用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急請幫幫忙:陸慶濤
樓主: Charcoalbean
go

急請幫幫忙:陸慶濤   [複製鏈接]

Charcoalbean 發表於 19-3-24 22:46
搬屋就無乜可能架喇但我唔想後悔放棄一間好嘅學校,唯有睇睇可否join到你所講其他家長嘅保姆車:fort ...

陸小星期五返半日所以感覺上遠少少也ok, 我覺得陸小係幾好,你確定沒有校車嗎?

回覆樓主

我唸你考陸小之前,已經接受左距離既問題....
而家係突然有個細,覺得無人湊返學....其實可以請姐姐幫手湊個細呀!

直資係好難考到,我覺得如果係仔仔努力考番黎,我點都會比佢試下讀陸小,距離呢家野,可以搬屋,或出車接送.....早上搭的士去最近既校車處,總有辦法解決....

放棄左直資,再大抽獎係好兵行險著既事,唔係個個都派到第一志願,隨時派到間寶校,一定後悔死放棄陸小.....到時四圍叩門係好慘情,你要唸清楚,如上面JM所講,keep 陸小,派位後再叩門沙田區津小試下......

回覆樓主

中學校網一般跟小學校網,但都可轉自己居所既校網,就算你仔仔讀陸小,中學一樣可向教育署轉番沙田區(當然你仔升中果年仲住係沙田區)

samsam0428 發表於 19-3-25 01:18
中學校網一般跟小學校網,但都可轉自己居所既校網,就算你仔仔讀陸小,中學一樣可向教育署轉番沙田區(當然 ...

陸小是沒有呈分試的。

zebrabb 發表於 19-3-25 06:24
陸小是沒有呈分試的。

所以要讀12年,如唔搬,其實12年要用咁長時間返學放學,小朋友和大人也好辛苦。但如果搬去將軍澳,細佬妹除非又入陸(陸不一定收弟妹),或考到其他直資和私校,如果大抽獎,將軍澳的校網又麻麻,真係要諗清楚。

samsam0428 發表於 19-3-25 01:14
而家係突然有個細,覺得無人湊返學....其實可以請姐姐幫手湊 ...

我有offer of LHT,但也會放
不過我同樓主唔同,我本身已經有私小Offer,大抽獎叩門失敗我都仲可以有後備。
我會放棄LHT原因,最主要: 跨區、有細佬妹、一條龍≠輕鬆,既然唔輕鬆不如讀返普通津小,我有信心小朋友成績升中都可以好,加上L重視理科,依點我有點擔心。入錯咗都唔係咁容易出返嚟。

PS我冇利益衝突。因為我真係有正取生offer.

samsam0428 發表於 19-3-25 01:18
中學校網一般跟小學校網,但都可轉自己居所既校網,就算你仔仔讀陸小,中學一樣可向教育署轉番沙田區(當然 ...

LHT最大問題係冇呈分,如果有呈分又唔同講法。

lulumelody 發表於 19-3-25 08:37
所以要讀12年,如唔搬,其實12年要用咁長時間返學放學,小朋友和大人也好辛苦。但如果搬去將軍澳,細佬妹 ...

其實我真係好同意,LHT自己都要跨區返學,雖然唔係跨好遠,但係講緊12年⋯ 人生最寶貴的12年,每天都要跨區返學
將軍澳隧道又成日塞車,搭地鐵真係人都癲⋯ 樓主真係要諗清楚⋯

Elenalan 發表於 19-3-25 08:40
LHT最大問題係冇呈分,如果有呈分又唔同講法。

係。意味着一世都要跨區返學。

melomame10 發表於 19-3-25 08:40

其實我真係好同意,LHT自己都要跨區返學,雖然唔係跨好 ...
絕對同意,如果冇得搬屋而每日都要山長水遠入去,真係要三思。

melomame10 發表於 19-3-25 08:43
係。意味着一世都要跨區返學。

我女升小後我深深體會時間重要過一切。如果每日用2~3hrs車程返學放學,小朋友又要早起身自然要早瞓,人地就近入學嘅細路可能6pm前已做哂功課溫埋書,跨區嘅上埋ECA可能6pm仲搭緊車,返到屋企食飯沖涼幾點先可開始做功課? 現實問題不得不考慮,現實不太可能搬屋,但又覺得小朋友可以咁刻苦捱到咁多年跨區返學? LHT課程功課測考絕不輕鬆,冇精神點應付? 如果鍾意羅氐,升中時再考也可,唔使犧牲小學階段去跨區。
我冇利益衝突,我女都小一喇,返學20min, 足夠休息讀得開心又成績好,冇必要陰謀論勸人放手。

又唔好话勸人放棄的,就係别有居心,大家都係以事論事

nickkong    發表於 19-3-25 09:46

Charcoalbean 發表於 19-3-24 16:48
好迷茫只係想大家比啲意見,你都啱唔該曬你

Lht係傳統學校,本來唔值花錢讀
但係佢一條龍的羅氏中學好正! 樓主可以研究下其中學
而家講緊係放棄band 1龍校。
再者小朋友能力可以考到 lht
也可以抽獎後扣門官津啦

利申:我地係2020先入學

anpanman_baby 發表於 19-3-24 23:56
陸小星期五返半日所以感覺上遠少少也ok, 我覺得陸小係幾好,你確定沒有校車嗎?
...

有媽咪話有在校家長自組沙田線保姆車,我仲未問清楚

samsam0428 發表於 19-3-25 01:14
而家係突然有個細,覺得無人湊返學....其實可以請姐姐幫手湊 ...

屋企細加上經濟上唔容許請姐姐,搬屋都唔可能所以唯一係搵保姆車,我都係你咁諗法,驚派得唔好就後悔死

Charcoalbean 發表於 19-3-25 10:16
屋企細加上經濟上唔容許請姐姐,搬屋都唔可能所以唯一係搵保姆車,我都係你咁諗法,驚派得唔好就後 ...

咁你就忠於自己的想法吧,小朋友有無時間精神應付跨區返學等,要睇小朋友做野快唔快手,可能要讀落先知道、感受到。未來12年太多變數,而家諗太多也未必有用。担心路程遠的,或要顧住細果個,咁就呢幾個月好好準備目標再叩門吧。

Charcoalbean 發表於 19-3-25 10:16
屋企細加上經濟上唔容許請姐姐,搬屋都唔可能所以唯一係搵保姆車,我都係你咁諗法,驚派得唔好就後 ...
冇人比你更清楚你家庭狀況,希望依家有咁多人比咗啲比較中肯嘅意見之後,你哋一家可以討論下,揾到一間合適嘅小學。

desmond100104 發表於 19-3-25 13:24
咁你就忠於自己的想法吧,小朋友有無時間精神應付跨區返學等,要睇小朋友做野快唔快手,可能要讀落先知道 ...

好,多謝你嘅意見

mormorl 發表於 19-3-25 13:37
冇人比你更清楚你家庭狀況,希望依家有咁多人比咗啲比較中肯嘅意見之後,你哋一家可以討論下,揾到一間合適 ...

係,唔該你
‹ 上一主題|下一主題