用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村面試後感
樓主: 無人之境
go

又一村面試後感   [複製鏈接]

wcm991101 發表於 17-11-6 22:57
我屋苑讀又一村既真係偏黑,但佢地個個都好開心,小朋友開心返學都係我報又一村既原因之一,但面試果日我 ...

小朋友讀緊K1, 覺得課程適中, 唔覺得易, 但如果對比谷校當然無得講。我小朋友n 班時讀既都算一間唔錯既學校,
報K1時我亦有同佢in 左八間左右既學校, 但最後簡左又一村, 因為係全日, 有net, 有學卷, 硬件好又係Happy school 。
老實講, 老師真係好多野做, 所有書本同各樣文具老師都幫小朋友貼好晒名, 安排好晒, 所有小朋友既野都安排好整齊妥當, 家長都唔洗咁費心。
總括而言, 我覺得又一村學校算係干淨, 返左兩個月學我都好滿意!

fanhim1213 發表於 17-11-6 23:24
小朋友讀緊K1, 覺得課程適中, 唔覺得易, 但如果對比谷校當然無得講。我小朋友n 班時讀既都算一間唔錯既 ...

多謝你既分享,其實我真心想問下,你覺得床單同被幾年都係學校既,咁多同學用過,真係覺得唔污糟?

其實k1我只係報左1間,就係又一村,我宜家讀緊既屋村n都係全日制,入學都會買新床單被寫晒名,返n後成日病,鼻涕口水都會有,我聽家長會知全日班床單都係學校提供,唔駛買新專for自己用我真係好有疑問

如同學a 今日流鼻水同咳,咁訓覺唔會帶口罩訓,鼻水同口水咪會係被,第二日嬸嬸床單被唔會又係同學a去使用,咁同學b用左咪受感染囉

如有錯誤請指教,因為我都好擔心交叉感染哩個問題

wcm991101 發表於 17-11-6 23:29

N 班時就要自己安排, 每個星期五攞返去洗。 而家又一村學校一開始就話學校會安排, 所以我無詳細問幾時洗一次, 因為我相信學校唔會成年或見污糟先洗。 我問過小朋友, 佢話佢每日午睡都係訓叮噹同一床鋪(唔知佢有無老作), 每個小朋友都有唔同公仔床鋪。好彩我小朋友直到宜家都無唔舒服。 如果下次老師打比我, 再同大家分享下幾耐洗一次被單。

fanhim1213 發表於 17-11-6 23:51
N 班時就要自己安排, 每個星期五攞返去洗。 而家又一村學校一開始就話學校會安排, 所以我無詳細問幾時洗 ...

家長會果日係講2星期洗一次,但冇講係小朋友專用1張定大圍mix咁用,因係我老公去聽,所以冇咁詳細了解,多謝你分享

回覆 wcm991101 的帖子

我想講,幼稚園學爸爸、媽媽、哥哥、姐姐就等如淺?話你知,D字頭小學小一都仲係學緊:上學去、老師、同學,數學而家仲學幼稚園生都識嘅十位內加減,佢地都好淺?

pamelaywy 發表於 17-11-7 07:14

我想講,幼稚園學爸爸、媽媽、哥哥、姐姐就等如淺?話你知,D字頭小學小一都仲係學 ...

我唔係話幼稚園唔應該學哥哥爸爸媽媽姐姐,而係2個月已經有幾個節日,如中秋節,咁係咪應該學下節日食品或水果呢?哩間其中1個賣點係有net,但除左個net老師係門口見到,我留意左課室係一句英文既標籤或文字都冇(如果睇留左請指教),而小1學加減我覺得係非常正常的

之前我仔讀又一村, 揀依間學校原因好簡單, 就係開心唔摧谷, 有大操場玩, 果時面試流程同今年一樣, 唔知點解今次要攪咁耐

又一村一直都係HAPPY SCHOOL, 其實學劵學校課程好難同每月4-5千學費幼稚園相比

一間學校咁多老師, 會正常有流失, 要走的老師大部分都完咗一年先離職, 而K1老師特別有愛心的

而學校會安排差不多每日都會去操場玩, 可以學踢波, 踩車, 滑梯, 但係會有蚊, 但無咩晒黑到架, 我仔果時好期待去操場玩

當年同班的同學真係無咩國內人,可能位置問題, 差不多全部學生都會搭校車, 雖然係學劵學校, 但學生都唔錯,  

calbeeli 發表於 17-11-7 09:44
之前我仔讀又一村, 揀依間學校原因好簡單, 就係開心唔摧谷, 有大操場玩, 果時面試流程同今年一樣, 唔知點解 ...

