用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 入了張祝
樓主: yanyan0218
go

入了張祝   [複製鏈接]

回覆樓主:

試下9月1日前,找唔找到其他合適學校讀及快點暑假找補習,中、英、數(尤其數學特別深,要有心理準備)

回覆樓主:

中一功課唔多,但功課是深,要轉灣,要思考,鼓勵主動學

yanyan0218 發表於 23-7-14 18:18
朋友都覺得莫名其妙,但事實係入左

你朋友的孩子,是有那項特異功能?

回覆樓主:

我估是乒乓球叻?如果英文只有3-4年級程度,最好想清楚,是否適合在張記讀,畢竟是英文為學習工具的學校。

200904 發表於 23-7-19 19:29
我估是乒乓球叻?如果英文只有3-4年級程度,最好想清楚,是否適合在張記讀,畢竟是英文為學習工具的學校。
...

我懷疑樓主的post 的真確性:
1. 代朋友問,問佢什麼特異功能入冇答。

2. 英文小學3 -4 級程度,小學呈分英文科一定大受影響。英文作為主科,咁呈分extreme case 會否跌為B2 生?

間中都看到一些新註冊會員問題有些奇怪,而且多數代朋友問。如果朋友有誠意和緊張自己孩子的升學,應該自己在EK 註冊開新賬户和開post 問。

heidya    發表於 23-7-21 15:03

tpmon 發表於 23-7-21 14:17

我懷疑樓主的post 的真確性:

好多人唔識玩又唔鐘意玩EK,佢哋係靠周圍打電話問,正似早年我自己都係咁樣。不過樓主問的問題英文小四程度又講特工入去可能性真係低的,除非碌入去,而且好難跟進度。

放棄啦,轉間中中

heidya 發表於 23-7-15 11:41
國家級特異功能人士,如何c倍!(但係佢成績又好好喎)
或者世界級演奏家,如云迪,郎仔!
咁先有機會送你後 ...

去到這個級數就唔會選張祝啦,有更好選擇!

heidya    發表於 23-7-24 14:54
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我之前去CCSC聼簡介會,到真的有5個自行名額給特殊人才的。
但入到張記,將來是靠體育還是成績入大學,就要想清楚。如果靠體育,張記是否真的能在體育專長上幫到小朋友入到港隊水平?如果靠成績,小朋友英語差,好難跟到學業。畢竟是用英文學習。到時候留班,小朋友過不過到自己那關?

heidya    發表於 23-7-28 17:53

回覆樓主:

其實主要係想知道學校入面會唔會有support, 或者對於成績追唔上的學生會否勸退,實際點樣入到去我唔係好肯定(始終我唔係當事人),只知道媽媽好中意張祝,所以肯定唔會轉校,但今次pre s1女兒考得唔好,暑期編入先修班

yanyan0218 發表於 23-7-28 23:33
其實主要係想知道學校入面會唔會有support, 或者對於成績追唔上的學生會否勸退,實際點樣入到去我唔係好肯 ...

為什麼想知道學校入面會唔會有support?

其實主要係想知道學校入面會唔會有support, 或者對於成績追唔上的學生會否勸退,實際點樣入到去我唔係好肯 ...

「你朋友好中意,唔會轉」⋯咁學校有冇support都無問題㗎

可否講下小朋友特異邊樣?

如果小朋友鍾意張祝,比心機讀都仲有時間追

我覺得樓主只是幫朋友代問,從朋友之中得知小朋友英文得三,四年级程度,未必可信,可能一直誤導大家。
朋友既小朋友讀什麼小學又冇講,有些小學英文程度較深,有機會小學四年级既課程,已經係其他小學既六年级或中一程度都唔定。

以我經驗,次次話幫朋友問的,資料不是第一手資料,可信性大家估吓吧。

heidya    發表於 23-7-29 10:28

張記的暑期先修班就是一種support 啊!我粗粗看過一下,發現都有三科全補,絕大多數是既補英文又補數學。你朋友的小朋友要補幾科?
如果補齊三科,就真係要好好努力了。

katrinamama 發表於 23-7-29 03:25
我覺得樓主只是幫朋友代問,從朋友之中得知小朋友英文得三,四年级程度,未必可信,可能一直誤導大家。
朋 ...

好多幫朋友代問,多數是自己問,想利用EK作為一個受歡迎的平台,作吓假消息影響下年度家長自行的選擇。

heidya    發表於 23-8-2 14:54

piyohk 發表於 23-7-28 23:42

「你朋友好中意,唔會轉」⋯咁學校有冇support都無問題㗎

好簡單,其實樓主下年度自行想報。

影響一下EK的會員,希望下年度少D人自行報,自己的孩子機會便大一點。

tpmon 發表於 23-7-29 16:25
好簡單,其實樓主下年度自行想報。

影響一下EK的會員,希望下年度少D人自行報,自己的孩子機會便大一點。 ...

咁⋯無聊⋯缺德

piyohk 發表於 23-7-29 16:26

咁⋯無聊⋯缺德

比我會叫朋友自己開EK户口自己問。

最多教佢怎開EK户口。

總好過不是用自己第一手資料,又沒有fact check朋友資料的真假。最大問題是不真實的資料會誤導其他EK會員在自行和大抽獎公平的選擇。

大家都是憑空想像,毫無根據,猜疑及質疑的態度,點解唔可以包容的態度對待。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