用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖瑪加利英文中學 (S1 2024-2025)
樓主: michaelytt
go

聖瑪加利英文中學 (S1 2024-2025)   [複製鏈接]

回覆 73662710 的帖子
謝分享,只計算中英數又不夠全面。好像2021那個link全面點,不知道hkpapa有無update

回覆 michaelytt 的帖子

好大機會,英文小學同埋平均分9字頭,加油祝你好運

tcdino 發表於 23-4-21 14:33
回覆 73662710 的帖子
謝分享,只計算中英數又不夠全面。好像2021那個link全面點,不知道hkpapa有無update
...
"全面"其实只可作參考, 因為"全面"也是基於一系列指标加權组成的, 例如, A, B, C 3間校
1. 比4主科5+;  A > B > C
2. 比所有主科5+;  B > A > C
3. 比3 大率; C > B > A
4. 比3322; C > A > B

順從數句分析而然, 如果这4個指標權重一樣, 结果 C校第一, 咁同意嗎?

每個指标都一定有正反影响或含意.

如看3322, 看到学校保底功夫, 通常官津1c校做得較好, 可做到> 90%, 基本上, 入得都一定有Jupas學位讀, 差別係咪3大同乜科

如看3大率, 看學校教學方向和理念, 如目标只幫學生入大學, 会引導學生, 如行行出狀元, 最緊要有個degree响手. 又或是引導學生成才, 做自己想做之類. 前者官津居多, 因為要交KPI, 后者直資較多, 因為要靠叻學生"雀"招牌

如看所有科5+, 好处是表面上較容易睇到學校強弱科和偏文定偏理,定文理都OK, 但要知, 除4主科, 其它科都要睇成績先入到, 如S3時Physics是Top20%先俾選, 到S5時成績唔好, 可能要你Drop左佢, 所以点解所有主科5+比率比4主科比率高, 因為唔係人人讀, 夠叻先比讀, 再加上, 叻學生可能會讀晒3+1, 而唔叻果d學生可能只drop剩一科, 变相所有科5+埋個指標主要由叻學生貢獻出泥, 反影唔到其它學生情况.

如看4主科5+, 这是唯一指標是所有學生參与, 見到學校整体能力, 當然仍然不夠全面, 但最少是叻不叻的學生一齊考, 學校沒有空間去隐惡揚善.

所以, 不要真望有一個指標或排名, 話你知边間好过边間.

星期六學校會有 講座, 希望聽完會明白多D.

BTW, 今日剛派了report card, this term 好開心全級入到 TOP 10.

回覆 33Tim 的帖子

多謝...

twhkleung 發表於 23-4-21 22:51
"全面"其实只可作參考, 因為"全面"也是基於一系列指标加權组成的, 例如, A, B, C 3間校
1. 比4主科5+;  A > ...

我就是認同要參考多些數據,才了解實際符合自己期望的學校;
不是天真到會認為主科排名就特別有公信力;
或是看最受歡迎的學校排名 (如小學特别多各樣的排名);
现在的學校太懂marketing ,可能誤導了家長

有些學校又有ib 或iAL, 如果是target 這些stream 看dse主科 的數據也沒有作用

大家都知道是参考,不用假设其他人是無知

michaelytt 發表於 23-4-21 23:06
星期六學校會有 講座, 希望聽完會明白多D.

BTW, 今日剛派了report card, this term 好開心全級入到 TOP 10 ...
恭喜!希望你入到適合的學校

tcdino 發表於 23-4-21 23:51
大家都知道是参考,不用假设其他人是無知

"謝分享,只計算中英數又不夠全面。好像2021那個link全面點,不知道hkpapa有無update"
对不起, 因為唔明点解覺得"2021那個link全面點",  
唔係其他人是無知,或者其实係我無知就真,  睇唔明個表点全面, 唔介意可分享下

twhkleung 發表於 23-4-22 00:43
"謝分享,只計算中英數又不夠全面。好像2021那個link全面點,不知道hkpapa有無update"
对不起, 因為唔明点 ...
哦! 我明你意思啦, 你意思"全面"唔係個ranking, 係每間學校的指标數值, 所以你只係想要個懶人包, 一两頁有晒所有數句, 咁你就可當佢係raw data, 用Pyhton 点analysis都得. 勁! 果然係高手!

twhkleung 發表於 23-4-22 00:58
哦! 我明你意思啦, 你意思"全面"唔係個ranking, 係每間學校的指标數值, 所以你只係想要個懶人包, 一两頁有 ...
是hkpapa852的數據和comment幫到好多家長,他才是高手,
我只是路過有報這兩家小學,所以有看中學的annual report, hkpapa和大kao那些分析,後來個人覺得hkpapa那個dse數據表已經集合好多data 很好,所以才分享給樓主。

回覆樓主:

其實每一種統計都有佢嘅limitation, 有懶人包總好過冇,自己睇完再加以分析過濾, 我當年都有睇懶人包(得益都唔少,多謝hkpapa),之後刨晒多年annual reports, 做due diligence(參觀學校多次,同校長,老師,家長,學生傾針)先做決定!

貓頭雀 發表於 23-4-19 22:04
試下直接考插班小學啦

呢個方法是最直接!

感激以上各位的 info (emoji)(emoji)

michaelytt 發表於 23-4-16 11:02
聖瑪加利男女英文中學

想請教 有冇人知道幾時第一輪 S1申請?

20名先入SMC?
你間小學真麻麻(sorry)

232 發表於 23-4-23 08:32

20名先入SMC?

唔緊要呀!
反而我自己唔明, smc 都叫 band 1, 如果我女最新考 top 10, 我地小學唔係叻,我眞係驚入唔到

twhkleung 發表於 23-4-19 21:35
如果係咁,你不如試下插埋两間P6,如果SMC收,咁你小朋友一定有B1水平,咁到時还喜歡SMC,咪p6就入唔等S1 ...

睇完你咁樣提議,我而家都諗緊不如比我個女試吓真係申請插P6, 一來俾她試吓去考下呢二間學校,二來睇吓阿女嘅水準!

Pano    發表於 23-4-24 20:42

tcdino 發表於 23-4-22 08:47
是hkpapa852的數據和comment幫到好多家長,他才是高手,
我只是路過有報這兩家小學,所以有看中學的annual  ...

為自己小朋友,各施各法,盡力自己負責

michaelytt 發表於 23-4-23 22:58
唔緊要呀!
反而我自己唔明, smc 都叫 band 1, 如果我女最新考 top 10, 我地小學唔係叻,我眞係驚入唔到 ...

我估佢意思係你间學,20名都只係考到SMC埋水平既中學
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