用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園06畢業生小一心路歷程
樓主: achan97
go

根德園06畢業生小一心路歷程 [複製鏈接]

Re: 根德園06畢業生小一心路歷程

YanyanMom>>>>起碼YY可以訓晏少少都好丫!彤彤今日第一日係學校叫飯,佢話好好味喎!仲有今日係第一日課外活動,上體操,佢不知幾開心話有彈床跳,不過張彈床細過我地張床喎!

YanyanMom 寫道:
ac,

我地p.1要返下午班, d時間仲唔見使ar....放學後沖涼食飯跟住做功課執書包,攪掂都差不多9點lu~~平時要溫書應付dict, 都重有時間既; 但遲d有評估考試, 就真係要好好分配d時間同佢溫書至得lu....    學妳話齋, 佢自己handle倒梗係perfect la, 不過睇佢都未有咁ke功力   

講起睇通告, yanyan就好似老師分功課咁..."媽咪! 呢d要睇要簽名要比$$(最緊要 )..."尤其頭果幾日, 填表都填到我頭暈ar   

我好開心呀,差唔多個個搬哂過黎喇!!!!仲有新朋友添......   
ANSONLCH 寫道:
hi 各位, 我都來報到先 !

ac, 你個topic真特別, 簡直是...... 利害 !!!

小兒都很快適應和喜歡小一的生活, 可能和kentville的模式差不多, 雖然功課都算多, 但每樣都很快完成, 相比kentville的抄寫, 他覺得現在好好多;  不過, 現在只過了一個月, 遲些可能會不同.  

kidslover / k&j, 你們好 !  Andrew & Keith 適應小一的功課和默書嗎 ??  我個朋友叫曬救命, d默書好堅喎 !  你們跟得辛苦嗎 ?  

yanyanmum, 10月22日見 !

stevexu>>>上星期就試過體育堂著運動服加皮鞋<--    咁佢有無唔開心呀?

ac,
本來我唔知架,不過上星期六問開佢上體育堂好唔好玩,佢仲話好好玩,阿sir教佢地打(關豆),我跟住問佢感你適唔適做ar,
佢話適,不過味試過.跟住我開始有d懷疑既時候佢就話因為我著錯鞋所以無得上體育堂.唉....希望佢以後做野上心d la...
achan97 寫道:
stevexu>>>上星期就試過體育堂著運動服加皮鞋<--    咁佢有無唔開心呀?
該用戶已被刪除

醒目開學勳章

彤彤咁攪笑既好有可能想試下你 bor好叻呀, 你 d 忍耐力有進步 la[quote]
achan97 寫道:
funbabyhk>>>拿拿拿!之所以我開呢個topic真係無錯架,起碼搵番你同K&J兩個伴先麻,等我知道我唔係lonely既!    佢今晚默書時居然將個s掉轉左方向寫呀,驚唔驚呀,我忍得好辛苦先無片佢呀!    叻唔叻先?快快讚下我得咋!

ANSONLCH,

See you there

ANSONLCH 寫道:
hi 各位, 我都來報到先 !

ac, 你個topic真特別, 簡直是...... 利害 !!!

小兒都很快適應和喜歡小一的生活, 可能和kentville的模式差不多, 雖然功課都算多, 但每樣都很快完成, 相比kentville的抄寫, 他覺得現在好好多;  不過, 現在只過了一個月, 遲些可能會不同.  

kidslover / k&j, 你們好 !  Andrew & Keith 適應小一的功課和默書嗎 ??  我個朋友叫曬救命, d默書好堅喎 !  你們跟得辛苦嗎 ?  

yanyanmum, 10月22日見 !

AC,

既然係咁, 妳就讓妳張龍床比彤彤係屋企得閒彈下la   

achan97 寫道:
YanyanMom>>>>起碼YY可以訓晏少少都好丫!彤彤今日第一日係學校叫飯,佢話好好味喎!仲有今日係第一日課外活動,上體操,佢不知幾開心話有彈床跳,不過張彈床細過我地張床喎!

