用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 12網, 灣仔區
樓主: TT
go

12網, 灣仔區 [複製鏈接]

Re: 12網, 灣仔區

那些卷是小四, 小五的. 因我們親戚之間都時常交換卷, 一測完就會看. 大家研究一下.
Jackielee 寫道:
[quote]
christy100 寫道:
我自己都有好多親戚讀灣仔d學生, 有Marymount, St Paul Catholic, 軒官上午, 聖雅各.  St Francis, 我睇過佢地d測驗, 好明顯灣仔聖方濟各d卷比較淺, 雖然頁數多, 但程度明顯係淺, 好似我其中一個親戚讀St. Paul Catholic, 做St.Francis Wan Chai 的 英文 & 數學測驗, 就明顯35分鐘內做起, 有90幾分, 但佢自己係St Paul d 測驗就麻麻, 平時只係取得70~80幾分. 係屬於成績中等的學生.

呢個比較係初小定高小?

如果係小一、二,我覺得高、低分總係臨場表現重要啲,基本上佢地大部份題目都識嘅,係做嘅時候小唔小心啫!

如果係小四以上,就真係睇得出深淺....
[/quote]

Sorry, 我比較的是四, 五年級的卷, St. Paul Catholic is 九月尾就已開始測驗 (不是十月尾), 到現在, 每科已測了各2次大測.

thx!

[quote]
donnacrystal 寫道:

[quote]

hilouey[/quote Hi,Hiloueyand各位媽媽.
先答本校功課問題,如沒有默書比較繁忙些,大約每天4至五樣功課,如放假前7至8樣,但做的頁數少,而且看亦簡單,但亦要看自已女兒資質,因我們1,3,5,年級都是下午班,我知道我的女兒有D同学每天做到11点幾,但都是初初不習慣.
我亦看遍其他媽媽的意見!本人亦有以下看法.可能揸着Text卷對比本校text卷从為略淺,機本上好像小女現在就1年級,開學9月頭,10月尾就測驗!而ST Paul就只剛剛Text完,考的Text卷自然深過我們,先生教多一個月書好更要啦!

如果呢區, 最深英文科係聖若瑟, St Paul Convent, Marymount. 跟著便是St Paul Catholic, 華仁.

如果男:我會選華仁, 各方面平均. 不會偏向英文一科. 我比較喜歡平均發展, 老師十分好. 同學又友愛.
如果女: 我選St Paul convent (直資) or St Paul Catholic, 老師比較有愛心. 各科程度平均, 不會偏向英文一科.
男女: 軒官上午或聖雅各上午.
(以上屬個人意見)

mimi1234 寫道:
[quote]
christy100 寫道:
我自己都有好多親戚讀灣仔d學生, 有Marymount, St Paul Catholic, 軒官上午, 聖雅各.  St Francis, 我睇過佢地d測驗, 好明顯灣仔聖方濟各d卷比較淺

christy100,

咁你有冇研究過,邊間程度最深、邊間最淺?如果可以比你選,你會想小朋友讀邊間呀?[/quote]

Sorry, 5分入St. Francis, 是Hilouey個女今年以5分就入到;

另外, "軒官要好top先升到其英中Be.Pub Sch,記得係約只有三十個升到(上午)",  
咁都好好啦! BPS係好勁好勁既中學, 不論學科, 音樂都係好頂尖 (不過以前係仲勁), 因為我家姐以前係BPS讀, 好多女名校小學生都想入讀.  同埋, 上年軒官小上都有好多入皇仁, 張祝珊, 英皇... 起碼呢度間間都勁過Wan chai st francis secondary, st paul, marymount.  軒官小上雖沒有直屬/聯繫中學, 但都有此成績已屬難能可貴. 正因為它們沒有直屬/聯繫中學, 所以測驗比St Francis wan chai"深"(不是淺) 不足為奇, 他們付出的努力, 比我們這些讀直屬/聯繫的小學學生還要努力, 這點我是很欣賞他們的.

puibb 寫道:
[quote]所以近2年有5分都基本會收. 係仲容易過"真光", 香港真光中學雖然唔係英中, 但佢今年收小一的成績不比St Francis遜色.

軒官上午比St Francis 程度淺?但St Francis 好多(about 80%)學生都直上其英中,但軒官要好top先升到其英中Be.Pub Sch,記得係約只有三十個升到(上午)

St Francis 近2年有5分都基本會收

should be 15分, 基本會收?我唔應同,但有15分有好大機會入St Francis+St Paul's Catholic 就真,講真,有20分都選marymount 啦,係港島區唯一資助英小ma

醒目開學勳章 王國長老

E? 唔係聽講過話官小同官中有d聯繫架咩, 所以至咁多學生入到好既官中(當然學生本身成績都唔可太差啦)
所以由我細細個年代開始, 都好多家長都鐘意同仔女考入官小架(因為派位原因)

軒官上/下都聯繫QC, BPS喎, 它們的測驗卷問題比較straight forward, 因我曾比較過軒小及St Paul's Catholic的測驗卷

我都知道官中會先收官小的學生,由於軒小無直屬中學,所以只要在軒尼詩考全級50名內,就一定入到好的官中,相反如在其他程度高過軒小的學生想入好的官中就很難了,因此會有一定的家長喜歡比小朋友考入官小

