用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖安當幼稚園家長會
樓主: doris880
go

聖安當幼稚園家長會 [複製鏈接]

Re: 藍田/油塘幼稚園家長會

hi, all mama

今天在報紙上看到報導霍金的文章,其中大家都形容他是一個充滿好奇心的人,令我聯想到好奇心和學習的關係,其實好奇心就是學習的動力,但是有好奇心的小朋友往往是一個troubles maker,佢地會做好多激死你的行為以滿足佢地的求知慾。但站在佢地的立場佢地都無錯喎,所以藉以寄語各mama,請以宇宙一像無邊無際的氣量去包容我們的未來行星。

Doris,

噚日打電話比何老師話比佢知我想係下星期五幫手做義工家長,佢話OK,我諗會好開心,佢

pris-cheng

咁就要你幫下手睇睇我個百厭仔啦。     

gdullpatpat & doris

我都想幫囡囡報d 活動 ....可否提供中心的聯絡電話 .

謝謝
[quote]
gdullpatpat 寫道:
唔係喎,藍田都有好多收3歲架
我都幫我個女報
:-):-) :-) 網路無邊....不能盡信 ....請自行過濾.. :-) :-) :-)

welcome cc0217  ,

工權會聯絡電話: 2366 5965

doris880 寫道:
welcome cc0217  ,

工權會聯絡電話: 2366 5965

Thank you Doris
:-):-) :-) 網路無邊....不能盡信 ....請自行過濾.. :-) :-) :-)

cc0217

你囡囡今年幾大呀?

Hello, Doris & 各位媽媽好
我囡囡快 3歲半 , 今年9月讀聖安當 , 請多多指教 ...

Doris,

你知唔知觀塘小學校網點分,我奶奶住九龍灣,你知唔知個校網好唔好?比D意見.

Doris,
可否俾你呀囝返幼兒中心的資料?
doris880 寫道:
無呀,好多暑期班要4歲至收,亞仔3歲半所以無份,暑假如果無特別節目我會讓他返幼兒中心半日(上午),在我家對面,他放長假(如新年、聖誕、復活節)都有返,逐日計錢,內容就好像平時上課一樣,亞仔都鍾意返,我地係熟客仔。

gremama,

其實藍田有好多間幼兒中心都有暫托服務,我話個間是博愛陳徐鳳蘭幼兒中心在廣田,你住近那裡?平田都有架,仲有間在啟田對面,油塘個間明愛幼兒中心都可能有暫托服務。

cc0217,

我個仔和pris_cheng個囡囡都是讀聖安當,今年升K2,我個仔返學好開心架,希望你囡囡會enjoy school life。囡囡讀上午定下午班呀?

pris_cheng,

九龍灣ok喎(46校網),有九龍灣聖約翰天主教小學(新校舍),呂明才,仲有柏德(新校舍)和聖公會九龍灣基樂小學(新校舍)。其實聖馬太是最好,不過新校舍在秀茂坪(48網),舊校好似唔再收生。

詳細資料:

http://www.hkedcity.net/school/psp2005/network/kln.phtml?network_code=46

doris & 各位

good morning 我大女讀上午班 . 24/6 開新生家長會 .. 你知吾知要幾耐 ? 因為要同妹妹去健康院打針

doris

A 忘請教 ...係咪係學校買書同校服平過自己出去買 ?

cc0217,

其實我亞仔是31/12/2002出生,所以剛剛趕得到可以在2歲8個月入學,現在全校最細係佢,佢入學時個個都當佢係bb架(包括同班同學仔)。     

新生家長日好像大約要3個小時右左。

至於學校的書應該經學校集體買平d,校服其實是學校自行大批入貨,我地是同學校買。我想學校這樣做應該是想減低成本,以比較優惠價錢賣給我地掛。

Doris,

OIC , Tks for your information.

Doris

吾好意思 ... 甘多野問 ... 新生家長日要3個小時 ...甘係咪吾帶 姐姐去學校好d 呢 ... ? 我怕睇得姐姐來又聽吾切

cc0217

我覺得你應該帶姐姐一齊去,藉以在你陪同下讓姐姐可以再一次看看學校的環境,其實聽吾切都唔怕,因為全部重要的事都會寫在通告中。

pris_cheng

今日火熱動感swimming pool情況如何,報下料等我都感受下。     
‹ 上一主題|下一主題