用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小孩子不願說話醫生評估發展遲緩
樓主: rw903
go

小孩子不願說話醫生評估發展遲緩 [複製鏈接]

Re: 小孩子不願說話醫生評估發展遲緩

hi cwy1218,

早排我地去左中大係威爾斯醫院搞果個講座/免費評估, 話仔仔又係語言發展比人地慢, 叫我地返健康院轉介, 又俾張list(上有私人治療地址電話), 我地搵家庭醫生即寫信去"容鳳書"(按家地址屬觀塘區)排, 不過要等5-6個月先再做評估, 所以又照list上搵左香港聾人福利促進會(sorry, 先前打左盲人), 佢係獅子會有贊助既機構, 即時就有做評估($300)上堂, 如妳想要list我可fax俾妳. ^_*

IRON ,

謝謝你, 我FAXNO. 2114 9872,

已fax. ok??

IRON,

我已經收到你的資料, 謝謝你.
我打過几個電話, 但我覺得收費比較貴些.

hi cwy1218,

我都係夾過價最平而家簡呢間, 中大果間要$800/半小時呀!

你可唔可以 fax 埋比我呀 !!  

fax : 27868660  attn: Emily

Thank you !!

唔好意思, fax no. 係 27864148先啱

hinhin.mami 寫道:
你可唔可以 fax 埋比我呀 !!  

fax : 27868660  attn: Emily

Thank you !!

hi hinhin.mami ,

fax左啦, 收到嗎??

IRON,

Pls pm me the tel no.  Thanks       Is that cheaper than Heep Hong Assoc. (sorry, i don;t have fax :-|

我的小朋友"LOLO"又是這樣不願說話,到宜家22個半月大了...還是不太會說,近幾天比較好了,會說"媽媽,爸爸",可是一看到人就以"雙手掩面",我真是好擔心,主要係"LOLO"的堂哥是一個自閉兒童"現在以是1X歲"...
我有帶"LOLO"去健康院,以完成第1次TEST,現轉介見醫生"還是健康院哪位"再決定以後的做法....
可是我真的好擔心,不論我怎樣教他,撩他都不太會說....但他是明白我所說的,我真的不是能做些什麼了~
宜家等11月17日的來臨,希望醫生說"LOLO"不是有問題吧...

IRON,

我囝囝現開始做治療了, $400/ 45分鍾,
對我們其實都算貴,不過沒有辦法, 希望對仔仔有進步吧.

你囝囝ok嗎 ?

貓BB ,

我的小朋友34個月, 又是不願說話,你放心啦,
你仔仔22個月.

cwy1218 寫道:
貓BB ,

我的小朋友34個月, 又是不願說話,你放心啦,
你仔仔22個月.
好難放心呀..

hi cwy1218,

有進步就幾多錢都ok啦, 係咪??!! ^_*

我仔仔上左3堂, 而家起碼講野慢左人地聽到佢講乜, 而有d音都明顯發到, 但仍有好多音未講得正, 我諗都有排教. 不過佢記性幾好, 岩岩訓前教佢"床前明月光......"3次, 諗唔到佢即刻講到晒俾爹地聽, 好彩無遺傳到老公d讀書差, 呵呵呵.

hi Fattymom,

收到pm未??

HI IRON ,

我仔仔上星期六上了1堂, 都有進步, 治療師話我們用錯了方法, 希望慢慢學習,

毅媽咪,

上星期六你仔仔沒有到中心治療嗎  ? 是否另有打算 ?
現你仔仔怎樣 ?
我囝囝已經上了一堂, 算ok啦, 希望仔仔有進步.
大家努力 !!!

cwy1218,

我仔仔上星期六沒有上言語課,因為湊巧佢發燒要看醫生,所以伸延今個星期四六點鐘, 希望有成績喇!

我今日去左大口環做評估,足足估成兩粒鐘,我同阿仔都好鬼辛苦,特別是佢無時停四處走! 另外醫生又轉介左阿仔去協康會做言語治療同埋返大口環覆診跟進,唉!

今日小兒"LOLO"要去見健康院既醫生,內心萬分希望醫生評估"LOLO"係正常,真係好擔心......
但都有開心事發生,"LOLO"尋日叫我媽媽和拿起電話"矮...矮.."還有不時的EE,丫丫...
是不是以算會說話呢?可是每當看到外人都是會以"雙手掩面"就算是對面屋的婆婆都是這樣   

貓BB ,

你 "lolo " 今日 見健康院既醫生, 醫生評估怎樣 ?

貓BB, 俾多d刺激佢,我相信會好快逹標!
‹ 上一主題|下一主題