用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學之間的比較
樓主: gigayan
go

小學之間的比較   [複製鏈接]

Ktfk 發表於 18-8-1 08:48
回覆 gigayan 的帖子

說出我心中所想

Y Ma 大囡英文超強項,可能時代及本身特長(英文強)不可相提並論!

Ktfk    發表於 18-8-1 09:48

gigayan 發表於 18-8-1 07:09
可能我表達得唔好,都明白係要睇前人,但是,舉例:上智可能在SSP區小學要級10女生才有機會,但去到類似Ya ...
SSP區小學某私校級OVER 100 都入到 所以抽獎好難定

可能我表達得唔好,都明白係要睇前人,但是,舉例:上智可能在SSP區小學要級10女生才有機會,但去到類似Ya ...

上智始終唔係傳統名校, 吸引力其實無坊間想像中咁高

而且自行時學校都只會有報考學生既相對次弟, 唔會知你實際係咩水平 (當然可以透過小學過往學生水平去估計)

要認真再去睇, 上智過去多年既Pre-S1平均分, 其實唔係特別高, 同傳統B1A名校仲有一些差距.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我覺得中學好多時係自行收生時對某些小學有D偏好,所以每年收嗰D小學十個八個學生,級4-50都收,原因可能係以往入讀嘅學生表現好,令中學對該小學有信心。至於地區名校同一range有冇機會,我覺得自行要睇成績+面試,如果面試叻,自己吾係承受吾到壓力,甘就可以試。如果係我,可能會搏下,最少搏一間

mukchi 發表於 18-8-1 00:11
回覆 Yanamami 的帖子

想問問大女係邊一年? 41-50入到上智好好,因我比較心儀華英,想知考級幾會入到? ...
2010-11

hei918 發表於 18-8-1 09:45
我覺得中學好多時係自行收生時對某些小學有D偏好,所以每年收嗰D小學十個八個學生,級4-50都收,原因可能係 ...
阿女係第—个入上智~~係佢小学开荒牛~

正如hkpapa話齋,唔洗神化上智~我大女亦當佢係1B校。ALevel年代係好勁,但DSE年代已失色了唔少……

hkpapa852 發表於 18-8-1 09:09

而且自行時學校都只會有報考學生既相對次弟, 唔會知 ...

借問pre S1分數在那裡可以搵到?

sukitelfold 發表於 18-8-1 09:55
部份中學有係校務報告公佈

不過暫時只有少部份

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sukitelfold 發表於 18-8-1 09:55
School report 係其中一個途徑

hkpapa852 發表於 18-8-1 09:56
部份中學有係校務報告公佈

不過暫時只有少部份

暫時有冇懶人包,有公布的學校參考分數呢?

gigayan 發表於 18-8-1 07:10
呢個配搭我都考慮中
华英/ 迦密我觉得考30名內穩陣d.....

sukitelfold 發表於 18-8-1 10:02

暫時有冇懶人包,有公布的學校參考分數呢?
雖然公佈既學校少, 但都有幾十間...... 好難有懶人包

hkpapa852 發表於 18-8-1 10:14
雖然公佈既學校少, 但都有幾十間...... 好難有懶人包

你得嘅⋯⋯幾百間的也有啦懶人包啦

回覆樓主:

你地講「3私1直」是否應包括埋英華小在內呢?應改為「3私2直」?今年英華小有好多個入到SPCC,表現好好!

fatman69 發表於 18-8-1 10:20
你地講「3私1直」是否應包括埋英華小在內呢?應改為「3私2直」?今年英華小有好多個入到SPCC,表現好好!
...

大家點解淨係比較3私1直?就係呢4間冇中學部,咁比較先有意思,忽然搵一間有中學部的英華去比較,整個3私2直,即係搵個橙同一堆蘋果去比較
上面意見希望英華鐵粉唔好向我開火喎

hkpapa852 發表於 18-8-1 09:09

而且自行時學校都只會有報考學生既相對次弟, 唔會知 ...
其實自行時, 兩個成績差唔多, 學校會唔會揀個跨區既? 因為大抽奬已經再無機會揀佢了。佢哋套校服好靚, 交通又好方便。

cloudcloudrobot 發表於 18-8-1 10:28
大家點解淨係比較3私1直?就係呢4間冇中學部,咁比較先有意思,忽然搵一間有中學部的英華去比較,整個3私2 ...

明白! 只係見英小今年入了七八個SPCC點解冇人提!

fatman69 發表於 18-8-1 10:31
明白!  只係見英小今年入了七八個SPCC點解冇人提!
你無發覺YW已經好少用家發言好耐架啦。

sukitelfold 發表於 18-8-1 10:19
你得嘅⋯⋯幾百間的也有啦懶人包啦

‹ 上一主題|下一主題