Charlotte_mom 寫道:
E? 唔係聽講過話官小同官中有d聯繫架咩, 所以至咁多學生入到好既官中(當然學生本身成績都唔可太差啦)
所以由我細細個年代開始, 都好多家長都鐘意同仔女考入官小架(因為派位原因)

對...幾間官小聯幾間官中,所以唔只軒官可以入BPS/皇仁,聯得25%,所以係軒小都要好top先得,我個小朋友,我都會揀Wan chai st francis secondary, st paul, marymount,升中唔駛咁傍皇,唔係太差都坐定粒六上返中學,個plan都唔會點打亂

yyellow

請問St Paul Catholic 好過 Marymount??? 邊方面?  Pls share more!

bbqueen

Did I talk to you before?
以我所知,St Paul Catholic 係多功課d,幾谷下,但學生純d

對...幾間官小聯幾間官中,所以唔只軒官可以入BPS/皇仁,聯得25%,所以係軒小都要好top先得,我個小朋友,我都會揀Wan chai st francis secondary, st paul, marymount,升中唔駛咁傍皇,唔係太差都坐定粒六上返中學,個plan都唔會點打亂

係羅..要好top先入BPS/皇仁,入唔到個d多數去金文泰/何東.
唉,升又要傍皇過,何不一早選marymount,st paul's, st francis 呢,net12 比net41好,first choice入唔到marymount都入到st paul's呢,有好多人第三志願先係st francis都入到  
做人至緊要開開心心 :-D

marymount係英文小學,除中文科,聖經,普通話及美術外,其餘各科都係全英語教學,上堂時不許說中文,所以英文程度高,全日制功課少,在校有做功課時間,因此回家後只需溫書,而且活動教學,一至三年級無考試,無名次,學生比較活潑.
跑馬地st.paul係中文小學,而且是傳統教學,因此功課會比marymount多,亦會有考試,但好似都係無名次分,學生大方得體

hi hi

i listen this msg very happy la
, because i need to have a work , so whole day is better
thank you

hilouey       

puibb

We talked  about Marymount before because I like this schoo so much but we live in Kln side.  I'm thinking about whether need to move to HK side bef summer or 抽中咗至搬(My girl is k2 now, we got 20 score).  My girl like eng and her eng is good too, she is active, tallkative and cheerful kid.

Comparing with net 41, net 12 seems got better chance to have a good primary. But I don't know any kids who are studying in this school.  Just can get info from here.

So your girl will study in Marymount next year, right?  Did you sumbit any profile for the first round?
Which kinder does she studying?

Flower 99

Thanks for your sharing. Pls share more about your girl's school life.

我女女係好鍾意返學,佢成日都會話比人聽佢在marymount讀得好開心,而且和老師關係好融洽,因我曾經問過女女邊個老師係佢地最唔鍾意或惡,佢話無,個個老師包括校長都好nice.班主任在開學初期會常和家長保持電話聯絡,相談學生進度直至上了軌道為止.需然marymount無考試,但一年有4次測驗,默書是一星期中一星期英,全日制8:00-14:50,放學前有35分鐘做功課,平均一日約有2-3樣功課,而且如有改正好多時老師會要佢地在小息時做了,因此佢地係有足夠時間在學校完成功課,返到屋企亦有很多時間溫習和看圖書

名校都只是一星期默中文, 一星期默英文??
Hei-Hei

係呀!默書只係一星期中,一星期英,不過marymount英默係默story,本故事書成十版紙,需然老師只係叫溫練習簿入面的重點,但如果你平時無熟讀整個故事,咁老師讀默時,你都未必知道默緊果句係D咩,你知啦,有好多英文字發音都好近似的.但中默就會比較易,通常係兩課課文加臨場老師比的主題,自己諗幾個有關既生字,大致上中和英都有成個星期溫習,一定無問題喎

flower99 寫道:
係呀!默書只係一星期中,一星期英,不過marymount英默係默story,本故事書成十版紙,需然老師只係叫溫練習簿入面的重點,但如果你平時無熟讀整個故事,咁老師讀默時,你都未必知道默緊果句係D咩,你知啦,有好多英文字發音都好近似的.但中默就會比較易,通常係兩課課文加臨場老師比的主題,自己諗幾個有關既生字,大致上中和英都有成個星期溫習,一定無問題喎

我地又無咁多喎....四頁紙到....仲有圖畫兼重覆既添

heihei,
唔只呢間係一星期中,一星期英架...聖心下午都係咁

谷已經唔係trend啦

我間學校 (唔係灣仔區) 係一星期默中默 & 英默呀!!!

其實出名的學校都未必係谷!??? 我知灣仔聖芳濟各, 則魚涌嘉諾撒都係一星期默中文, 一星期默英文!

原來聖心下午 & marymount 都係!! 哦......
Hei-Hei

請問你地名校多唔多功課o架??

老師有無愛心o架??
Hei-Hei

小兒就讀的學校是灣仔聖若瑟,今年小一
每日通常3-4樣功課,多的時候有7-8樣,其實多唔多功課都要睇吓小朋友做得快唔快手,有時啲功課是改正,比較哂時間是寫penmanship.
由於一班有成40人,如果小朋友沒有大問題,老師根本不會與你聯絡,所以根本不知老師有無愛心o架!
‹ 上一主題|下一主題