用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問大家意見:聖心am vs st clare pm vs RHS am ...
樓主: prettyheidy
go

請問大家意見:聖心am vs st clare pm vs RHS am [複製鏈接]

prettyheidy 發表於 17-1-11 17:18
照你甘講,其實抽獎都博得過

其實您自行北官有20分是必入,根本不需要大抽獎。

北官與嘉諾撒、滬江升中成績相差不遠,我就會自行入了北官,無謂博大抽獎,之後再試扣門入嘉諾撒、滬江。

prettyheidy 發表於 17-1-11 17:35
如想入嘉諾撒或滬江,是否應選聖心?

其實您可先比較3間北官、嘉諾撒及滬江升中成績,3間school websites都詳列升中具体成績。

若您覺得北官OK, 自行入了,不用大抽獎,可以不入聖心。

若您覺得還是嘉諾撒及滬江最好,就入聖心,再抽嘉諾撒及滬江,抽唔到就讀聖心私小。

不過提下您, net 14乙部大抽獎幾乎全部學校(啟基同佛教中華康山除外)要放乙一先入到,乙一唔中就會中啟基或佛教中華康山。

dreamdream081 發表於 17-1-11 17:58
其實您可先比較3間北官、嘉諾撒及滬江升中成績,3間school websites都詳列升中具体成績。

若您覺得北官OK ...

超級謝謝你!我會再研究研究!

回覆 prettyheidy 的帖子

SH AM

當然係聖心,我由聖心幼稚園讀到中學,實在係一間好好既學校,可惜依家唔係住港島區所以無俾個女考聖心....
唯一考量係小學同中學係女校,睇下你鍾唔鍾意啦(係少d樂趣,但學生真係純好多)

dreamdream081 發表於 17-1-11 17:12
以前有佛教中華康山,這幾年一直上位中,今年開到5班,家長comments ok, 脫離寶校之列。
還有北官雲景道 ,  ...

換言之,其實14網都唔怕抽,是這個意思嗎?

yubaba 發表於 17-1-6 10:08
如錢不是問題,14網無一間好得過你D offer喎! 我住14,女當年也是rhs pn,又係有各女龍offer。我當初假設自 ...

可否問下,SH個名考小學好好?但聖心幼稚園好似唔算太學術型,係考咩類型小學有優勢?謝謝
‹ 上一主題|下一主題