用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中會令小朋友中文差?
樓主: jerry1027
go

普教中會令小朋友中文差? [複製鏈接]

akys 發表於 17-6-21 23:41
回覆 jerry1027 的帖子

政府曾經委託大學喺2000至2006做咗個大型學童普教中成果研究,但收到報告後立刻擱 ...
都係嗰句,用最熟識既語言去學習,效果最好。

回覆樓主:

我都係比小朋友由K開始讀英普班,讓佢在英普語境無痛地學習和使用英文及普通話。如到6歲仍未習慣聽講普通話,小朋友開頭可能上中文堂(普教中)冇吸收咁好。廣教中相對更有利,因就算廣教中,要學好中文都係難。我自己細個中文科廣教中D中文咪又係差。反而中文作句我小朋友會自己爆D精準詞語出來,我直頭叫佢用佢嗰個啱唔好用我嗰個。

jerry1027 發表於 17-6-7 19:01
剛替小女註冊了小一, 要選擇入唔入普教中既班。
本來一心諗住係好事, 點知今日同朋友食飯, 佢話普教中係唔 ...

有得揀我揀粵教中。

pbhe 發表於 17-6-27 07:22
我都係比小朋友由K開始讀英普班,讓佢在英普語境無痛地學習和使用英文及普通話。如到6歲仍未習慣聽講普通話 ...

十分有道理的分析。無痛學習提早開始確會令小朋友不會太抗拒新語境。小朋友適應力强,八歲前趕得上語言列車,可以成為終生受用的學習及溝通工具。
不過,要有一定經濟能力先負擔到。
‹ 上一主題|下一主題