用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 名校拍教師造型照塑造形象
樓主: mission
go

名校拍教師造型照塑造形象 [複製鏈接]

Re: 名校拍教師造型照塑造形象

我倒想知在校學生的家長怎看這事。

估計只有些較年輕的老師才適合影這類相。
我自己當年的老師,如果影這類相,必定被我們取笑。
不過時代已不同。

~明報~

小學明星教師撼補習社
聘形象顧問 海報貼滿校

英華小學校長林浣心認為,漂亮的教師能為學生帶來喜悅,所以教師的形象對教學非常重要,校內牆壁也貼滿教師的海報。  

英華小學聘請劉天蘭為專業形象顧問,更拍下「專業形象」硬照,製成海報貼於校門外。圖為中文科教師鮑

夠了!巳經滿街巴士車身電視報紙都是那種補習文化廣告!

校長你話叫學生不假外求,就是認同那種文化!
唔通它朝外面時興比堅尼補習,你又叫老師跟?
唔通它朝外面時興三級笑話教學,你又話校內都有?
你話目的係令學生認識老師?但那根本不是老師本身獨有的風格!那是罐頭式廣告商業文化包裝!那麼家長使唔使著得pro來使仔女尊重自己呢?某某同學仔家長唔掂,因為唔夠我的父母著得pro!

校長,請你指引使學生有反智的批判思考吧。

王國長老

我唔認同漂亮的外表好重要!
如果我仔既校長講咁既說話,我會好失望。
我家電梯平台種有很多洋鳳仙,5顏6色好靚,
亞仔有日話D 花好靚,不如買黎種番D。
當時我唔知發咩神經同個仔講,
你剩係鐘意靚野架咋?亞仔答︰「係架!」
我話︰花靚梗係好,但有D 花唔靚,
只係白色,叫薑花,但佢好香架喎!
唔係只是外表好睇就得,外表唔靚啫,
唔代表佢無其他好既地方架喎?!
亞仔好似明白,仲叫我買薑花比佢聞下。
如果只著重外表,唔識欣賞其他野既,
咁日日去返學,學到D 咩野?!

作為英華家長,我的反應是「一笑置之」。學校的好與壞,並不只看其單一事件。

Bluestar 寫道:
我倒想知在校學生的家長怎看這事。

估計只有些較年輕的老師才適合影這類相。
我自己當年的老師,如果影這類相,必定被我們取笑。
不過時代已不同。

"學校絕對不會考慮該些漂亮但沒有教學熱誠的申請人", 但我想知充滿教學熱誠, 但個樣唔多好, 林校長又請呢? 學校不是應該教導小朋友整潔就是美的道理嗎?

chungmingbaby 寫道:
作為英華家長,我的反應是「一笑置之」。學校的好與壞,並不只看其單一事件。

我雖不是英華家長, 我只是曾經希望兒子能進此校, 但到最後林校長也沒有收我的孩子, 但我也認同chungmingbaby的說法, 不能因這件單一事情而抹煞林校長一貫愛鍚學生的做法。她也不是只著重「漂亮」而不重視教學和品德培養。這次的做法誠然是一個非常具爭議性的事件, 但據我所知英華也有很多很好的方法去培養學生的學習興趣、擴闊學生的視野眼界及提升學生的語文能力等。看看英華家長自己的討論區便可知他們家長是很support學校的。

小朋友真可憐, 小小年紀便被這股庸俗風氣入侵他們純潔的校園 .... 唉    我是小孩子的話寧願看Snoopy多d啦  

click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

Only if,

"你估有無d家長入到去見到咁, 即刻唔敢交小一張表呢?"

yes, I will be one of them, what kind of knowledge/interest will brain wash my sons?

Chelsea

用錢聘請劉天蘭為專業形象顧問, 倒不如實實在在的用在學生身上.  校長原意是為了加強老師形象, 令學生更尊重老師, 不過好像識得其反, 令老師難堪.

I need to re-consider whether I should  apply this school for my son.

真係世風日下, 洗唔洗咁呀?做咩攪d咁嘢呀? 睇完之後, 我直情眼都凸埋出來呀!

".....兩個衣櫃,放在教職員洗手間中,「方便教師在校內配襯衣服。」"

依家係教書, 唔係做show呀, 真替D老師淒涼, 如果我係果D老師, 我會好hurt囉. 要咁先至令學生尊敬?要咁先至係老師?

我覺得學生尊唔尊敬老師, 係在於老師自己嘅尊業, 知識, 操守, 言行, 對學生的態度, 關心和付出吧, 而唔係穿得行政人員look D就係會令學生尊敬你多D卦?

我覺得要令學生對新老師認識深D, 應該係讓佢地有多d時間和機會接觸, 傾計, 互相交流吧, 而唔係花費一筆金錢去影埋D明星海報貼係大門口啊.

講真, 平時已經常見到D補習天皇海報通街出現, 已經好難頂啦, 如果學校都攪D咁嘢, 真係.........唉!!!!唔知英華小學嘅家長頂唔頂得住呢?

早前, 都有唸過同呀仔轉校去英華, 貪佢新校舍一條龍, 依家............(雖然人地未必收)......都係算啦, 傳統d好, 做人做事搵學校都係至緊要踏實D.

林校長咁有唸頭, 遲d唔知會攪d咩呢?

我是英華家長,第一次見到這輯相片,的確感到意外,因為老師的形象改了,有些不習慣,但我覺得幾新鮮,而且每位老師也顯得精神奕奕,我覺得影得不錯。

但最重要是藉着這些照片,學生和家長可以認識到學校的老師,知道他們的名字和教甚麼科目,尤其對於新來的老師,這是一個很好的渠道去認識他們。對於其他人,這些相片真是沒有多大意義。

我覺得將老師既資料同相片放上學校互聯網已經可以令家長及學生認識老師, 並唔需要特意影呢批相片做宣傳囉......

hi,all

唉....咁都得??講真我情願個小朋友讀d傳統既小學啦,起碼真係教學先啦,攪咁多野好似做馬溜戲比d家長同學生睇咁,咁多錢請d專業人事黎攪不如用d資源攪多d課外活動啦,d教師成日講話d功課多到要
該用戶已被刪除

唔通女王的教室o既亞久津老師個形象太深入民心,
所以要拍番輯咁o既老師造形照,
令到d小朋友唔會怕o左返小學
‹ 上一主題|下一主題