用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有D灰
樓主: april13mum
go

有D灰   [複製鏈接]

april13mum 發表於 18-11-1 22:51
一半以上一線,CSY, SPCC, YW全部reject,DS, PC未出結果應該都係無望

SPCC收了reject email?

Babemo 發表於 18-11-2 11:08
SPCC收了reject email?

No second in, I considered it as indirect reject la

pancake5354 發表於 18-11-2 11:54
同意, 要知道本來此種面試亦不是適合所有學生, 但並不代表學生能力有問題, 就是不合適而已。
我亦見不少出 ...

Reject佐都可以寫求情信?其實依家都無話一定要神校先試,我有報一半以上二線架,問題係連二線都reject先灰,之前覺得報佐十幾間已經算多,依家睇來報得太少,好多學校我錯過佐報名時間

april13mum 發表於 18-11-1 22:34
仔仔學校屬名幼,學術非常之深,但係我仔interview成績非常唔理想,目前In佐7間,4間reject,三間未公佈, ...
樓主可否分享吓係邊間名幼?  

april13mum 發表於 18-11-2 08:41
係啊係啊,覺得自己發現問題遲佐,唔應該等佢自由發揮,要儘早操練
...

什麼是"操練"又是一個講10版都未必有結論的題目。 我認為學生要有一定的水平,即使是去神校都唔一定要超班才收。我認為即是ORT 睇到lvl 5以上,中文讀到大部分漢字500 (4), 識計20內加減。若神校可以再深d d, 唔好太迷信學術的比重。

有個別名校考得深好多,可能因為太多人報,個個都100分,佢都簡唔到,唯有問深啲。
面試班老師唔係禁講喎,佢地要爭取你信心。若個個都自己教,佢仲有生意?! 當然面試班是可幫到有錢無時間我家長。

總之唔好太谷,唔好太迷信操練,但唔好又要happy 又要offer.

april13mum 發表於 18-11-2 12:06
Reject佐都可以寫求情信?其實依家都無話一定要神校先試,我有報一半以上二線架,問題係連二線都reject先 ...

我都係直情direct reject, waiting都無都唔知點求位
惟有好好備戰叩門,真係背人流淚

我好明白你嘅心情, 我女當年都係名幼零offer, 得幾間waiting, 大抽獎抽到間連我自己都唔記得有揀過嘅學校, 周圍叩門, 同寫信去waiting嘅學校(親身去交), 隔兩日就call waiting, 讀左一年 (當然下左唔少苦功), 升小二就報插班, 都有幾間唔錯嘅學校收佢。所以而家呢個階段要放鬆啲, 同時裝備定小朋友叩門/插班, 老套D講, 希望在明天呀~~~

回覆 april13mum 的帖子

樓主你先要接受小孩怕羞跟坐唔定係會不利直私面試, 就算報多幾間都分別不大, 唔通忽然其中一間會坐定唔怕羞?好好準備下一步大抽獎, 研究下排位同叩門要唔要111, 話唔定中甲一呢

各位,我都好灰。心宜直資無得2ND.IN.,而且到時無份扣門(心宜直資).
即係話完全無機會入心宜直資了。

都唔知可以點算了>.<大抽獎無我份。
而家只望扣門機會,但都唔抱太大成功。

心急媽媽xxx 發表於 18-11-1 22:55
會不會考慮報下二線
讀名幼梗係要讀返名小啦...

ritalwt 發表於 18-11-2 14:21
我好明白你嘅心情, 我女當年都係名幼零offer, 得幾間waiting, 大抽獎抽到間連我自己都唔記得有揀過嘅學校,  ...

請教經驗?如何下苦功?我面對時間不足的問題。小一生活好忙,完成學校要求,溫默書測驗已用了大部分時間,如何才可以額外加強學術以應付插班?

SmallTinBaby 發表於 18-11-2 14:39
各位,我都好灰。心宜直資無得2ND.IN.,而且到時無份扣門.
即係話完全無機會入心宜直資了。
入唔到心儀直資就唔知點算.....咁真係唔知點算好囉....

lcyesther 發表於 18-11-2 14:46
請教經驗?如何下苦功?我面對時間不足的問題。小一生活好忙,完成學校要求,溫默書測驗已用了大部分時間 ...
谷谷谷...唔好玩,唔好瞓...不斷做練習...

HK-MAN 發表於 18-11-2 14:49
谷谷谷...唔好玩,唔好瞓...不斷做練習...

真心請教,請問你是否真心回答?

noming 發表於 18-11-2 14:28
回覆 april13mum 的帖子

樓主你先要接受小孩怕羞跟坐唔定係會不利直私面試, 就算報多幾間都分別不大, 唔通 ...
中到甲乙1又點?坐唔定...都幾難搞..! 係咪應該教好態度先好啲呢??

lcyesther 發表於 18-11-2 14:51
真心請教,請問你是否真心回答?
當然真心回答! 真係有咁既人,成功插名校小二! 只係有幾多家長認同咁既做法呢? 你可以嗎?讀書冇捷徑,都係睇多啲書,做多啲練習...天資聰敏既咪好少少囉!

回覆 lcyesther 的帖子

我女小一間學校係出名谷, 程度深少少, 所以佢只需要搞掂學校嘅嘢, on top再教佢少少二年級嘅嘢就已經OK

HK-MAN 發表於 18-11-2 14:56
當然真心回答! 真係有咁既人,成功插名校小二! 只係有幾多家長認同咁既做法呢? 你可以嗎?讀書冇捷徑,都係睇 ...

就是糾結在想做多D,但又缺乏時間。所以想請教其他有經驗家長,可以如何在有限時間內預備插班
‹ 上一主題|下一主題