用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88網循道美林好唔好?
樓主: ram201705
go

88網循道美林好唔好?   [複製鏈接]

2016-2017年度係一星期有兩節導修。但正如我之前所說,我們正打算改時間表。雖然有啲部份仲未傾實,但每天有導修時間,基本上沒有甚麼懸念。因此2017-2018開始應該會每天有導修課

blackholekit 發表於 17-6-12 17:06
2016-2017年度係一星期有兩節導修。但正如我之前所說,我們正打算改時間表。雖然有啲部份仲未傾實,但每天 ...

修導堂 係啲同學仔係課室做功課??

係,同學可以問老師功課

blackholekit 發表於 17-6-12 17:44
係,同學可以問老師功課

會唔會有同學唔做?? 而唔做果啲同學你地點處理??

咁修導堂 好好喎 唔洗又要小朋友去返出面嘅功課班。

好少會唔做嘅,除非已經做完啦,做完都可以叫佢温習。同埋個氣氛大家都做緊嘢,聽日老師又會要佢交,所以通常都會做嘢(即使今年星期五興趣小組前的導修,我有機會看低年級,通常提一提都會做。而且有時真係會有啲做哂)。但都係得半個鐘左右,未必一定可以做哂(好睇小朋友的速度)。

回覆 mandyyeung28 的帖子

—星期兩至三天有導修堂,是—個老師照顧全班小朋友功課,個人認為如果分小組由幾位老師或高年班哥哥姐姐指導會好DD。另有功課輔導班於放學後,回到家太夜了沒參加。

blackholekit 發表於 17-6-12 20:52
好少會唔做嘅,除非已經做完啦,做完都可以叫佢温習。同埋個氣氛大家都做緊嘢,聽日老師又會要佢交,所以通 ...
只是搭讪一下,其实如果把自修课的时间延长,可以是迟些放学,或是缩短之前的课堂时间, 让学生可以在学校处理了大部份功课,其实对老师而言,肯定是得多於失,对学生来讲,也肯定是好事,因为在学校里做功课通常效率会高些。

winnienwy1978 發表於 17-6-13 12:02
回覆 mandyyeung28 的帖子

—星期兩至三天有導修堂,是—個老師照顧全班小朋友功課,個人認為如果分小組由 ...

「由幾位老師或高年班哥哥姐姐指導會好DD」

並不贊同。

看事情不能只考慮自己。

人地高年級學生功課更緊迫,也要做功課吧?開學頭一個月幫忙小1生無可厚非,但長遠總不能犧牲高年級學生的功課堂去照顧其他低年級。

幾位老師指導?人地學校又邊有咁多老師mobilise呢?一位老師坐鎮班房供小朋友問功課問題已經不錯。

希望你別介意,我只是很實際地為各個parties著想。

siden 發表於 17-6-13 16:03
「由幾位老師或高年班哥哥姐姐指導會好DD」

並不贊同。

咁你又講得啱。
應該要訓練自己小朋友自動波。
好彩我住得超近 希望到時冇呢個問題。

回覆 siden 的帖子

你都講得有道理,只是以我所見,某部份小朋友十分好動,老師可能會比較吃力.

winnienwy1978 發表於 17-6-13 18:15
回覆 siden 的帖子

你都講得有道理,只是以我所見,某部份小朋友十分好動,老師可能會比較吃力.

明白。可能小1上學期有兩個老師看功課堂好些。

到熟了規矩就可以一位老師看著。

看看楼上老師會否回覆。

我諗我同家長一樣,我哋都冇係一年級的導修堂出現,因此不能確認一位老師是否較吃力,好動的學生會否不做功課。(因為我只看過興趣小組的導修堂,只得十幾個學生,沒有這方面問題)。所以我不確認是否多一位老師就一定較好呢?
我認為長遠是培養學生的自律性,一位老師是否就培養不了?而會否可以多一位老師協助培養呢?(其實這問題有點像平時課堂,一位老師教不了書嗎?兩位老師一定較好?)
其實今年學期初的導修堂,有幾節多一位老師協助培養學生良好的習慣。但會否可以整個學期這樣做,我真的答不到你(我又不是校長)。因為正如早前說過,來年會增加導修節,而來年最少有五班小一,即一星期多了25節課,是否真的應付到呢?這需要探討探討才知道。因為我們小一至三英文科推行plprw,有四節同一時間有三位英文老師,某程度已經用多了我們的資源。我們的資源不會比其他學校多,我們用多了資源在這方面,我會懷疑我們是否真的有額外資源用在導修課呢?這要校長才能答你了。

純粹個人意見:
1,同意高年級學生均需有自己功課時間。
2,如果教師有空節的空間,應用在教學上,例如我們有些級別會3班拆4組上課,做成超小班效果。
當然這只是我的想法,並不代表學校,因此家長仍可向校方表達意見

blackholekit 發表於 17-6-13 23:50
純粹個人意見:
2,如果教師有空節的空間,應用在教學上,例如我們有 ...

請問爸爸是沙田公立美林小學畢業,囡囡自行這間有分加嗎?

請問,循理會美林小學跟冼次雲,又如何評價?

blackholekit 發表於 17-6-13 23:50
純粹個人意見:
2,如果教師有空節的空間,應用在教學上,例如我們有 ...

老師 我見你們網頁有 資優課程
1.請問幾年級才開始有此課程?
2.要meet到幾多項先可以入此課程?
謝謝。

謝謝查詢。
其實不同科目的資優課程也有不同。舉例,今年度有數學及畫班都有一年級學生。至於入組資格是由老師推薦,亦會參考校內成績。
所以很難告訴你要符合哪幾項和那個年級。不過正如前日校長咁講,下年度會增加多元活動時間,所以相信我哋能夠發掘小朋友的潛能,並加以培育。

blackholekit 發表於 17-6-19 20:12
謝謝查詢。
其實不同科目的資優課程也有不同。舉例,今年度有數學及畫班都有一年級學生。至於入組資格是由 ...

謝謝你 回覆。 另外,你們境外遊係多少年級可以參加? 係米個個都可以參加?

angelamenda 發表於 17-6-18 00:06
請問爸爸是沙田公立美林小學畢業,囡囡自行這間有分加嗎?
抱歉,唔記得覆。問咗有關同事了,是有分加的

mandyyeung28 發表於 17-6-20 08:20
謝謝你 回覆。 另外,你們境外遊係多少年級可以參加? 係米個個都可以參加?
...
我們暫事都只安排四、五年級參加境外遊。基本上,每個四五年級學生都可以參加,但人數過多(印象多於36人),就會進行抽籤。
‹ 上一主題|下一主題