用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男拔vs聖保羅書院
樓主: Rpp
go

男拔vs聖保羅書院   [複製鏈接]

b3410 發表於 22-3-28 15:54
DB級一,應該好投入啩。因為想考DSE,所以升中轉去SPCC,應該都係狀元級人物。 ...

個別就難講,可能DBS本身唔岩自己呢~~~

mcl203 發表於 22-3-28 15:51
唔會下化,DBS同SPCC兩種完全唔同嘅風格,除非本身就算讀咗6年DBSPD都完全唔投入,否則,DB仔普遍多元化, ...

我又聽聞,DBSPD嘅學生其實唔係話真係咁體藝,DBS體藝強嘅,好多都係外來生。DBSPD學生當然強,男校中,相信英文程度係至top嗰隻

b3410 發表於 22-3-28 15:52
如果讀SPCC,中四揀咗DSE or IB, 唔可以再轉來轉去。如果覺得自己唔適合,要轉公開試,就唯有轉校。 ...

所以求穩陣,都係揀DSE。不過,視乎個人喜好~~~

喇叭茶 發表於 22-3-28 15:56
我又聽聞,DBSPD嘅學生其實唔係話真係咁體藝,DBS體藝強嘅,好多都係外來生。DBSPD學生當然強,男校中,相 ...

咁你要聽聞多啲了,體藝強與弱,並不等於玩體或藝,我嘅理解就係咁~~~

chitchit0520 發表於 22-3-28 15:46
Spcc都有DSE架!

知道呀。

如果讀SPCC,中四揀咗DSE or IB, 唔可以再轉來轉去。如果覺得自己唔適合,要轉公開試,就唯有轉校。 ...

師姐F3轉SPCC. F4讀IB一個月已經覺得唔適宜。佢成續好即刻聯絡劉校長返DGS,所以都係三思而後行。

Rpp 發表於 22-3-28 15:38
我之前都擔心囡如果中文搞唔掂轉SPCC讀IB算啦,剛好相反。不過依家見到有進步。
...

千萬不要因為中文問題而轉IB,就算轉,都去國際學校,有機會讀中文B,先可以叫做避過中文。如果留SPCC或者DBS讀IB,係避唔開中文嘅。因為一定要揀中文A,仲慘過讀DSE中文mouth:" />
補習都難補。

最佳避中文方法係IAL

Arabellahk    發表於 22-3-28 16:49

mcl203 發表於 22-3-28 16:00
咁你要聽聞多啲了,體藝強與弱,並不等於玩體或藝,我嘅理解就係咁~~~
...

呢樣野就唔洗聽聞而可理解到
如果一個學生只係玩sports or music, 而未能入DBS校隊(正選)或入樂園,DBS所謂又讀得同埋又玩得,基本上同呢位學生係冇乜關係嘅,佢最多係可以做吓啦啦隊或者enjoy吓學校嘅pride.

Arabellahk    發表於 22-3-28 16:50

b3410 發表於 22-3-28 16:07
千萬不要因為中文問題而轉IB,就算轉,都去國際學校,有機會讀中文B,先可以叫做避過中文。如果留SPCC或者 ...

原來如此,多謝晒!

b3410    發表於 22-3-28 16:10

Rpp 發表於 22-3-28 16:07
師姐F3轉SPCC. F4讀IB一個月已經覺得唔適宜。佢成續好即刻聯絡劉校長返DGS,所以都係三思而後行。
...
劉校長唔小氣,俾個贊佢

體藝係小學和中學根本好唔同,不能混為一談,尤其是體,中學可以嚟過變天。亦點解某些小學入某間中學係相對容易,並非單靠學術,而係有另類因素去影響。只講返小學,小學階段嘅體育,唔可以用中學視野去衡量,DBSPD如果仲未算係體育積極參與,咁仲可以有邊幾間係積極嘅?~~~

喇叭茶 發表於 22-3-28 16:08
呢樣野就唔洗聽聞而可理解到
如果一個學生只係玩sports or music, 而未能入DBS校隊(正選)或入樂園,DBS ...

原來你係咁理解,要係正選或主將先值得參與,咁可能SPCC岩你多啲~~~

某些項目校隊可以好多人,某些中學可以好多校隊,啦啦隊嘅領軍人都需要一定才能,唔係你理解嘅真係啦啦隊,求其搵一個就得~~~

mcl203 發表於 22-3-28 16:17
原來你係咁理解,要係正選或主將先值得參與,咁可能SPCC岩你多啲~~~

某些項目校隊可以好多人,某些中 ...

