用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我係一位好普通o既小學老師
樓主: Miss_Chan_Chan
go

我係一位好普通o既小學老師 [複製鏈接]

Re: 我是一位好普通o既小學老師

問題是很多學校擔心如果TSA成績差,便會成為殺校的藉口

真正之藉口,莫過於"如果TSA成績差,便會成為殺校的藉口"呢一句。

一家學校被殺要符合下列三條件:
1. 全校只能收取一班.
2. 每班少於22人。
3. 可以申請特別視學(而特別視學包括很多範疇,成績只佔一都分,鮮鱼行可以為証),特別視學不合格者。

上述三點,幾乎沒有一限和TSA拉上關係的。

所以,好好之教育政策,本是為了教師学子拆墻鬆綁,但就因為這些害群之馬,令香港教育蒙羞。

且狂操TSA和Attainment Test,能提升學科水平麽?

搞好香港之教育,政府、家長、教師三方面非合作不好。政府之改革,方向步伐都做得不錯,值得一讚。家長呢?除了和学校教師合作外,也要監督政府和学校,要能好好監督政府和学校,就要有正确的認知,有正确之認知,才能是其是,非其非。教師呢,當然要專業,是的,人口少了,自然不用那麼多教師,教師所受之生活壓力之大,大家都知,但教師不能因此而做出有違教育專業之舉動。

殺不殺校,和TSA成績差無關,教師為了不被殺校,而狂操TSA,既不專業,又顯得特別蠢,不太可惜麼?

恕我愚昧,我真不明白TSA和AT如何為學生拆牆鬆綁。TSA和AT確實不能提高學科水平,甚至是因為學校過分操練而成為絆腳石,但偏偏教統局又會在外評時把TSA成績列入學科水平參考內,而AT更是直接影響升中派位,如果AT成績不好,下一界的band1學位便會減少,怎不教人緊張?
當然我應為最好取消TSA,教師便有更多空間在課堂進行趣味性的課堂活動,提高學生的學習興趣。

你說教統局會在外評時把TSA成績列入學科水平參考內,這個我不知,我只知在未有TSA之前,外評也會有一項學校水平的評論。而外評時,成team人進聚學校,學校水平如何,一目了然。所以是否取消TSA,對外評沒有影响。再者:

教統局需不需要外評?
每年有多少學校進行外評?
學校多久進行外評?
外評對學校之comments,是否等於公佈TSA成績?
市民有沒有知情權?

正如你所說,TSA確實不能提高學科水平,甚至是因為學校過分操練而成為絆腳石,咁,點解仲要操?越操成績不是越差,外評不是越難看麽?

可見,學校操TSA,是基於愚蠢之籍口。

至於AT,用平常心吧?

升中派位,是沿用之前之banding,還是要重新安排?

如果要重新安排,用那種方法更好呢?小學会考、學能試、AT,還有沒有其他建議?。那種試較少风险呢?

退一萬步,就算政府公佈TSA成績,但基於"操練TSA確實不能提高學科水平,甚至是因為學校過分操練而成為絆腳石"之原因,有良心和專業之教師就不應操練TSA。學校不能基於担心招生不足,而犧牲學生之利益。

Miss_Chan_Chan, tks !!!
我會記住 !
Miss_Chan_Chan 寫道:
我覺得要從閱讀開始,只要佢唔怕睇英文圖畫書,慢慢佢就唔會怕學英文,當然真係要點教,就好複雜,但係一句講哂,唔好迫小朋友,唔好令到佢怕,唔好令到覺得學英文係向媽媽交代。

謝謝你的支持!
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

"""由 Miss_Chan_Chan 於 2006-08-30 23:33:23

我覺得要從閱讀開始,只要佢唔怕睇英文圖畫書,慢慢佢就唔會怕學英文,當然真係要點教,就好複雜,但係一句講哂,唔好迫小朋友,唔好令到佢怕,唔好令到覺得學英文係向媽媽交代。

謝謝你的支持!""""

Miss Chan, can you introduce some good English books for P.2 studdents ?

