用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2018年度小一自行分配學位:超收學額
樓主: dannyp
go

2018年度小一自行分配學位:超收學額   [複製鏈接]

easybring 發表於 17-11-27 17:07
要提醒想行呢條路既朋友. 小心! 今日唔知聽日事, 直私學校有收生自由.

又咁講, 其實15分同10分既分別實在不大喇!

cattz288 發表於 17-11-27 17:07
舊年咪加左位變大班囉!又係你自己講既!

加位係只會用係大抽獎度,自行學位係會用返小班教學既25人一班去計,所以自行只係得63個位。

se6b03 發表於 17-11-27 17:18
加位係只會用係大抽獎度,自行學位係會用返小班教學既25人一班去計,所以自行只係得63個位。 ...

點會呀!變大班點解唔係自行開始變, 要等大抽獎? 上年就話計得遲啫!

cattz288 發表於 17-11-27 17:21
點會呀!變大班點解唔係自行開始變, 要等大抽獎? 上年就話計得遲啫!

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2018dpnet-62.pdf

自己睇下個表。

bernardbaba 發表於 17-11-27 15:03
62 網
[size=23.8835px]荃灣官立小學        100        75        25
[size=23.8835px]香港浸信會聯會小學        94        75        19
[size=23.8835px]寶血會伍季明紀念學校        79        60        19
[size=23.8835px]深井天主教小學        68        50        18
[size=23.8835px]寶血會思源學校        69        60        9
[size=23.8835px]中華基督教會基慧小學        58        50        8
[size=23.8835px]中華基督教會基慧小學(馬灣) (P)        82        75        7
[size=23.8835px]天佑小學        36        30        6
[size=23.8835px]荃灣天主教小學        48        45        3
[size=23.8835px]荃灣公立何傳耀紀念小學        52        50        2
[size=23.8835px]天主教石鐘山紀念小學        76        75        1
[size=23.8835px]路德會聖十架學校        50        50        0
[size=23.8835px]靈光小學        13        13        0
[size=23.8835px]海壩街官立小學        72        63        9
[size=23.8835px]中華基督教會全完第一小學        15        13        2
[size=23.8835px]香港道教聯合會圓玄學院石圍角小學        29        50        -21

其實荃灣升中派位最好的三大小學係邊間?

micmic37 發表於 17-11-27 15:30
兄姐父母同校,方便照顧,必然收返亦相對合理
我反對覺得,父母係畢業生而果d加分,就有點牽強
...
其實我絕對贊成您所講!

其實一早應該就要廢除父母係畢業生嗰 d 加分. 父母以前係畢業生, 根本對子女而家讀書係冇任何直接關係講得上.... 唔明定呢條例個人喺度諗緊乜 ?????

仲有, 所謂教徒嗰 d 加分都不設實際, 事實應該都要廢除教徒嗰 d 加分.
因為而家就好似您係教徒就優先, 您唔係教徒就俾我排擠門外..... 我想問, 宗教教義就是這樣嗎?
不是一視同仁嗎??
現在仍不是貴校宗教教徒, 就乾脆不希望您入來了, 這樣合適嗎?
仲有, 最大問題是, 這條例令有些人 (其實不少人) 因為報讀某些學校而入教.
是否虔誠? 可想而知...

takakura 發表於 17-11-27 17:25
自行記分上限係學額30%,另外20%係必收生,如果必收多過20%係係抽獎個50%攞,必收少於20%就撥去計分
加位係 ...

係咪調轉左? 甲部必收係30%!乙計分先係20%

Penipony 發表於 17-11-27 15:59
不如全部st jo, Marymount, maryknoll, LS, St Mary 啦⋯⋯

我贊成。咁樣唔知可否還兒童快樂童年呢?

dolala 發表於 17-11-27 21:41
起碼媽媽快樂先

dolala 發表於 17-11-27 21:41

讀得上既咪快樂囉~

takakura 發表於 17-11-27 16:29
協和最跨,食40個位
係41個位

回覆樓主:

冇啦

bernardbaba 發表於 17-11-27 15:03
62 網

請問師兄這些資料怎樣找來?
我想了解下第二區的超收情況。
謝謝

szelau123 發表於 17-11-27 22:52
請問師兄這些資料怎樣找來?
我想了解下第二區的超收情況。
謝謝

http://www.####.com/243954/primaryschool/%e4%b8%96%e8%a5%b2%e7%94%9f%e5%a8%81%e5%8a%9b-%e6%9c%80%e5%b0%91203%e9%96%93%e5%b0%8f%e5%ad%b8%e8%b6%85%e6%94%b6-%e5%85%a8%e6%b8%af%e8%b6%85%e6%94%b6%e5%b0%8f%e5%ad%b8%e5%90%8d%e5%96%ae%e5%85%ac/
‹ 上一主題|下一主題