用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無人有屯門70區內之心水學校提供
樓主: cmsm
go

有無人有屯門70區內之心水學校提供 [複製鏈接]

Re: 有無人有屯門70區內之心水學校提供

Ding 寫道:
ki33221100

hi ..   
梁周校風好嗎 ? 我見d小朋友都 ok .. 唔係好百厭 ?
你囡囡派左去邊間中學 ?

俾我有多個小朋友要在屯門區入讀小學,我首選保良局梁周順琴小學下午校。

我囡囡考到一間非常心儀的英中,詳情請check PM,等你流下口水 :tongue:,  講笑啫 ,不過間中學真是極之出色。

ki33221100,
其實你唔需要故作神秘! 黃校長在簡報上已經寫左出黎啦!

各位屯門媽咪,

我心目中已經選定2間, 一係方王錦全, 一係屯官, 但我個囡只係長女, 冇其他分數。我好怕大抽獎,唔知派去咩小學就死得。

好希望一撃即中唔駛煩。請問呢2間最近呢1-2年幾分可以入到呢? 我應該交表去邊間的機會較大???

如知請告之, 求下你     

Ding 寫道:
健朗媽媽 ..

你d對話好搞笑 ..    
好再我c6唔多理.. 因為佢都無去研究邊間好.. 話信得我過喎..     .. 都好.. 唔洗就咁多人..  

你就好啦! 我全家11個大人(未計我老豆嗰邊), 得我亞仔一個細路,佢地個個都好錫我個仔,好緊張佢,  佢地一人一把口都比佢地攪到我煩死

晴B媽 寫道:
各位屯門媽咪,

我心目中已經選定2間, 一係方王錦全, 一係屯官, 但我個囡只係長女, 冇其他分數。我好怕大抽獎,唔知派去咩小學就死得。

好希望一撃即中唔駛煩。請問呢2間最近呢1-2年幾分可以入到呢? 我應該交表去邊間的機會較大???

如知請告之, 求下你     

兩間都差唔多喎, 其實一般來說, 學校扣除咗必收的世襲位之後,會照分數高低去收生, 將超額的相同分數申請交返教局, 由教局抽籤, 所以15分要靠運氣, 我家姐個女兩年前(兔年bb)15分都入到舊鄭(超額幾倍), 但另一個fd就兩次都入唔到,真係要睇你好唔好彩

不過如果你兩次都填同一間而又唔得,去叩門時機會都會大d, 誠意撘夠

健朗媽咪,

因為如果往年15分係完全冇機會的話, 我就無請浪費機會中個頭埋去......等派位太冒險, 我唔想。

若15分有抽籤機會的, 都可博一博丫麻。

健朗媽咪 寫道:
兩間都差唔多喎, 其實一般來說, 學校扣除咗必收的世襲位之後,會照分數高低去收生, 將超額的相同分數申請交返教局, 由教局抽籤, 所以15分要靠運氣, 我家姐個女兩年前(兔年bb)15分都入到舊鄭(超額幾倍), 但另一個fd就兩次都入唔到,真係要睇你好唔好彩

不過如果你兩次都填同一間而又唔得,去叩門時機會都會大d, 誠意撘夠

睡覺 寫道:
bestwish..
       你弄錯喇,兆霖今年係全英普教學,佢地有一個由新西蘭來ge"全職"外藉老師任教架,英文係由本地 加埋 佢兩個同時間一起上課架,個外藉老師好受小朋友同家長喜愛。而那位本地英文老師英文好叻架。

如果想小朋友開心上學,開心放學,和學到好的普通話和英文(英普教學也,數學都會用英文教),又要係津校,老師有好用心,全部有齊,屯門只有此校也﹗(不過初頭可能要適應>>英普教學)    [quote]
bestwish 寫道:

5) 新校兆霖, 新教學模式幾好, 好似保圓, 但唔係外籍老師教, 又係教會學校. 唔鐘意.
[/quote]

佢地合併有幾耐?成效有冇咁快睇到呀?
英普教學,除頭一年之外,2年級以上既明唔明呢
2年級以上仲係唔係活動教學

我上佢地既網頁睇過,1-3年級每級都係得一班
仲要小班教學,
學校仲提供免費補習班去到7點
老師要負責宣傳,課後補習,
壓力咁大,流失率高唔高呀?

晴B媽 寫道:
健朗媽咪,

因為如果往年15分係完全冇機會的話, 我就無請浪費機會中個頭埋去......等派位太冒險, 我唔想。

若15分有抽籤機會的, 都可博一博丫麻。

晴b媽 :

15分呢兩間都有機會, 因為呢兩間學校都無教會背景, 20分的人會少d, 07年升小的學生又減少咗,如果世襲位唔多都話, 15分都好大機會, 不過邊間機會大d就真係唔知, 因為兩間都係開4班, 但係位就應該方王多少少(因為方王每班人數較多)

健朗媽咪,

第一段真係好鬼抵死!
第二段好似曾相識, 不過就無咗去珠海小學個D囉!

你地話要計分個D係掂計?
我得一個女, 無兄弟姊妹, 又無表及堂, 又無宗教, 咁未一分都無, 點攪? 只係可以等攪珠囉!

cmsm 寫道:
健朗媽咪,

第一段真係好鬼抵死!
第二段好似曾相識, 不過就無咗去珠海小學個D囉!