'I look through the window'

'The very hungry catapillar'

'At the zoo'

呢幾本都係我近年常用係P2 o既故事書,之前我都向大家介紹o既 'The story of Ferdinand' 都係唔錯o既選手。

lamba 寫道:
"""由 Miss_Chan_Chan 於 2006-08-30 23:33:23

謝謝你的支持!""""

Miss Chan, can you introduce some good English books for P.2 studdents ?
即使是一個爛蘋果,只要切去爛的部份,它算是一個好蘋果,千萬不要放棄那些別人都認為是無可救藥的孩子啊!

開學啦,見到一班可愛o既小朋友,個個見到我就叫Miss Chan Chan !  真係好開心呀!之前為o左教擔而引起o既唔開心都一掃而空,為o左小朋友教邊科都要努力!

今日校長叫我去見佢,可能佢都sense到我唔想教音樂,佢就解釋話因為今年請唔到音樂老師,又話今年要我教兩班TSA真係辛苦我,最後又話好欣賞我o既才華。雖然明知唔講o左o既好假,不過算啦,起碼佢都有當我存在,至少冇ignore我呀。

小朋友,我地今年要繼續努力呀!
即使是一個爛蘋果,只要切去爛的部份,它算是一個好蘋果,千萬不要放棄那些別人都認為是無可救藥的孩子啊!

今日幫小朋友分組,之後就叫佢地決定組名,我要求佢地要改中英文組名,我就用keroro舉例,keroro可以做英文名,而中文名就係軍曹。

結果就係......我班有成隊軍曹兵團!

佢地仲為自己組設計o左個共鳴口號,以後我課室就成日會聽到kerokerokerokero...慘!

我支持你
努力

今日搭巴士果陣,見到一位老婆婆上車,可惜我自己都要企,唔係就讓個位俾佢坐。係我附近有一對母子,仔仔大約14,5歲到,媽媽叫仔仔讓位俾老婆婆坐,點知仔仔好cool咁瞟o左佢媽媽一眼,同媽媽講:要讓你就自己讓啦!然後就望出窗外。媽媽當然覺得好尷尬啦,就一直係咁細細聲'哦'個仔仔,仔仔就梗係當聽唔到啦。

我睇到呢個情景,心諗真係可惜,錯過o左一個教仔仔o既好機會。如果我係媽媽,我就會以身教自己讓個位俾老婆婆,之後我就會唔出聲。等到番屋企,我就會同佢講,點解我第一次自己唔讓位,係因為我想俾你個機會你,讓你做一件值得人欣賞o既事,可惜你冇珍惜到,唯有我自己去做。

日'哦'夜'哦',仔仔都習慣o左你個音頻,佢當然係聽唔入耳啦!

校長可能有上BK.  

開學啦,見到一班可愛o既小朋友,個個見到我就叫Miss Chan Chan !  真係好開心呀!之前為o左教擔而引起o既唔開心都一掃而空,為o左小朋友教邊科都要努力!

今日校長叫我去見佢,可能佢都sense到我唔想教音樂,佢就解釋話因為今年請唔到音樂老師,又話今年要我教兩班TSA真係辛苦我,最後又話好欣賞我o既才華。雖然明知唔講o左o既好假,不過算啦,起碼佢都有當我存在,至少冇ignore我呀。

小朋友,我地今年要繼續努力呀!
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

今日搭巴士果陣,見到一位老婆婆上車,可惜我自己都要企,唔係就讓個位俾佢坐。係我附近有一對母子,仔仔大約14,5歲到,媽媽叫仔仔讓位俾老婆婆坐,點知仔仔好cool咁瞟o左佢媽媽一眼,同媽媽講:要讓你就自己讓啦!然後就望出窗外。媽媽當然覺得好尷尬啦,就一直係咁細細聲'哦'個仔仔,仔仔就梗係當聽唔到啦。

我睇到呢個情景,心諗真係可惜,錯過o左一個教仔仔o既好機會。如果我係媽媽,我就會以身教自己讓個位俾老婆婆,之後我就會唔出聲。等到番屋企,我就會同佢講,點解我第一次自己唔讓位,係因為我想俾你個機會你,讓你做一件值得人欣賞o既事,可惜你冇珍惜到,唯有我自己去做。

日'哦'夜'哦',仔仔都習慣o左你個音頻,佢當然係聽唔入耳啦!

