用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 「直資」啟示錄
樓主: Teresa
go

「直資」啟示錄 [複製鏈接]

Re: 「直資」啟示錄

Hellomummy,
原來佢係前英語學會主席 ,所以佢比較注重英文同多元化發展 ,佢以前係名校聖XX學校的校長 , 我問過人原來當時由佢做校長既時侯D成績同學生好勁o架 ,學生操行又好 , D學生逢'曳切切'既 ,入到佢間學校都由壞變番好o架 ,我諗佢真係有料同好有熱誠去做 , 我侄女話o係ymca周不時有些市民寄信入去比校長 ,感謝ymca學生的幫忙 ,最近有次就係有個同學好似o係渡輪執到個手提 ,但佢冇自己袋埋 ,佢交比老師 ,老師跟住聯絡機主 ,就交番比佢o勒 ,個市民o米寄信去 say thank you , 仲有好多....所以一間學校好唔好 ,一個好的領導人好緊要架 , 我侄女仲話校長好勤力o架 ,朝朝早會實由佢主領 , D老師又nice啦,佢哋有功課唔明 ,小息去問 ,實用自己既休息時間去教 ,教到你明為止 ,同埋有乜唔開心同老師講 , 老師都會試下幫佢地解决 ,一間咁好學校,我竟然諗唔通 ,冇同阿囡報 , 自己攞o黎衰   我阿囡而家好痕同佢表姐一齊讀ymca呀...天呀!!求你幫o下忙啦!!!!

你接受咗佢地既學位就無得大抽獎 ga la....
catcatmom 寫道:
有無人可以話比我知報左直資既中學,係咪無得大抽獎,好似小學甘?即係將1st round自行收生,可否同時interview直資和心儀的中學???啦!考直資要否校長推展信???

catcatmom ,
有一封推展信穩陣好多噃,重要影印多幾份以備不時之需添!!至於你話報o左直資既中學係咪無得大抽獎,一DD啦!!你報o個時要問清楚啦!因為有D係可以大抽獎,有D收o左你就要你簽同意書放棄大抽獎o架!!!!切記切記!

黃o禁o禁 & 小彬彬
多謝你地quick reply.
黃o禁o禁hope yr daughter能夠插班入番YMCA,唔好灰心,一定得,我成世女都從未遇過好老師,聽你講到YMCA老師和校長甘好,好TOUCHING 呀!

catcatmom ,
多謝!!因為侄女由細到大跟我住我凑大佢o架,你知啦,佢亞爸爸媽媽要揾食唔得閒凑佢兼教佢,剩係揀學校都周圍問人邊間校風同校長老師好 佢D同事o米比意見o羅,誰不知侄女入到ymca D 成績同品行重好過小學,所以我阿哥同阿嫂o米成日話中左六合彩,兼且ymca原來行小班制o架(只有中英數炸,廿ニ個人一班,分6 set,全部跟程度來分o架,) , 而且D港藉老師講英文講得好流利 ,原來入面有三分一係外藉老師o黎 ,比起官津既每間只有一至三位外藉教師重多倍幾二倍 , 又加埋外藉學生 ,十足十國際學校 ,我阿哥話$1300有國際學校咁既水準一D都唔貴兼且有賺wor~ ,同埋學校好多活動去教化小朋友,好似侄女話尋日有套戲睇叫乜生命唔知乜,用o黎叫佢地知道人的生命係點先叫做有意義,反而我阿囡間學校就冇喇,所以甘樣我先至走寶       佢地兩老表而家o米日日互相交流lor~

黃o禁o禁
大家都係因為仔女操心,very read your read.
但我好想知你侄女,係BAND幾先入到?係咪英文好fluent呀!但間學校係東涌,Is it far away from your home?有幾外籍學生,Their student talk with each other in english  during the class and recess.
請問下你侄女,I interested in this school and appreciate the teachers. 

catcatmom,
重有喎!!直資好似可以報好多間架!!你問o下人係o米先!!
黃o禁o禁 寫道:
catcatmom ,
有一封推展信穩陣好多噃,重要影印多幾份以備不時之需添!!至於你話報o左直資既中學係咪無得大抽獎,一DD啦!!你報o個時要問清楚啦!因為有D係可以大抽獎,有D收o左你就要你簽同意書放棄大抽獎o架!!!!切記切記!

