用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屯門06入讀小一家長入嚟傾吓! ...
樓主: hviy
go

屯門06入讀小一家長入嚟傾吓! [複製鏈接]

Re: 屯門06入讀小一家長入嚟傾吓!

唔知佢o地間幼稚園會唔會有d介紹呢?
係呀! 家長會改了星期一, 妳知道嗎? 我o地到時見啦!
CKCK

給830mama
CKCK

hviy 寫道:
marinayiu,

屯門71區雖然係最多好學校,但係我又唔想個囡入保良局d咁谷嘅學校,仲有邊d學校又開心又會好成績呢?鄭任安千禧又未睇到佢得唔得   

Hi hviy,

又開心又好成績的學校? 我都想找呀. 有無咁理想的學校呀?   要成績好, 唔谷又點得呀. 不過要適可而止囉. 我想, 揀d活動教學ge啦, 會開心d ge.   :

marinayiu:

請問妳知唔知道屯門有邊d小學是活動教學呢? thx!
marinayiu 寫道:
[quote]
hviy 寫道:
marinayiu,

屯門71區雖然係最多好學校,但係我又唔想個囡入保良局d咁谷嘅學校,仲有邊d學校又開心又會好成績呢?鄭任安千禧又未睇到佢得唔得   

Hi hviy,

又開心又好成績的學校? 我都想找呀. 有無咁理想的學校呀?   要成績好, 唔谷又點得呀. 不過要適可而止囉. 我想, 揀d活動教學ge啦, 會開心d ge.   : [/quote]
CKCK

會 ga, 開學之後會有資料比我地參考.

我知呀, 係潘老師打比我(佢話係佢地班主任), 下星期一見啦.

另 check pm  

ckuj 寫道:
唔知佢o地間幼稚園會唔會有d介紹呢?
係呀! 家長會改了星期一, 妳知道嗎? 我o地到時見啦!

我都想同個仔報屯門官小, 因為我都係屯門官小的畢業生, 個仔會易入d, 我細個的時侯, 管得好嚴, 我小一至小三的成績都好差, 次次都考頭5名(由尾數上), 但係老師都無放棄, 結果到左4年級d成績就突飛猛進, 6年級畢業就考20, 所以都覺得學校同d老師好好, 但係而家過左咁多年, 唔知變成點

ng:

多謝你d資料,69同70應該係合併左,
不過我得10分,所以想入屯官小嘅機會都好細

marinayiu,

我只係担心d學校由小一就開始谷個囡會頂唔順啫,其實佢又唔係咁大問題喺學習方面,只不過佢而家間幼稚園實在太開心,又無默寫,佢鐘意返學多過喺屋企,仲好想快d做小學生添,如果一上小學就180度改變晒佢對返學嘅睇法和感覺,怕佢會驚咗返學,所以想揾間小一有過度期嘅小學俾佢,升上小二或再高年級,緊係無可能唔谷啦......

Hi hviy,

你個女咁中意返學, 你就唔使擔心啦, 我想多數小學(包括傳統)都唔會咁快就開始谷掛? 有冇媽咪知既, 請分享下.

另外, 我個女間學校都未開始默書喎, 不過, 今年開始寫的字就幾深下, 佢寫緊"書包,早晨,午安,我是xxx"等, 你個女寫d咩字呀?

marinayiu,

我個囡d功課都唔係好深,夏天,雷雨,泳衣,坐車,居住,花草,信封,青蛙同自己個名,不過佢認字就好叻,佢全班同學嘅名都認得同識讀,仲成日攞住d故事書問完呢個字又問第二個字,因為學校要佢地借書做閱讀報告,我無幫佢寫,要佢慢慢望住d字嚟抄,K2尾時佢己經自己寫定個書名等我放工再同佢講故事同埋寫感想,呢方面佢都算ok....至於英文同普通話佢就差d啦,有時同佢講佢聽唔明,但佢d同學仔就幫佢答晒    你話點睇???但係佢又成日話自己大個囡識講,點知有次佢好似d鬼佬講中文咁同我講野    跟住我問佢攪乜鬼???點知佢話佢同我講緊英文        Oh! My god!!!問你c未???

請問"鄭任安夫人"同"羅陳楚思"係傳統教學嗎?

我因為係自已送返學, 想知以上學校嚮大興區既上校車時間同地點, 因我驚到時我返工佢都未要上車(可能只係爭好小時間)咁又搵人送, 又要校車錢又要俾人工多一筆就幣!

另外想知保良局莊啓程第二上午校有咩意見呢?
KooKuKooKu :pint:

在k2學期尾,學校派咗張東亞保險攪嘅"麻鷹捉雞仔"親子活動,我同個囡報咗名....嘩!今日比賽時俾我地入咗五強,win咗個優異獎,原來有三千蚊書券      又好玩    開心到痺呀,最叻嗰隊可以有五萬蚊獎學金.......嘩.......

Hi hviy,
恭喜你呀! 可以買好多參考書比囡囡.     
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

Hi hviy,

恭喜你呀!!

請問有無人知到屯門邊間小學用普通話教中文嘅呢???

呢幾日聽咗好多小學簡介會,何日東05有6班小一,但06就得5班,而其學校都有這情況,都唔明點解教管局要咁做,唔係咁就可以推d學生去其他津小,千禧BB咁多,heat既小學自行分配都幾乎唔會有位俾首名出生的子女,出生率高咗,heat校學位又少咗,大抽獎後又苦了呢班唔中獎嘅父母四處叩門奔波,或再報直資,私小等. 還埋怨直,私小搶學生,以導致要殺校,其實佢地做好d,我相信好多家長都會鐘意9年免費教育多過交學費,唔通嚴$鮏咩               

我是新來的,大家好~

我幫仔仔選了「順德胡少渠」。因為區內兩間順德的中學口碑也不錯。

加上我仔仔不算自動自覺溫習一類,何日東一定無望了。但胡少渠同是「梁球鋸」的附屬小學,升中時競爭會較少。

其實,我認為功課多未必是苦事,反而讓小朋友更鞏固學到的知識。想小朋友學得多,又要少功課,這樣的要求未免有點不切實際吧。

其實,我選校的首要條件還是校規嚴,小朋友自少學會遵守記律,總好過P4、5後才教,那時他們都不願聽父母說教了

我有朋友個女係響鄭任安返學想同大家分享下:
佢囡囡响幼稚園時成績ok,但父母好少理佢(同埋細囡),小一入左鄭任安後成績都ok(平均分75),都係考尾三,咁去補習啦,多3分.而家小三喇,d同學仔唔同佢玩(話佢成績唔好係曳同學喎)...仲有心機返咩
所以入到間好學校後都係好依賴做父母既'額外栽培'.
曉彤&曉陽~

Hi hviy,
何日東06年只有4班小一,分分鐘42人一班.   
hviy 寫道:
呢幾日聽咗好多小學簡介會,何日東05有6班小一,但06就得5班,而其學校都有這情況,都唔明點解教管局要咁做
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

Re: 屯門06入讀小一家長入

何日東上午校 06年開4班小一, 唔係因為縮班, 而係6年級4班畢業, 所以只可以開4班小一。至於, 何日東下午校開4班小一, 係配合將來和胡少渠下午校合併, 所以由5班縮為開4班小一。何日東上下午校06年合共開8班小一。
‹ 上一主題|下一主題