用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各位對呢幾間港島區幼稚園有什麼評價?
樓主: zenith
go

各位對呢幾間港島區幼稚園有什麼評價? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Re: 各位對呢幾間港島區幼稚園有什麼評價?

各位媽咪
大家有時間, 可以去下面既link, 係教統局視學報告, 花少少時間seach, 睇下有無心水學校, 睇下教統局俾咩評價 ^_^:
http://www.emb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=745

十月媽咪:

I copied the followings from 真光's website ga;

招生須知
1.        招生班級:幼兒級男女生
2.        出生年齡:二OO三年九月一日至二OO四年十二月三十一日
3.        會見日期:二零零六年十二月二日
4.        收生名額:約120人(只招收幼兒班)

my child is a 12/04 one, so i think that applies, right?

十月媽咪:
[quote]十月媽咪 寫道:
仲有就係, 聽講SPN既畢業生係升去跑馬地果間聖保祿, 而spk係升番去銅鑼灣果間聖保祿, 而我鍾情既, 係銅鑼灣果間SPC, 咁我做乜要考SPN呢? (不過我都係聽講既

Zenith
堅道真光中學一定好﹐ 英文好﹐ 普通話好﹐什麼都好﹐      因為我是在那裡畢業﹐ 但很可惜﹐ 她已經搬了去鴨利洲   

MD
I mean the picutre of your reply, they are really appropriated to your expression.......

唔好客氣,以我所知,兩間都收足喎....除非特別case啦......(都係去cwb convent)[quote]
apapa 寫道:
十月媽咪:
[quote]十月媽咪 寫道:
仲有就係, 聽講SPN既畢業生係升去跑馬地果間聖保祿, 而spk係升番去銅鑼灣果間聖保祿, 而我鍾情既, 係銅鑼灣果間SPC, 咁我做乜要考SPN呢? (不過我都係聽講既

SPK校長說不擔保直升,但去SPC (Primary section)比例很高,因男生要離校;小部分會揀其他小學。 升小學主要因素是品行。 在SPK,10-12月超大B很平常。

醒目開學勳章 王國長老

係, spn&spk, 2間都係去st paul's convent小學(leighton road), 不過我都聽過spn100%, 同spk9x%呢個傳聞(st paul's convent係全日直資中小學)
跑馬地st paul's係無直屬幼稚園, 不過聽聞校長同st margaret mary校長好有交情, round3叩門好著數, even有傳聞話一早in定出埋verbal offer tim! 所以成日都聽到人話, 女仔入smm就好啦......(跑馬地st paul's係一件上晝一年下晝, 津貼小學, 有直屬中學)

都係咁講啦....st joe都話唔係直升架
Lelu 寫道:
SPK校長說不擔保直升,但去SPC (Primary section)比例很高,因男生要離校;小部分會揀其他小學。 升小學主要因素是品行。 在SPK,10-12月超大B很平常。

醒目開學勳章 王國長老

你既意思即係"踢爆"st jo kinder學生一定可以直升喇bor       
Sindy 寫道:
都係咁講啦....st joe都話唔係直升架[quote]
Lelu 寫道:
[/quote]

十成啦,我個fd唔升佢,變左全校得一個唔升囉......你話係咪十成囉.....hehe
Charlotte_mom 寫道:
你既意思即係"踢爆"st jo kinder學生一定可以直升喇bor       
[quote]
Sindy 寫道:
都係咁講啦....st joe都話唔係直升架[quote]
Lelu 寫道:
[/quote][/quote]

哎吔, 乜原來真正係咁架, 咁我要足番上年點我兜大路條友出唻    先得喇!

apapa,
既然真光今年咁好, 可以畀d年尾女面試, 咁就真係幾大都搏一搏喇! 雖然話機會微, 但搏下又何妨! 加油努力, 預祝你囡囡成功呀!    

sindy,
唔係喎, 你個friend唔升佢, 同學校唔畀佢升, 係兩回事喎! 咁你個friend個仔final升去邊樹呀?

係好野囉......hehe有st joe唔升,都無乜邊間囉
十月媽咪 寫道:
sindy,
唔係喎, 你個friend唔升佢, 同學校唔畀佢升, 係兩回事喎! 咁你個friend個仔final升去邊樹呀?

Charlotte_mom ,
另外我想問下, 點解你唔畀你囡囡響真光升上小學既? 真光係派位or直資or私校呀?

同埋照你咁講, 即係SPN同SPK都其實無分別, 大家都可以升到SPC咯喎! 唉...咁我真係蠢左, 其實係咪應該上年就APPLY SPN, 等阿女響今年讀, 而唔係APPLY多次SPK呢? 但如果SPN要讀四年, 咁查實係咪都係一樣呀? C喇, 好似好複雜咁添! 我既思維開始唔太清晰喇!    

Sindy,
咁即係邊間呀? 都係男校唻架?

其實你應該兩間都博下.....不過你可以出年報多次spk架
十月媽咪 寫道:
Charlotte_mom ,
另外我想問下, 點解你唔畀你囡囡響真光升上小學既? 真光係派位or直資or私校呀?

同埋照你咁講, 即係SPN同SPK都其實無分別, 大家都可以升到SPC咯喎! 唉...咁我真係蠢左, 其實係咪應該上年就APPLY SPN, 等阿女響今年讀, 而唔係APPLY多次SPK呢? 但如果SPN要讀四年, 咁查實係咪都係一樣呀? C喇, 好似好複雜咁添! 我既思維開始唔太清晰喇!    

Sindy,
出年先搏咩? 乜唔係今年咩? 我個女零三年十月果喎! 佢地話要今年搏架!

我意見係,你女夠年齡讀n1時,報一次spn,咁夠年齡讀spk時報一次(細女),唔得既話,第二年再報一次(大女,即跟04年一齊)
十月媽咪 寫道:
Sindy,
出年先搏咩? 乜唔係今年咩? 我個女零三年十月果喎! 佢地話要今年搏架!

醒目開學勳章 王國長老

十月媽咪
點解唔畀囡囡響真光升上小學既? 嘿嘿嘿....因為我身痕lor
唔係, 查實係因為真光係傳統教學, 我見個女咁多咀, 唔好side左佢, 咪搵間creative&開放d架lor!
真光小學係私小, 中學係津中, 每年小六生約有8成上到英中, 其中七成係原校直升

spn係全日制, 5千幾蚊一個月, 條數都唔少呀!
spk係半日制, 平好多....
所以我同事而家都心大心細.......
‹ 上一主題|下一主題