catcatmom ,
我侄女係band 1 既中中地 ,我阿女係 band 1 頭 ,我等侄女放學返來食飯o個時我問佢啦(要好秘密甘問,未時阿囡喊o架),聽日覆你,好嗎?我聽侄女講有D住跑馬地,柴灣,將軍O都入去讀,兼且吾攰,重鬼咁開心!!我明天覆你lar~

黃o禁o禁
pls let me know once you asked yr nephew.Then you live in Hong Kong side ?

catcatmom,
我o地住荃灣o架!!不過侄女返學只順一個鐘頭,都幾方便.

我阿囡出九龍城就冇咁方便o羅!!要個半鐘!!
黃o禁o禁 寫道:
catcatmom,
我o地住荃灣o架!!不過侄女返學只順一個鐘頭,都幾方便.

catcatmom & Hellomummy,
幫你o地問左料呀!!ymca入面分四班,外藉學生會o係頭兩班但一樣會有港生o架!另外兩班就會有外國移民回流返o黎既港生,所以入面D英文個個「勒勒聲」.至於係band 幾,因為佢03年先辦,開頭多數係派入去,但因為成績好,近o厘一年所收差不多o係band 1 , catcatmom 你問係唔係fluent英文,係呀!!校長平時講會係用全英o架!!至於堂上所用既語言.亞侄女話除o左中文堂用普通話之外(學生都要用普通話喎),其餘全部用英文對答(包括學生),但有一種情况例外o架,因為各科都會有D專有好深既名詞學生唔明同覺得有困難時,可用些少廣東話,小息時學生可以用廣東話o架,除非你揾外藉老師同外藉同學玩o米要用講英文o羅,

catcatmom & Hellomummy,
忘記講佢既教學模式,我諗有些少美式加星架坡模式,又加多小活動型式,又有些少傳統式(只係好小小小炸).o厘d係我同亞哥諗炸!!

本來我上o黎係講阿囡o野,講講o下講o左侄女o個間,我八o左小小,唔好意思

thanks a lot !!

之前對東涌既學校好無信心, 聽你咁講原來都有一間咁正, 咁我真係要好好考慮它呢! 仲要努力攪好佢d英文呀.!
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

Hellomummy ,
吾好客氣!!大家加油!!我仲要努力幫阿囡插班呀!!你地重有乜要知,可以再問o架!侄女中一D功課我都未跟過,反而阿囡我就要跟,

黃o禁o禁
Thousand thanks for your info.
好搞笑!其實我個仔係讀緊P2,老公驚亞仔英文唔點,e +請左個外籍老師返來教佢,佢英進步了好多,最worst case係 send 去canada,我緊係唔想啦!老公既爸媽係果邊,方便照顧,但我唔想無左個仔啦!
E+好似too earlier,但我5覺得庶,如果你講到間學校甘正,E+無甘多學生去做白老鼠遮,將來"黃"左,就好難入+啦!請問佢校長是否好YOUNG,40YR左右,甘就有排做啦!佢幾出名,成日見報講野喎!你侄女係咪面試時候,英文好流利,所以入左去。你侄女係讀SFAor 崇真,因我見你住Tsuen Wan,both of them have high standard in English, PM 話我得,如唔方便,唔冼講啦,我都係多問下庶!我仲有個細女,都就呢煩緊小學。

catcatmom ,
有時in係外藉老師,有時要作文o架,當然係英文啦,吾同時間交表in既方法都唔同o架原來!!哈!你話佢幾多歲呢??大家估o下!!佢大約四十多歲o掛!!好高貴好靚o架!!!(希望佢唔會睇到,未時我死梗)我想冇分o掛,最緊要係佢既經驗同熱誠,加上老師的愛心,有乜方法一間尚新的學校係我同阿女痕入去lar~.

是否所有直資學校自行何以任報, 或是不參與統一派位
的才能任報,有哪幾間?

好似係!!不過你最好問清楚呀!
freddy 寫道:
是否所有直資學校自行何以任報, 或是不參與統一派位
的才能任報,有哪幾間?
‹ 上一主題|下一主題