你地話要計分個D係掂計?
我得一個女, 無兄弟姊妹, 又無表及堂, 又無宗教, 咁未一分都無, 點攪? 只係可以等攪珠囉!

cmsm :

每個小朋友都有10分底分, 首名子女有5分, 所以你個女就有15分, 你出年先報小學, 出年小朋友仲少過今年, 仲容易入到心儀小學

2間小學方王錦全較多人選.
自行學位比較少, 都係要博一博

晴B媽 寫道:
各位屯門媽咪,

如知請告之, 求下你     

thank you kit7266!!!

健朗媽咪,

我睇左份自行分配學位的說明, 相同分數又唔夠學位分時,各學校可自行抽籤或交由教局抽籤。如果學校會自行抽的話, 我怕多數有黑箱作業囉......話就話抽姐.......又無人監督...

健朗媽咪 寫道:
將超額的相同分數申請交返教局, 由教局抽籤, 所以15分要靠運氣,
[/quote]

健朗媽咪,

咁除咗兄弟姊妹, 表及堂..........等, 仲會以咩黎計分, 有時會聽d人講去學珠心算.........等都有分咁, 真定假?

晴B媽 寫道:
thank you kit7266!!!

健朗媽咪,

我睇左份自行分配學位的說明, 相同分數又唔夠學位分時,各學校可自行抽籤或交由教局抽籤。如果學校會自行抽的話, 我怕多數有黑箱作業囉......話就話抽姐.......又無人監督...

晴b媽 :

我淨係知屯官係比返教局抽(出咗通告),方王就唔知,或者你可以打去方王問下, 就算方王自己抽, 都會未必一定唔中, 一樣有機會抽中,如果你讀保良的幼稚園, 話唔定仲會有優先(呢個係我諗, 未必係)

屯官行三制(上/下午及全日), 世襲同20分的人會較多,(出咗通告上下午及全日一樣計分) 同埋佢首輪得大約60個位, 所以競爭都會大

其實你唔駛咁煩, 橫掂兩間都係你心水, 你得15分, 兩間都有機會中同唔中,你就照自己心水傾向邊間多d, 就報邊間

健朗媽咪,

你真係好叻呀!
點解我地問d咩你都可以答得頭頭事道,
真係想請教一吓, 莫非你係教統局到做?

cmsm 寫道:
健朗媽咪,

咁除咗兄弟姊妹, 表及堂..........等, 仲會以咩黎計分, 有時會聽d人講去學珠心算.........等都有分咁, 真定假?

1)父/母全職在該小學同一校址的幼稚園或中學部工作....20分
2)兄/姊在該小學就讀....20分
3)父/母為該小學的校董...20分
4)父/母或兄/姊為該小學的畢業生....10分
5)首名出生子女....5分
6)與該校的辨學團體有相同的宗教信仰....5分
7)父/母為該小學主辨社團的成員.....5分
8)適齡的兒童(開學時滿5歲8個月)....10分

計分方法 1-5其中一項+6-7其中一項(若有)+8

官津小學唔可以面試同筆試, 所以課外活動只在叩門時或報直資/私校有幫助

cmsm 寫道:
健朗媽咪,

你真係好叻呀!
點解我地問d咩你都可以答得頭頭事道,
真係想請教一吓, 莫非你係教統局到做?

唔係, 不過我家有人從事教育工作,佢都比咗好多選校的意見我, 同埋我留意咗屯門d小學好耐, 又成日上網睇同問人,所以都知道少少, 其實有好多資料都係睇小學概覽, 你得閒都可以睇下, 同埋選定兩三間目標小學, 有時間就上佢地網頁, 睇下佢地通告欄同家課欄, 就可以知間學校有乜攪作同多唔多功課默書....

hi! 我仍然還煩惱選擇那一間?

青松(下午校)
莊啟程(下午校)
陳楚
香港路德會增城兆霖學校

怎樣擇?

健朗媽咪

原來係該小學的畢業生....10分, 嘩!  我係畢業生喎!
(我係屯官小)
適齡的兒童(開學時滿5歲8個月)....10分, 嘩!  阿女都係喎!
咁計阿女都已經有20分囉!  如再加8分未有28分囉!
係唔係一要張佢放係第一志願先有用, 放次選或再之後位置仲計唔計分?
我是否要好好利用呢?

cmsm 寫道:
健朗媽咪

原來係該小學的畢業生....10分, 嘩!  我係畢業生喎!
(我係屯官小)
適齡的兒童(開學時滿5歲8個月)....10分, 嘩!  阿女都係喎!
咁計阿女都已經有20分囉!  如再加8分未有28分囉!
係唔係一要張佢放係第一志願先有用, 放次選或再之後位置仲計唔計分?
我是否要好好利用呢?

cmsm

你計錯數啦!加8即係加第8項的分數, 唔係加8分呀,  父/母係畢業生10分, 第8項適齡兒童10分, 加埋係20分呀

我都係屯小畢業生喎

至於你係唔係要好好利用呢20分, 就要睇你係唔係諗住報返屯官la, 因為自行報返佢先有20分

仲有要搵返張畢業証書, 如果唔見咗要寫信去叫學校寫返張証明比你先可以有嗰10分
‹ 上一主題|下一主題