用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙循定沙蘇機會大啲?
樓主: 悠子
go

沙循定沙蘇機會大啲?   [複製鏈接]

回覆 ren 的帖子

我果個風紀隊長都冇行

李冰冰 發表於 20-4-9 15:13
回覆 ren 的帖子

我果個風紀隊長都冇行

可能7月發現後補頂上呢!
祝願派到好學校!  

cathy0506    發表於 20-4-9 16:26

Cliokohonda 發表於 20-4-9 15:07
1C 林漢光,聖心,鄭榮之?

可能好早有新抱茶飲……

1C除咗林漢光、聖心,仲有郭得勝、沙官?
鄭榮之未上到B1?

Okok_boy 發表於 20-4-9 14:30
都落空

悠子 發表於 20-4-9 16:31
1C除咗林漢光、聖心,仲有郭得勝、沙官?
鄭榮之未上到B1?

很久沒留意"鄭榮之"了,現在去到B2a,仍然全開英文班嗎?thx.thx

YmOra 發表於 20-4-9 16:52
很久沒留意"鄭榮之"了,現在去到B2a,仍然全開英文班嗎?thx.thx
...

我都不清楚

YmOra 發表於 20-4-9 16:52
...

見中學概覽內寫都仲係英文教啊

ren 發表於 20-4-9 19:26
見中學概覽內寫都仲係英文教啊

中學概覽更新情況好參差。我信jm們資訊好過。

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-4-9 21:36
中學概覽更新情況好參差。我信jm們資訊好過。
唔係中學概覽差, 係 2016 既微調停左, 變左要落車既無落, 可以上返 B1 既上唔到

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 nieualma 的帖子

係幾慘,佢排鄭第五,扣了兩間外區,唔知最後點,所以D人話填哂所有b1,之後先填b2, 係雙非年我覺得唔可行

miriam 發表於 20-4-9 21:55
唔係中學概覽差, 係 2016 既微調停左, 變左要落車既無落, 可以上返 B1 既上唔到

不過,個人認為2016年度仍然屬"出生率"低的年份,加上如果要上車或下車係要响上下車年度之前"兩年"之該中學之收生情況之平均數是否達標而決定(如果無記錯釐訂準則嘅話),而2016及(2014和2015)年度正正撞正係出生率最少的三個年度,故要作為上下車之""釐訂參考""2014和2015會是不太適合呢!

另外,中學概覽以我所知係由中學自行"主動"入內更新資料才有最新之資訊。故,個人認為中學唔會咁好咁主動做這些事吧!

參考資料:學校資料更新表格
https://ssp2019.chsc.hk/nimda/sch_nigol.php?lang_id=2

回覆 ren 的帖子

Thank you

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-4-9 22:55
不過,個人認為2016年度仍然屬"出生率"低的年份,加上如果要上車或下車係要响上下車年度之前"兩年"之 ...
當年收到屋企人通知沙田某間英中校長係早會宣布學校會落車, 叫我囡派得唔好都唔好去叩門

因為我囡之後升中學生多左, 落車學校多, 上車學校少時, B1 位會不足, 最終學校唔使落車

學校都唔使落車, 自然就唔會主動更改課程語言安排, 唔知情既家長見到係英中照報, 讀到先知成績已經不及往年.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-4-10 01:09
當年收到屋企人通知沙田某間英中校長係早會宣布學校會落車, 叫我囡派得唔好都唔好去叩門

因為我囡之後升中 ...

是的。這點我好認同,我當年也有留意到我區嘅"陳瑞祺",當年被迫要落車,我都有點失望,一路都幾睇好這中學,當年有少少估唔到居然要下車開咗一班"中文班",好在第二年又全開番英文班,心諗陳瑞祺只是一時失蹄現在重返正軌無事嘅!如你所講嘅成績開始不及往年,學校逐年逐年跌少少跌少少,去到現在被jm們定為B2a英中定為B1組別之保險線,看到也難過。其實,個人認為陳瑞祺應該可以更好DD,希望學校管理層努力改變更新,讓陳瑞祺重上番以前的輝煌。其中一個支持陳瑞祺進步的原因係九龍城區屬B1b或B1c男孩子的選擇就只有B1男女校,缺少了"中檔"嘅B1男校,故好希望陳瑞祺繼續努力加油!

YmOra 發表於 20-4-10 09:41
是的。這點我好認同,我當年也有留意到我區嘅"陳瑞祺",當年被迫要落車,我都有點失望,一路都幾睇好這中 ...

除了陳瑞祺,希望德雅,聖類斯,觀塘聖若瑟都繼續努力加油!呢幾間學校出來既學生英文一向幾好, 希望佢地繼續培養更多有競爭力既學生。
不升就好易跌, 看住伍華由Band 1 跌落Band 2 再跌落Band 3, 好慘烈。

回覆 miriam 的帖子

講開"中學概覽"之主動更新資料,其實有些中學我係有留意中學响這方面之態度,我好開心我校無令我失望,例如前年中一開始"通識科"改用"英文"授課,我校第一時間更新學校概覽資料,這點實在底贊

chanti 發表於 20-4-10 09:49
除了陳瑞祺,希望德雅,聖類斯,觀塘聖若瑟都繼續努力加油!呢幾間學校出來既學生英文一向幾好, 希望佢地繼續 ...

十分認同。希望多D學校努力加油,讓教育百花齊放,使學生們更有福。

"伍華",我都有留意,我和我的jm們都係好"心up"。我細細個已經成日聽D姨姨讚伍華。

YmOra 發表於 20-4-10 09:57
十分認同。希望多D學校努力加油,讓教育百花齊放,使學生們更有福。

"伍華",我都有留意,我 ...

聼聞係管理層出現問題...

chanti 發表於 20-4-10 10:13
聼聞係管理層出現問題...

一定啦!就算我區嘅"陳瑞祺",我也認為是管理層出現問題,旁人只可以希望學校可以快DD攪掂管理上問題,重返"教育"真道,教好學生們才是"皇道"呢!

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-4-10 09:41
是的。這點我好認同,我當年也有留意到我區嘅"陳瑞祺",當年被迫要落車,我都有點失望,一路都幾睇好這中 ...
荃灣聖方濟都係落左車, 令到 B1 學位更短缺, 雖然係男校, 但女生少左部份競爭者, 入讀 B1 機會點都高左

前教局局長吳生唯一德政就係剎停左個次檢討, 真係要微調既, 唔少因為個幾年學生少左既中學, 因為學位有剩收多左 B2 學氐搞到要落車, 沙田某英中正正係呢個原因由要落車變保得住.

‹ 上一主題|下一主題