唔係體或藝值唔值得參與,而係中學俾唔俾你參與。
當然,唔好理入唔入校隊/樂團,學生自己都可以繼續玩運動同埋學樂器,不過除咗應付音樂PE堂嘅要求,就同學校冇乜關係

喇叭茶 發表於 22-3-28 16:23
唔係體或藝值唔值得參與,而係中學俾唔俾你參與。
當然,唔好理入唔入校隊/樂團,學生自己都可以繼續玩運 ...

咁咪建議你聽聞多啲,可能會好啲。唔聽聞多啲,可能唔容易可以理解多啲。如你睇法,係奧運或世界賽取唔到奬牌,佢哋算唔算係運動員呢?玩體藝,係另類培訓,亦唔係一定求成績或名利,基本上求學都可以咁理解。相信全人教育嘅學校,唔會係咁理念和對學生嘅要求~~~

mcl203 發表於 22-3-28 16:32

咁咪建議你聽聞多啲,可能會好啲。唔聽聞多啲,可能唔容易可 ...

咁你又誤會了。唔知你或你小朋友有冇學校校隊或樂團經驗,係好寶貴嘅經驗,唔係講攞獎。當然學校同埋隊友都會想去爭取啦。呢樣野,唔係一般自己玩玩體藝可以有嘅。
從另一個角度講,如果DBS嘅校隊和樂團比賽都一定包尾,DBS會唔會俾人話佢哋係好注重體藝?

mcl203 發表於 22-3-28 15:57
所以求穩陣,都係揀DSE。不過,視乎個人喜好~~~
你啱,DSE穩陣之選,IB挑戰自己。睇同學特質和性格取向。

想請問其實點先知自己適唔適合IB或DSE?如果是中四才揀,之前都係傳統模式測考,感覺好似好難知道適唔適合IB?謝謝

回應題目, SPC睇得出係好有心辦學不斷向上嘅學校, 但我仍然prefer DBS ,原因係課程嘅選擇同埋校舍。除非小朋友有特別性格/才能,呢啲家長才知道

喇叭茶 發表於 22-3-28 11:34
我都聽過有呢個case, 放QC去SPC, QC都有西樂團吖,成績唔會低過SPC, 一般來講QC排名都係最top之一,江湖地 ...

如果比我揀, 我都會揀SPC, 因為有時選校都要諗埋中四選科問題, 理論上SPC選理科會比QC易, QC如果你成績追唔上的話, 中四未必能選想讀既科目, 除非自問係成績勝人一籌, 去到邊都可以排前列另計.

始終學校成績勁唔代表自己成績勁, 自己考出來的成績才是自己的.

喇叭茶 發表於 22-3-28 16:40
咁你又誤會了。唔知你或你小朋友有冇學校校隊或樂團經驗,係好寶貴嘅經驗,唔係講攞獎。當然學校同埋隊友 ...

你似乎又走錯方向了,唔只係DBS,好多中學都係走全人,並非DBS獨有。似乎,你只專注事事求成績,求結果。你連DBS嘅ECA有幾多項活動似乎都唔瞭解,一個項目需要幾多人都唔太知,不如,你去瞭解下先啦,校際或學界有幾多項比賽,再自己計吓條約數~~~

Mirror123 發表於 22-3-28 16:41
想請問其實點先知自己適唔適合IB或DSE?如果是中四才揀,之前都係傳統模式測考,感覺好似好難知道適唔適合 ...
唔好意思離題,希望樓主多多包涵。
如果你講緊SPCC中四分班,唔使擔心。SPCC初中三年,老師會觀察,期末評語有部分comment 話同學適合邊種。揀科前有講座輔導俾家長,同學,希望大家務必了解清楚。也有評估,面試,來決定同學究竟適合邊種。唔係坊間認為的跟成績,有些成績好好的同學,覺得DSE更加有把握**,揀DSE更加穩陣。也有成績好好的同學,覺得IB更有挑戰性,更加適合自己的學習方式,而揀IB。

所以,我覺得有選擇好過無選擇,不過不要跟風,都係要適合自己。
‹ 上一主題|下一主題