用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 仔女上小一既爸媽: 入黎講下你地攪惦開學既野未? ...
樓主: Teresa
go

仔女上小一既爸媽: 入黎講下你地攪惦開學既野未? [複製鏈接]

Re: 仔女上小一既爸媽: 入黎講下你地攪惦開學既野未?

女兒9月1日升讀小一,我的心情比她還興奮。我已經幫她準備好上學將要用的各種東西;包括所用的書簿,她寫上名字後就包妥。我又細心地為她在手冊上填寫資料,把相片裁剪至最佳的呎寸貼上。希望女兒能夠好好的讀書,將來則有機會出人頭地。好的開始是成功的一半。在此也祝願各位家長愉快!

me2
Teresa 寫道:
我仔讀o個間小學同我屋企好近, 行10mins咋... 坐校車就蝕哂比佢....

我仲未買到書包cover呀.......   

大小不梁,

我都找尋咗好耐, 終於在沙田新城市廣場的玩具反斗城買到. 但只得一隻款賣喳.

rmvv8888,

我就比個仔用columbia細size既水樽, 成樽水可以放o係 spi書包既側袋, 岩岩好.

今日開完家長會,原來重有D嘢無準備好

我還有幾樣未做呀﹐學生相﹐校服釘名字帶﹐輕便雨簍﹐吃飯台墊﹐ 包書寫名字。。。啊﹗明天要努力了﹐ 好在看到這個TOPIC

去完parents' meeting, 仲有多一樣野要提下大家, 係老師提起我至記得.  就係要教定小朋友分邊本係textbook, 邊本係workbook.  老師話初時上堂時d小朋友好混亂, 分唔出邊本係書, 邊本作業, 花左唔小時間幫佢地o係書包拎哂d書出黎搵.

oh~~~~thanks~~~~
LapHimMom 寫道:
大小不梁,

我都找尋咗好耐, 終於在沙田新城市廣場的玩具反斗城買到. 但只得一隻款賣喳.

oh~~~~原來仲要教埋佢地呢d野呀~~~~但係我仲未攞書bor~~~1/9老師先至比佢地...咁我就到時先再問下阿仔先!
Teresa 寫道:
就係要教定小朋友分邊本係textbook, 邊本係workbook.  老師話初時上堂時d小朋友好混亂, 分唔出邊本係書, 邊本作業, 花左唔小時間幫佢地o係書包拎哂d書出黎搵.

學校通告寫要帶粉彩上美勞,唔知臘筆係唔係一樣呢

粉彩不=臘筆, 粉彩係oil pastel, 臘筆係crayon.

sanrio 書包防水套
sogo賣$39,反斗城$29.9, Jusco $45.9
是相同樣式

上星期家長會派咗張通告,要囝囝帶一把20cm的尺返學,買完把尺返屋企先發現放唔落個筆袋,今日又要去買一個長D的筆袋

toffeeli 寫道:
上星期家長會派咗張通告,要囝囝帶一把20cm的尺返學,買完把尺返屋企先發現放唔落個筆袋,今日又要去買一個長D的筆袋

I recommend you to buy a "foldable" ruler (like the cutter in the old days).  When it spreads out, it can be 20 cm, if it folds, just half length.  

yuetmama,

係咩!原來有D可以咁細又foldable的尺咩,我以前見過D材縫同三行先有呢種,不過大把好多!

不過都買咗個筆袋,唔再買尺喇,早知一早上嚟問吓你地先喇

toffeeli

Dear all,

Where can I buy the foldable table mat?  Thank you.

Yam 寫道:
Dear all,

Where can I buy the foldable table mat?  Thank you.

Tsuen Wan Luk Yueng Square "Sanario Shop" 有新幹線 foldable table mat $19.90. It's beautiful!

Jusco $10 Shop
sells 新幹線 NON-foldable table mat, $10@
(plastic, can curl up but not fold)

I also want to know! thanks!
Yam 寫道:
Dear all,

‹ 上一主題|下一主題