用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 插班協恩小二錄取.還是留原校德望?憂心媽咪 ...
樓主: Antonyli
go

插班協恩小二錄取.還是留原校德望?憂心媽咪 [複製鏈接]

Re: 插班協恩小二錄取.還是留原校德望?憂心媽咪

正如DocDaddy所說, 小朋友讀書壓力部分是來自父母, 所以比得錢入私校DSS的父母較着緊成績, 子女讀書壓力正常較官津大.  不過如小朋友讀得好地地又開心, 除非有特別原因, 不轉校為佳.

GH小學程度應較HY好, 不過中學來說, HY成績不會比GH差, GH較傳統, 英文佳, HY全面活潑, 在音樂體育辯論比賽等都取得不錯成績, 校舍環境位置好, 又免費, 以我來看, 是較佳選擇.

Hi friends,

How about P.2 插班from GH to Marykonll Convent School ? Please share your opinions if school fee is not a problem, thanks!

Zeazea

協恩小學 la~

兩間都係好學校.....但一間唔駛負擔學費喎~~~

By the way, 如果唔想同小朋友轉協恩, 咁點解當初要去考?? 唔係想轉先考架咩? 點解而家考到又咁煩惱 ??     

今天,囡囡話班中有2個插班生。

協恩小學新校長唔係好職做野,學校差左......

我都有同樣的感覺, 都是林校長比較好.
新的梁校長不知道是否還沒有結婚,
無兒, 無女的關係, 不了解做人父母的心情,
好像沒有什麼愛心似的.

不知你朋友決定成怎樣? 不過一間是 天主教, 另一間是 基督教, 你朋友的信仰是什麼?

我想看到這回應時'憂心媽咪'已經作出選擇了,可否分享一下現在的感覺。協恩小學很淺.德望程度較佳是不爭的事實!但中學之總體成績又差不多。個人遇見的德望女生之英文實在好,讀協恩的又真係好開心!  

Dear Antonyli,
你朋友到最後決定比嗰女讀邊間?不過兩間都好好架!因佢嗰女係叻女黎既!  其實下年我都想幫嗰女插協恩小二,請問可否問你朋友嗰女在小一成績,是否需要名列前茅?是否睇有咩課外活動參加左? 如獲面試機會,筆試or口試呢?
可否e-mail給我 ([email protected]),真的不好意思太多問題要問,因很想睇下個女可否有機會呢!
謝謝你既幫助!

心急BeiRui     

朋友女讀小二, 佢話今年班上有兩名插班生, 一個以前讀 APS, 另一個讀 SFA  

catcatmom:我想知你朋友囝囝讀那一間名校?      
‹ 上一主題|下一主題