[quote]
ac,

我地p.1要返下午班, d時間仲唔見使ar....放學後沖涼食飯跟住做功課執書包,攪掂都差不多9點lu~~平時要溫書應付dict, 都重有時間既; 但遲d有評估考試, 就真係要好好分配d時間同佢溫書至得lu....    學妳話齋, 佢自己handle倒梗係perfect la, 不過睇佢都未有咁ke功力   

講起睇通告, yanyan就好似老師分功課咁..."媽咪! 呢d要睇要簽名要比$$(最緊要 )..."尤其頭果幾日, 填表都填到我頭暈ar   
[/quote]

K&J,

係我呀, 側面媽呀, 我之前都上bk都搵過你哋呀, 後來好忘所以冇搵, 剛剛有個朋友話我知, 叫我睇吓係唔係你哋, 真係.

各位小朋友好嗎, 辛苦嗎?  呀仔初初都唔習慣, 現在好d啦, 你哋小朋友點呀........

K&J 寫道:
ac>>我响SFA嗰邊搵到"側面", 佢叫KerryHau.
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

[size=medium]辛苦......???

每當親友問亞女返小一辛苦嗎? 佢就會答: "辛苦呀, 好多功課呀!" 昨晚有份功課要用'晚飯'呢個詞語造句 , 亞女作"晚飯後,我們要做功課。" 攪到我都唔知有冇做錯決定, 唯有認真咁問佢究竟返呢間學校好唔好, 佢又話: "辛苦我都鐘意返呀!" 真令人費解......     

呻完lou!

mammum & BCMAMA,

唔講都唔知你o地係KV媽咪添! 日後請多多提點!  

YYM, we are not alone!    

K&J>> 除左my J, another J (June's 囡囡)都出現左喇!

June>> 到你去另一邊捉人喇!   
該用戶已被刪除

YES   

KiwiMum 寫道:
mammum & BCMAMA,

唔講都唔知你o地係KV媽咪添! 日後請多多提點!  

YYM, we are not alone!    

stevexu>>>都係一個教訓黎既,等佢學曉唔會有下一次!

今日彤彤正囉係學校做完功課,佢睇緊TV呀!我實在都唔係好明白佢地學校個timetable,今日午飯後兩堂都係多元化智能,最後果堂係PTH課外活動,佢話上PTH前果堂做功課喎!做功課=多元化智能??    anyway都好既,比佢抖一抖!   
stevexu 寫道:
ac,
本來我唔知架,不過上星期六問開佢上體育堂好唔好玩,佢仲話好好玩,阿sir教佢地打(關豆),我跟住問佢感你適唔適做ar,
佢話適,不過味試過.跟住我開始有d懷疑既時候佢就話因為我著錯鞋所以無得上體育堂.唉....希望佢以後做野上心d la

funbabyhk>>>攪笑?????   

點解我成日都post唔到呢d公仔架?????

funbabyhk 寫道:
彤彤咁攪笑既好有可能想試下你 bor好叻呀, 你 d 忍耐力有進步 la

YYM>>>駛我叫?佢一日都響樹彈到黑架啦! :evil:  :evil:
AC,

既然係咁, 妳就讓妳張龍床比彤彤係屋企得閒彈下la   

KerryHau>>>    對唔住呀,漏左你呀!唔姣EC呀,你唔好怪我呀!側面佢點呀?SFA係咪同傳說中一樣咁堅呀?   
KerryHau 寫道:
K&J,

係我呀, 側面媽呀, 我之前都上bk都搵過你哋呀, 後來好忘所以冇搵, 剛剛有個朋友話我知, 叫我睇吓係唔係你哋, 真係.

各位小朋友好嗎, 辛苦嗎?  呀仔初初都唔習慣, 現在好d啦, 你哋小朋友點呀........
‹ 上一主題|下一主題