用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍真光,德雅,培道
樓主: bkmon
go

九龍真光,德雅,培道 [複製鏈接]

回覆 LLK 的帖子

好想知點解你係油尖旺,你唔揀油真呢?
又或留返統一再抽油真?而撰擇九真?

山海兒女 發表於 17-1-17 13:50
回覆 LLK 的帖子

好想知點解你係油尖旺,你唔揀油真呢?

油真太勁喇, 我個女只係band 1C-2A, 入到油真做包尾, 唔想咁, 阿女想讀女校, 所以留意到另一間真光----九真, 九真又近地鐵站, 容易控制時間, 雖然學校超細, 但有阿女喜歡既射箭班, 本來都想培道, 因地方大, 但去了兩年升中講座, 培道比我既印象都係很普通, 且交通不便, 故最後首選九真 !

YmOra    發表於 17-1-17 15:32
山海兒女  Oic Thanks  發表於 17-1-17 14:03

LLK 發表於 17-1-17 14:00
油真太勁喇, 我個女只係band 1C-2A, 入到油真做包尾, 唔想咁, 阿女想讀女校, 所以留意到另一間真光----九 ...
意見呢家嘢就唔講la, D人夠話基道唔好la, 考DSE咪好過胡兆熾!所以呢我最憎聽意見, 咁呀妳都遞咗表lor, 自己中意咪得lor!!! 家陣最好ge就係睇DSE成績, 咁事實九真今年DSE已經唔多好la, 再睇多2年仲係咁ge成績即係英語教學政策推行失敗lor!!! 仲唔俾D心機教好D慘慘豬都係D學生ga! DSE唔好用乜文教都冇用la! 真係用番中文好過la, 上年用中文考咪幾好......

little_yolky  基道實在唔差,成績唔錯的。  發表於 17-1-18 15:45
LLK  明白  發表於 17-1-17 15:28

油真太勁喇, 我個女只係band 1C-2A, 入到油真做包尾, 唔想咁, 阿女想讀女校, 所以留意到另一間真光----九 ...

若然成功入讀"九真",可用初中時間打好英文根基,好叫孩子升上高中時全英科目能夠輕鬆學習呢!

預祝孩子有個愉快的中學生活.

YmOra 發表於 17-1-17 15:56
若然成功入讀"九真",可用初中時間打好英文根基,好叫孩子升上高中時全英科目能夠輕鬆學習呢!

預祝 ...

升中只是一個過程,微不足道呢!
可能,一所叫好叫座嘅英中;
不及,一所適合成長嘅中中

雖然她現正是B1C或B2頭,但是小朋友六年的變化可以很大,囡囡可以在中學有很大的進步空間喔。為什麼你會覺得她永遠也是這個程度?覺得她在B1中學,六年都一定包尾??千萬不要給孩子「定斷」了。雖然你已經選定了,但是無論是在那一間真光,都要給她鼓勵和挑戰,告訴女兒「只要她肯努力學習,她是可以更好的,她是可以更加進步的!」

引用:Quote:LLK+發表於+17-1-17+14:00+ 油真太勁

原帖由 蔣太 於 17-01-18 發表
雖然她現正是B1C或B2頭,但是小朋友六年的變化可以很大,囡囡可以在中學有很大的進步空間喔。為什麼你會覺 ...
多謝你這一席鼓勵的話。
到大抽獎填表時,再重新檢視一下。

‹ 上一主題|下一主題