我報女女報哩間都係因為佢有操場可以比佢玩,唔駛成日係冷氣房,冇咁易病,我女女讀緊都係學卷學校,k1連埋吃全日都係800蚊,學校都冇乜b6,因為有細女既關係,如果轉左又一村要考慮到細女就冇姐姐宜家讀緊既n班讀,所以面試果日先觀察同留意學校咁多野,我係新手媽媽,都想了解多點又一村,宜家n班每個月學左咩都會分享比家長知,我覺得真係好好,女女都好喜歡返學,唯一唔好就係學校冇戶外設施,同埋冇net日日教(1星期得2堂15分鐘),成日比身邊既朋友講讀小1會好辛苦,所以先報1間幼稚園(唔知考唔考到隨緣),因為宜家哩間可以直升k1

想問下又一村既用家,學校多唔多出外參觀,又一村有興趣班,咁係放學上?如果係咁校巴會接走定要家長去接?(因遲左放學)

因為個女如果考到,返學坐車要30至45分鐘,又一村全日制係冇早餐安排,所以要好早起床(宜家讀緊果間係1日4餐,早餐 水果餐 午餐 茶點)大家都係happy school,如果都差唔多,除左有戶外場地大外,還有什麼優勝之處?係咪真係值得放棄宜家哩間轉去咁遠讀,真心求教,thx

我目標係津校,謝謝

wcm991101 發表於 17-11-6 23:06

還有一樣野拎我大大扣分既,因為等得耐細女(7個月大bb) ...

其實如果對又一村有咁多疑惑的, 又滿意現在N班學校, 何不直升。 我相信間間學校分別不會太大, 小朋友讀得開心就可以了, 不用想太多。

ihui 發表於 17-11-7 23:30
其實如果對又一村有咁多疑惑的, 又滿意現在N班學校, 何不直升。 我相信間間學校分別不會太大, 小朋友讀得 ...

係,我哩2日都諗過,決定直升算

hppa    發表於 17-11-9 12:27

tatkou 發表於 17-11-3 20:56
你地等兩個鐘好好啦,
我係最後一批,約五點,四點半到,過左七點半先走得!
四點半入到去人山人海 ...
真心想回應,我同你一樣5pm in,4:30pm到,7:30pm走,我女上年都有in又一村,今年細佬想試下,點知感覺極負面,雖然老師都見到佢地好辛苦,不停講唔好意思,要你地等甘耐,但係真係等到想放棄,上年大女in都無甘衰,我唔明點解要等甘耐,in都無可能有好表現,我仲要請假陪個囝去,真係相當失望,又唔係一定收,老師仲話夜d無甘多人,條隊排得快左,我唔明有咩分別,除非佢地安排錯誤,自己約人黎in,知晒人流架,我真係in過甘多,未試過覺得甘唔掂,簡直係耐力既表現,好彩我都帶左少少乾糧,如果唔係仲慘,我單拖乜都無帶甘去,好彩無咩事,等到我先生放左工到左,都未有得in,真心覺得經典囉!

hppa    發表於 17-11-9 12:29

pamelaywy 發表於 17-11-6 15:10

wcm991101 發表於 17-11-4 20:14

認同,本人也是用家。

daisylhn 發表於 17-11-4 19:31
朋友大女畢業後唔比細仔讀呢間

Why why

bape0060 發表於 17-11-9 00:53
Why why

對升小無支援,小朋友最後派寶要叩門,學校一點反應都冇。

靠自己入左津小,但追得好辛苦,日日要睇住小朋友做功課溫書,中英都要追

回覆 daisylhn 的帖子

想請教,又一村學術淺嗎?
因為想搵一間幼稚園,有一定學術,可以跟到小一課程
謝謝

我都係又一村用家 今年女兒已經K3! 英文同數學係淺既!但係中文我覺得好深喎!而家寫緊句子!啲字都好多筆畫!但係學卷學校就係咁!要跟返教育指引!所以大家想幾深?如果你地覺得學校淺 可以自己加練習俾小朋友做和教!

老師方面,三年啲老師都好好,好有愛心!經常晚上接到電話報告小朋友情況!其實佢地都好辛苦!一早返學 晚上9點仲聯絡緊家長!我相信冇邊間幼稚園做到!但流失係高 K1,2有啲班主任已經唔見左!通常佢地一定做足一年先走!所以我覺得冇咩影響!只係可惜冇合照過!

當初揀又一村係俾環境吸引!有好多活動空間!仲要學卷學校!而家仲要唔洗俾學費!每個月只係俾二百幾蚊茶點!真係覺得好抵讀!

每間幼稚園都有好有唔好!大家為子女揀學校!了解間學校先好讀!岩唔岩小朋友!費時到時失望!加油!

(利申:今年細仔都考幼稚園)

回覆 carol0914 的帖子

想問問,學校有提供早餐給小朋友嗎?有無教普通話?THX

hkgra 發表於 17-11-9 12:10

想問問,學校有提供早餐給小朋友嗎?有無教普通話?THX

我讀半日班 半日就冇早餐!好似10點幾就食茶點!有普通話堂同書!

甘都算幾好, 因為我早面試,
所以無咩大家等好耐既問題
對呢間學校印象都好好,婆婆同我去既,
佢去完都話呢間學校好,
想問埋,學校課程可唔可以連接到小一~
都係問下先,成二千幾人考,我個小朋友都唔大機會

‹ 上一主題|下一主題