忙?

Hi hi, 大家當傾計啦。。。

如果高主教收得你個仔,即係話仲意你個仔,所以你吾洗顧慮你個仔適吾適合啦。

假如你仲意考名牌中學(e.g. QC),只要你個仔係 band 1學生,就會派到第一志願架啦。讀軒小或高小都吾関事。不如 lum自己真係仲意邊間啦。

你話“我知道高主教的教學較為傳統,而軒小應屬活動教學”,你好似仲意活動教學,甘咪軒小囉。但如果高小第日變活動教學,你會吾會後悔先,哈哈。我吾知架,我覺得如果係 trend,會變囉。

你話“高主教的學生語文能力較好”。。。一般天主教名校都會比人有呢種“感覺”。如果你怕讀軒小吾夠,咪另外比野仔仔參加囉。

都係答你吾到。校風呢?你有無考慮埋?而且一個係私小,一個係官小。。。幾吾同。

Hi morris_mama,

係呀! 我都好想知道RC既校風.  
同埋其實係唔係報親都收既呢? 因為囝囝好幾個K3同學仔都被RC取錄.
你係咪都稔住比你囝囝入讀RC ? 我都係呀!   請指教!!

psmama

就學業,不肯定, 但就校風,依我30年中西區生活所見,高主教學生都很斯文,很整潔

多謝你意見,我們最後都係揀咗高主教,因為覺得高主教的語文教育水平唔錯,同埋覺得呢間學校未來的校舍及配套應較優勝。

:-
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Acamedic - RC is certainly better than HS.

What's the meaning of traditional apporach?

Big class not equal to traditional. HS also have over 30 students in one class.

My friend wants to paid RC first, then her son join the 2nd round lucky draw again. Is she alright ?
‹ 上一主題|下一主題