用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寶血小學vs英皇二校
樓主: IloveJJ
go

寶血小學vs英皇二校 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-6-8 13:13
英二前年開始唔再公佈升中派位詳情, 但之前三年, 其實都只係得3X%-4X%學生升讀B1中學

新會商會, 潮商都成 ...

咁,寶血係一線小學了~~~

IloveJJ 發表於 18-6-8 13:13

係?我真係唔知,我睇佢舊年有12人派到KC,好似幾好咁。

除咗KC之外, 全部都係得.......

2015/2017年度英二升讀英中既學生人數

中學名稱人數
英皇書院12
瑪利曼中學1
聖公會鄧肇堅中學1
聖士提反女子中學2
英華女學校4
香港真光中學1
嘉諾撒聖芳濟各書院1
高主教書院1
聖嘉勒女書院3
聖士提反書院1
中華基金中學 (B2A-B1C)
保良局羅氐基金中學 (B2A-B1C)1

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 18-6-8 13:15
咁,寶血係一線小學了~~~
To be fair 咁講, 寶血女仔升中明顯表現好好多, 男仔就....

中學名稱人數
聖保祿中學

聖公會鄧肇堅中學

瑪利曼中學

香港華仁書院

嘉諾撒聖方濟各書院

港島民生書院

聖士提反書院

港大同學會書院

香港真光中學

庇理羅士女子中學

中華基金中學

英華女學校

筲箕灣官立中學

嘉諾撒聖瑪利書院

香港管理專業協會李國寶中學 (B2A-B1C)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-8 13:20
To be fair 咁講, 寶血女仔升中明顯表現好好多, 男仔就....

上次有位網友高手义人字我無宗教因素,SPSS,我知,但4X-5X%入B1中學,引用咁簡單理解去睇,一線走唔甩啦~~~

hkpapa852 發表於 18-6-8 13:17
除咗KC之外, 全部都係得.......

2015/2017年度英二升讀英中既學生人數
原來中基是B2-B3?

mcl203 發表於 18-6-8 13:23
上次有位網友高手义人字我無宗教因素,SPSS,我知,但4X-5X%入B1中學,引用咁簡單理解去睇,一線走唔甩啦 ...
义人字...我讀了3次先明白

Felix223 發表於 18-6-8 13:32
义人字...我讀了3次先明白

利害~~~我都唔太明~~~

講開又整D無聊數字俾大家睇吓:

2014/2016年升中派位表現:
中學網

校網

學校

升B2A-B1中學比例(包括體藝)

升B1中學比例(包括體藝)

升B2A-B1C中學比例

HK1

英二

35.14%

35.14%

0.00%

HK2

寶血

46.97%

45.45%

1.52%

2015/2017年升中派位表現:
中學網

校網

學校

升B2A-B1中學比例(包括體藝)

升B1中學比例(包括體藝)

升B2A-B1C中學比例

HK1

英二

41.33%

36.67%

6.67%%

HK2

寶血

46.67%

45.00%

1.67%

hohoho888 發表於 18-6-8 13:24
原來中基是B2-B3?

可以睇吓中基係收唔少名校B2生,如坑真,救恩都唔少,所以入中基未必一定係B1生~~~

IloveJJ 發表於 18-6-8 13:48
正,就要睇呢啲。但男女比例可能唔知
我諗如果小朋友做到Top 25%內的話, 男女比例已經唔重要

灣仔區B1生乙1聖鄧, 我諗可能接近100%已經入咗, 要搏QC都應有一半機會. 搏唔到反兜聖鄧都仲好大機會.

中西區乙1 KC應只有一半機會, 入唔到呢, 你都知係點啦!

IloveJJ 發表於 18-6-8 13:56
我就係知中西區既男仔難處,所以先上嚟問下大家。不過佢住東區,我叫必要時轉網。同慈幼比,又如何?
...
慈幼應比英二還要再遜色

IloveJJ 發表於 18-6-8 14:03
謝謝!
慈幼同聖類斯都係同一辦學團體, 佢地著重D乜, 我諗妳懂的

mcl203 發表於 18-6-8 13:53
可以睇吓中基係收唔少名校B2生,如坑真,救恩都唔少,所以入中基未必一定係B1生~~~
...

坑真, 救恩是算B2?

hohoho888 發表於 18-6-8 14:25
坑真, 救恩是算B2?

我係指當中一定有B2生,數量幾多就唔知了~~~

mcl203 發表於 18-6-8 14:27
我係指當中一定有B2生,數量幾多就唔知了~~~
icic
我一路覺得中基唔錯

醒目開學勳章 王國長老

hohoho888 發表於 18-6-8 14:36
icic
我一路覺得中基唔錯

中基在東區,係較蝕,因東區b1學位充足,而中基唔「夠勁」,相比之下b1家長會傾向抽獎(又免費又較top)
但港島b2校選擇唔多,b12邊緣人就可能揀中基止蝕
而中基亦吸引到校網無咁好嘅學生,如南區,TKO。唔係b1頭唔敢出大海硬碰,就揀間直資穩穩陣陣了

‹ 上一主題|下一主題