用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣聖多默 vs 宏福 vs 田家炳,邊間好? ...
樓主: Siuefsae
go

青衣聖多默 vs 宏福 vs 田家炳,邊間好? [複製鏈接]

Siuefsae 發表於 16-12-14 17:41
但田家炳校舍比聖多默,士德差好遠...

個人喜好不同,其實田家炳有戶外場地比學生活動,我覺得OK。我只看重學術水平以及是否順利銜接小學。如今小學課程深好多,尤其中文和數學。田家炳K3每週默書(一週中丶一週英),中文有作句,數學有簡單理解題丶加減法丶貨幣概念等。

conniewktang 發表於 16-12-14 19:36
個人喜好不同,其實田家炳有戶外場地比學生活動,我覺得OK。我只看重學術水平以及是否順利銜接小學。如今 ...

好多細路上小一不懂貨幣,我仔就完全沒有問題,我覺得是幼稚園教得好囉!

終於收到宏福offer,可惜是pm,但是心儀學校田家炳是waiting list...
我是否要先留位宏福? 好驚冇書讀

Dokin1207 發表於 16-12-14 20:24
終於收到宏福offer,可惜是pm,但是心儀學校田家炳是waiting list...
我是否要先留位宏福? 好驚冇書讀 ...

先留位。再多寫2封求位信比田家炳何校長以表誠意。

引用:終於收到宏福offer,可惜是pm,但是心儀學

原帖由 Dokin1207 於 16-12-14 發表
我是否要先留位宏福? 好驚冇書讀 ...
放心,田家炳我識嗰d都會放棄,青衣人都比較喜歡聖多默,卓思,士德呢3間...

回覆:青衣聖多默 vs 宏福 vs 田家炳,邊間好?

我個小朋友都係讀宏福N班(AM), 都係收到中英文(本地課程) K1 (PM)。請教下中英文嗰邊升小一派得好唔好?同埋有咩方法由PM 轉去AM?

引用:我個小朋友都係讀宏福N班(AM),+都係收到中

原帖由 kawaiisleepy 於 16-12-14 發表
我個小朋友都係讀宏福N班(AM), 都係收到中英文(本地課程) K1 (PM)。請教下中英文嗰邊升小一派得好唔好?同 ...
14~16/1註册完,同時交轉am信比校長, 如有am位就會比你,但中英文am位好full, 唔知有冇

kawaiisleepy 發表於 16-12-14 22:27
我個小朋友都係讀宏福N班(AM), 都係收到中英文(本地課程) K1 (PM)。請教下中英文嗰邊升小一派得好唔好?同 ...

我都想知宏福派小一好不好?只知道卓思多數派世徳,田家炳派陳溢!
另外知唔知道宏福中英&卓思幾時open day?

KathyRoyLam 發表於 16-12-15 00:16
我都想知宏福派小一好不好?只知道卓思多數派世徳,田家炳派陳溢!
另外知唔知道宏福中英&卓思幾時open da ...

派位講運,與讀的kg無關。田家炳派陳溢因大部份家長保守,不想搏,選陳溢覺得穩陣,萬一派不中可叫校長寫推荐入返。田kg一樣有人入主恩丶世德丶仁立同區外學校。
我仔當年沒選陳溢,派得好差,再叩入青衣某小學,升小二再考插班入九龍一線小學(派位靚,派b1英中有55%至60%的小學), 田的畢業生程度是高的,我仔現還是食緊田家炳的老本加小兒愛閱讀,所以成績不錯,名列前茅。我好多謝田家炳的老師為他打好了中丶英語文和數學基礎。

Siuefsae 發表於 16-12-14 21:27
放心,田家炳我識嗰d都會放棄,青衣人都比較喜歡聖多默,卓思,士德呢3間...

...

係咩?我識果啲又唔係喎。我當年就從這幾間中選了田家炳,而且還是下午班,後來才轉返上午班。

引用:Quote:Siuefsae+發表於+16-12-14+21:27+ 放

原帖由 conniewktang 於 16-12-15 發表

係咩?我識果啲又唔係喎。我當年就從這幾間中選了田 ...
其實仲有一間之前同田家炳差不多嘅kg, 但近幾年差咗好多,好多老師走咗,所以面試收生易咗好多,幾年前佢同田都好難入.....
所以睇每個家長嘅喜好,有d喜歡谷,有d喜歡happy school, 其實漫漫長路,最緊要培養小朋友對讀書有興趣先,以免適得其反....
仲有透過咁多面試發現咗好多學校已推行緊活動教學,唔係一味谷,顯現堂就係比小朋友好多brainstorming, 自己發掘問題答案,幾好....

咁卓思同啟思,邊間好D?

引用:咁卓思同啟思,邊間好D?

原帖由 oocat 於 16-12-15 發表
卓思

Siuefsae 發表於 16-12-15 09:34
其實仲有一間之前同田家炳差不多嘅kg, 但近幾年差咗好多,好多老師走咗,所以面試收生易咗好多,幾年前佢同 ...
請問之前同田家炳差不多嘅kg係邊間呀?  
我囡偏向係觀察型的, 佢衣家有顯現堂同又一村offer, 我都1516唔知揀邊間俾佢好.  我擔心顯現堂太活動, 唔太適合佢, 而又一村又較遠同老師流失率高.  好苦惱

Siuefsae 發表於 16-12-15 09:34
其實仲有一間之前同田家炳差不多嘅kg, 但近幾年差咗好多,好多老師走咗,所以面試收生易咗好多,幾年前佢同 ...

如果目標小學是國際學校或 IB school, 多些活動教學是不錯,例如要家長同細路一起做projects(其實所有幼稚園都是有活動教學的元素)。
很可惜,現實是要打好語文及數學基礎。如果想上傳統小學再上傳統中學考DSE, 我覺得還是傳統一些的幼稚園好。否則見小一學生,剛上到小學要適應,又要追返啲中丶英文,見到家長又辛苦,小朋友又辛苦,尤其現時小學中文深了許多。所以咁多人跳船讀國際學校。

Siuefsae 發表於 16-12-15 09:49
卓思
我個人比較鍾意課程深少少, 上小一輕鬆啲, 所以如果係我我會選卓思

oocat 發表於 16-12-15 09:38
卓思谷到爆, 啟思happy school, 根本不可用作比較, 係你想小朋友讀邊類學校!

KathyRoyLam 發表於 16-12-15 00:16
另外知唔知道宏福中英&卓思幾時open da ...
你上宏福網頁就可以睇番哂佢每年派小學情況!

kysuen 發表於 16-12-15 11:17
卓思谷到爆, 啟思happy school, 根本不可用作比較, 係你想小朋友讀邊類學校!

我係卓思k2用家,我唔覺得好谷

kysuen 發表於 16-12-15 11:17

咁卓思 & 宏福,你們點睇?
‹ 上一主題|下一主題