用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中文中學係咪真係爭D
樓主: bigheadshan
go

中文中學係咪真係爭D   [複製鏈接]

caroltuen 發表於 18-5-30 10:01
回覆 akys 的帖子

我仔就係英文好過中文, 比佢派去中中, 佢會讀得更辛苦, 但講成績佢又唔會派到入英中, 最 ...
如果經濟許可, 應該咁樣選擇。不過如果最後都係留港考DSE, 中文都要搞搞佢。

akys 發表於 18-5-30 01:56
B2唔代表學生英文差,可能只是中文,數學或視藝音樂拉低總成績。你話我老古董都好,我覺得喺香港英文好仍 ...
通常会考直資

Yanamami 發表於 18-5-30 12:22
通常会考直資
因為現存制度有其缺陷,呢類孩子只能付費去選擇。

little_yolky 發表於 18-5-30 12:06
如果經濟許可, 應該咁樣選擇。不過如果最後都係留港考DSE, 中文都要搞搞佢。 ...
要明白所謂中文差可能只係70+,其他人8x-9x分就給比了下去。

akys 發表於 18-5-30 12:38
要明白所謂中文差可能只係70+,其他人8x-9x分就給比了下去。
咁, 7X分讀中文中學唔可能跟唔上, 讀得差吧。不過, 小學一科中文唔好, 已經連帶常識同數學都吃虧。

akys 發表於 18-5-30 12:34
因為現存制度有其缺陷,呢類孩子只能付費去選擇。

有咩缺陷可以講講嗎?

little_yolky 發表於 18-5-30 12:51
咁, 7X分讀中文中學唔可能跟唔上, 讀得差吧。不過, 小學一科中文唔好, 已經連帶常識同數學都吃虧。:thinkin ...
唔係讀唔讀得上嘅問題。

唔知個教育制度搞乜,雖然是中文小學,阿仔和他的小學同學都勁憎中文,平時寫嘢都會用英文。如果上到中學全部用中文都幾慘咁啫。

又倒吓政府米,我覺得都係普教中累事。

akys 發表於 18-5-30 13:18
唔係讀唔讀得上嘅問題。

唔知個教育制度搞乜,雖然是中文小學,阿仔和他的小學同學都勁憎中文,平時寫嘢都 ...
普教中..............我都覺得好累事。不過, 何解依家D小朋友咁憎中文, 前年我哋學校做過統計, 小朋友又係勁憎中文, 不過, 阿大最鐘意係中文。

bigheadshan 發表於 18-5-30 13:15
有咩缺陷可以講講嗎?
唔係用英文程度決定你是否適合EMI或CMI,連音樂,視藝分數都可以左右呢個決定。如果你英文超勁,但其他用中文作答嘅科目一般,咁你疊埋心水繼續在中學用中文上課,用中文作答。其實佢哋英文程度唔錯,上到中學後答文科卷會如魚得水。

個人都識幾個呢類小朋友,最後選擇直資或出國了事。無錢果啲就無乜選擇。

little_yolky 發表於 18-5-30 13:25
普教中..............我都覺得好累事。不過, 何解依家D小朋友咁憎中文, 前年我哋學校做過統計, 小朋友又係 ...

阿仔升中後轉回廣教中後冇咁抗拒,成績仲升咗添----似唔似賣緊廣告?

改一改,『我孩子用咗廣教中,唔再抗拒中文,成績仲升咗添』跟住豎起拇指,面露笑容。

little_yolky    發表於 18-5-30 13:34

little_yolky 發表於 18-5-29 14:45
係呀, 我以前做暑期工, 有個同期既英文真係勁好, 佢話學校早會、學生會宣布事項等等, 全部係用英文既, 日積 ...

所以奇怪仲有咁多家長粉絲,莫視全英語境,甚麼二三線直資中小勝真英小,不停否定事實既存在~

mcl203 發表於 18-5-30 13:33
所以奇怪仲有咁多家長粉絲,莫視全英語境,甚麼二三線直資中小勝真英小,不停否定事實既存在~
...
咁, 都要睇下適唔適合小朋友丫嘛, 唔通好似我家兩隻怪獸, 學人去讀st mary呢D咩。

little_yolky 發表於 18-5-30 13:36
咁, 都要睇下適唔適合小朋友丫嘛, 唔通好似我家兩隻怪獸, 學人去讀st mary呢D咩。 ...

讀英小,只論英語,係可以沉出黎㗎,只係程度去到邊~~~

6年都聽唔掂,睇唔明,似乎又不可能仲係P6見到佢哋~~~

mcl203 發表於 18-5-30 13:39
讀英小,只論英語,係可以沉出黎㗎,只係程度去到邊~~~

6年都聽唔掂,睇唔明,似乎又不可能仲係P6見到 ...
越細浸真係越好。升中我就唔敢同佢揀太勁學校了。

好似阿大英文科响學校已經係數一數二, 但只係因為小心做卷, 佢英文唔係真係勁。佢依家上開既英文班, 佢响班入面係比較差的, 有時跟唔上, 唔明文章講乜。雖然話班入面全部都係P6生, 得佢一個P5, 但如果英文好, 差一年唔應該有差異既, 所以升中會慎重考慮下佢既程度。暑假都要佢睇多D英文書同英文片。

little_yolky 發表於 18-5-30 13:48
越細浸真係越好。升中我就唔敢同佢揀太勁學校了。

好似阿大英文科响學校已經係數一數二, 但只係因為小心做 ...
我成日同朋友講,如果target B1,小學階段要提升英文能力,其他只要跟得上就得(跟唔上就麻煩啲)。如果P6能擁有普通中學嘅F3能力,升中後就會讀得好舒服。

語文唔好單靠學校,睇多啲書,英文台,Video等。注意:呢類學習未必令孩子小學英文成績好,但升中後就會跑出來。

回覆 little_yolky 的帖子

又唔係喎, 我個女小一至小四都係普教中, 佢又唔憎中文喎, 相反地, 佢中文科好強, 讀本卷佢可以取96分, 連作文都至少會有85分, 整體A唔難

回覆 akys 的帖子

P6 已經有F3能力? 我覺得極少人會有

其實唔使太過份神化英中嘅英文程度。

妹妹頭 發表於 18-5-30 14:11
回覆 akys 的帖子

P6 已經有F3能力? 我覺得極少人會有

要有目標,要有計劃,亦要懂得分配時間。好多孩子P6 前已經睇完 HP, Maze Runner, Percy Jackson, seven wonders等teenager 小說了。

補充:我係懶人,覺得有效率去學習可以事半功倍。英文好,升英中後讀LS,History,Geog,英文,RS等會比較容易。能自己寫返出來唔使背咁多記咁多,舒服好多。

同樣,數學好就數學,phy, chem,M1/M2容易讀,不過,呢個係講天份。

所以,如果孩子英,數好,家長從小懂得如何安排學習,條路會比較容易行。

caroltuen 發表於 18-5-30 10:01
回覆 akys 的帖子

我仔就係英文好過中文, 比佢派去中中, 佢會讀得更辛苦, 但講成績佢又唔會派到入英中, 最 ...

英文好過中文,想問係咪平日用英文溝通好過中文?睇明珠台或者西片唔使睇字幕?
‹ 上一主題|下一主題