根據您的描述,我估計,就算個媽媽讓位,個仔都好可能無感覺。

可能小朋友會表現得冇feel,或者係ignore媽媽,但係至少佢唔可以否定媽媽o既做法。如果媽媽一早就肯定自己身教,小朋友係冇感覺o既話,以後再要教好佢就更難。14,5歲o既小朋友有咁o既表現,可能係因為父母係佢細個果陣冇著重身教o既重要。

好似我講個媽媽咁,佢自己都冇讓位,憑乜o野責備仔仔冇讓位呢?只有做好自己,先能令其他人服。可能好似mami_king所講,個小朋友可能冇無感覺,但係咪咁就代表乜都唔做,又或者係鬧佢呢?憑乜o野鬧佢呢?佢講一句:車,你都冇讓啦!就令媽媽無言以對,咁以後更加難令小朋友尊敬你啦。

絕對正確

今日同一位舊同事聚舊,佢係一位好有經驗o既輔導老師,佢話有一次佢係一班六年級上堂,佢問小朋友將來想做乜o野,點知有兩個細路舉手,一個話:我要做雞!另一個就話;我要做鴨!講完仲笑笑口咁,一聽就知呢兩隻小鬼係特登。

換著係我,我就會用一個輕鬆o的o野手法同佢地講:咁我就要做一隻狼,食哂你地兩個啦!但係我個舊同事真係好專業,佢好認真咁同兩個小朋友講:你地再認真諗下啦,諗下有冇一份值得人地尊重o既工作你地係想做呀?兩位小朋友立即收口,雖然佢地冇再答老師,但係佢地都了解老師o既苦心,亦都知道自己o既問題係邊。

舊同事話佢當然覺得兩個小朋友係玩o野啦,但係亦都唔可以排除佢地真係認為呢個係一個搵快錢o野好工,所以佢必須認真處理佢地o既問題。我聽完之後真係自愧不如,我望住眼亦呢位獻身於教育o既老師,真係好慚愧......

我大肚個陣, 都無人讓位俾我架. 我又成日見暈. 搭KCR諗住買頭等會有位坐啦. D人衰到知你行得慢. 仲快身搶你位TIM.

我大肚個陣, 只係俾人讓位3次. 3次都係30-50既男人. 反而佢地仲有人性.

個D呀太級同妹妹仔. 係唔會讓位架..我好記得小學係有一課書講做人要禮讓. 但係, 我唔明點解而家呢個社會變成咁囉..

有次, 我係MTR就黎暈低..好辛苦先至搵到近門個位挨住企.
都係無人讓位架

呀太級無SENSE, 我都算. 可能以前D教育唔興..不過, 而家D靚仔靚妹..都係望住你聽MP3..都不知幾ENJOY..

真係諗唔明架... 由我出黎做野開始. 我就知道, 要做好人要辛苦好多倍..不過, 我仲堅持..同埋我地個年代D人都無咁狼...

而家D靚仔靚妹真係睇到人搖晒頭....

你都有三次口Y, 我大肚個陣, 只係俾人讓位1次, 仲係鬼佬, D 中國人都無理我

Miss Chan Chan

見到你對教學嘅熱誠,
我好感動呀
支持你!努力呀!

Miss Chan Chan,

可否給今年為小朋友揀0708年小一學校的家長給些你的寶貴意見?
Thanks !

可能小朋友會表現得冇feel,或者係ignore媽媽,但係至少佢唔可以否定媽媽o既做法。如果媽媽一早就肯定自己身教,小朋友係冇感覺o既話,以後再要教好佢就更難。14,5歲o既小朋友有咁o既表現,可能係因為父母係佢細個果陣冇著重身教o既重要。

好似我講個媽媽咁,佢自己都冇讓位,憑乜o野責備仔仔冇讓位呢?只有做好自己,先能令其他人服。可能好似mami_king所講,個小朋友可能冇無感覺,但係咪咁就代表乜都唔做,又或者係鬧佢呢?憑乜o野鬧佢呢?佢講一句:車,你都冇讓啦!就令媽媽無言以對,咁以後更加難令小朋友尊敬你啦。
‹ 上一主題|下一主題