用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 關於通利兒童班, 不知現在該如何?
樓主: ChingMa
go

關於通利兒童班, 不知現在該如何? [複製鏈接]

Re: y not?

我仔的JMC老師,通常學彈新歌之前會先教小朋友唱幾次,當正式彈的時候,由於小朋友已對melody 很熟習, 所以不用太看譜都可以彈到,養成他們懶於看譜的習慣.

RMA:
我也傾向於給我仔上private lesson. 但又看到很多家長說JMC對訓練聽力很好.  想請教一下,不去上JMC,自已在家是否也可以培養小朋友的聽力? 謝謝!

BeBeJ 寫道:
我仔的JMC老師,通常學彈新歌之前會先教小朋友唱幾次,當正式彈的時候,由於小朋友已對melody 很熟習, 所以不用太看譜都可以彈到,養成他們懶於看譜的習慣.
==> 所以好多同學仔之後都唔多願睇譜

RMA:
我也傾向於給我仔上private lesson. 但又看到很多家長說JMC對訓練聽力很好.  想請教一下,不去上JMC,自已在家是否也可以培養小朋友的聽力? 謝謝!

==> 其實要培養聽力有好多方法, 簡單如聽cd 都可以係好好既training, 但一定要持之以恆, 我通常都suggest 我d學生, 每晚訓覺之前聽15min 音樂, 每個月去聽一場音樂會

Hi Kcarol:

請問是否只要是music CD都可以,還是要聽classical music?
另外, 我需要講解什麼給我仔聽嗎?還是只要放音樂就可以了?
謝謝!

Re: jmc > 3-6 歲自修

BeBeJ,

其實跟著這個 thread 讀下去,你可以找到其他家長及我們的意見。

不上 jmc, 其實合唱團的功效可能差不多呢。不過自己在家裡訓練似乎不及 jmc,比較資源,課程 feasibility / regularity,團體合作等等,jmc 都是有詳細 designed / revised 過的。

我同意聆聽 music (classical) cd 是有幫助,但未及 jmc 的成效。而且人有惰性,持續自修對於一般 6 歲以下的小朋友非常困難。

BeBe
其實我無指定佢地要聽乜野歌, 最好乜都聽, 大前題係要balance, 即係唔好只係聽死某一類型既野, 等佢地開始唔抗拒, 跟住你可以從旁協助, 問下佢d歌既速度快定慢, 大聲定細聲, 諸如此類, 等佢慢慢打開隻耳仔, 知道要聽d乜野, 同埋唔係得個聽字, 而係有目的去聽, 慢慢佢地既音樂感同對音樂既靈敏度就會提昇。

大部份小朋友一開始對classical music 都覺得沉悶, 因為好多時佢地都唔知樂曲既創作背景, 單係聽既話, 真係會一舊雲甘, 所以一開始, 可以聽一d pop classic, 即係william tell (賽馬果首)呢類熱門既古典音樂, 亦可以聽disney 呢類既, 等佢地覺得聽音樂係有趣既, 甘佢地就會自發去聽架啦; even 佢地真係聽到悶, 唔好因為甘你就氣餒, 你個樣愈係唔開心, 佢地愈係抗拒去聽架啦

至於聽classical 方面, 有一d classical 既音樂係有vcd/dvd 既, 有埋cartoon 睇, 小朋友好多時都會好喜歡, 亦有一d cd專係收錄某d 琴書既歌既, 亦可以買黎當作參考, 仲有一d 係入門既集錦碟, 初初開始聽古典音樂, 呢d cd都好好用既。

除左聽cd, 你亦可以帶小朋友去聽音樂會, 不過佢地最初去聽音樂會都係會訓覺既, 所以你最好帶佢地去睇音樂劇、芭蕾舞之類, 有一d古典音樂會係專為入門者而設, 呢類音樂會既歌多數都係pop classic, 你睇佢個名唔知係乜歌, 但一聽就知發生乜事架啦, 等佢地修為慢慢高左, 就可以去聽一d 正或既古典音樂。

希望幫到你!

RMA

我自己覺得合唱團既功效勁D, 我睇番自己既學生, 參加合唱團既AURAL同MUSICAL SENSE 都比之前參加過JMC 既好, 可能參加CHOIR 係一個持之以恆既活動啦, JMC 始終有年齡既LIMITATION.

雖然話JMC 算係SYSTEMATIC, 不過每個教育系統都有問題存在, 所以參加JMC 之外, 可能平時要加入其他既SUPPLEMENT 先可以補足到JMC 既WEAKNESSES.

我同意聆聽 music (classical) cd 是有幫助,但未及 jmc 的成效。而且人有惰性,持續自修對於一般 6 歲以下的小朋友非常困難。[/quote]
===> 好同意, 所以...我要D學生交功課既... 哈哈... 雖然D功課唔難做, 不過可以PUSH 佢地聽歌

I am very much agree with your point of view.

Listen to classical music cd may not be the best choice. We shall try to start with other light music even pop song. All these can help to make children develop their musical sense.

其實音樂係時間藝術, 所以打開耳仔好緊要, 打開左耳仔, 音樂感自自然然就會慢慢有

個人認為JMC是個很好的foundation course,至於好唔好,係主要睇個老師有冇用心去教。

當年囝囝同表弟分別在兩個centre學JMC,一次大家同彈一首歌,表弟可以說是亂晒大龍,囝囝很有條理,老師有教地睇譜,幾時隻手要微微提高也教埋,每次學完一首歌都要每個同學出來表演;到畢業concert,老師還著埋跟學生同一colour,我想她本身都好enjoy教JMC。

相反表弟的老師只教基本,每學完一首歌,只問哪個小朋友有興趣出來彈給大家聽。表弟學了一年便quit了,還叫囝囝唔好學,話晒時間。

囝囝學完JMC先正式學鋼琴,老師話佢好快適應,睇譜和fingering無大問題。有人覺得佢7歲才學二級琴比較遲到,同班同學已四級,但我認為先培養對音樂的興趣對日後學樂器好有幫助。

emame
甘你個jmc 老師好好架啦, 因為一般jmc 係先聽後彈, 所以一般jmc 既同學仔睇譜都好弱既, 可能你既老師知道jmc 有呢個弊病, 加入左score-reading, 所以你仔仔無呢個問題, 亦有可能你仔仔唔抗拒睇譜, 所以之後既老師教佢, 佢無睇譜既問題。

男仔既physical development 比女仔遲, 所以唔需要擔心話進度比人慢, 反而可唔可以持之以恆去練習, 先係進步既關鍵, 而且男仔一般比女仔好力, 有時做一d dynamic 既變化, 男仔可以做得比女仔更好。  

係呀!JMC個Miss幾好心機,小朋友可以帶譜出來彈琴表演比同仔聽。只係叫過佢地背考試果幾首歌,其他就要睇譜。我仔果班大部份係男仔,好百厭,一話要彈琴都好認真,可能有貼紙獎勵掛!如果今次不肯彈的,老師要下次彈返,這樣先可以睇到佢地D錯處;所以差不多次次都超時15分鐘。

我覺得只要有興趣,幾多歲學樂器都冇所謂。有個三十歲的朋友,前年先開始學琴,現在考到三級。宜家考小學,鋼琴又話唔計,無謂比小朋友噤辛苦!

Kcarol:

謝謝你這麼詳盡的答覆.

看了這麼多家長的意見,我的心得是,覺得JMC值得上的家長,大多碰到一位能啓發小朋友對音樂的性趣的好老師.
我真希望我仔的老師能教的好一點.雖然我仔還是喜歡去上堂,但大部分時間他都不很投入,回為不是唱歌就是分組彈他早已會的歌,他感到很bored,除非唱那些有動作的歌,他就會很開心.但是在book2後半,有動作的歌不多. 現在的感覺有點是"食之無味,棄之可惜."

e-mame 寫道:

我覺得只要有興趣,幾多歲學樂器都冇所謂。有個三十歲的朋友,前年先開始學琴,現在考到三級。

I am very appreciate your friend to learn musical instrument at the adult age.

It is no limit for people to enjoy music, no matter listen it or play it.

Richard Hui

如你所講既話, 你個jmc 老師係超級好呀, 不過有一點要提一提既, 係no matter 睇譜or 背譜, 係睇譜彈既, 就真係睇住份譜, 唔好話睇譜, 其實係練熟左, 識得背, 就睇手指彈, 我見有好多jmc 既同學仔之後轉過黎, 都有同樣既問題, 對付呢d同學仔... 嘿嘿... 我係搵份琴譜遮住佢地d手指, 無得睇!!

宜家考小學,鋼琴又話唔計,無謂比小朋友噤辛苦!==> 其實我好反對呢樣野, 鋼琴同orchestral instrument 都係樂器既一種, 唔應該話鋼琴唔計囉

BeBeJ
有句說話唔知應唔應該講, 我都好agree jmc對musical sense 方面功不可沒, 不過... 真係睇譜太弱啦!! 長遠黎講一對小朋友既影響唔可以話細, 所以我自己會suggest 我d學生仔既細佬妹, 學頭一年, 之後就轉去private lesson, 真係經濟上應付到, 先private lesson 同jmc 一齊上。

至於你仔仔番jmc 只為彈一d已經識既歌, 你可以平時買一d folk song/nursery rhyme 既cd (因為小朋友初初學音樂, 都係學folk 或者nursery rhyme), 等佢平時已經聽慣聽熟, 到佢上堂學新歌, 遇到佢聽過既話, 佢會積極d去練新歌
‹ 上一主題|下一主題