用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心問,SPCC係死谷好成績定有獨特方法令學生叻? ...
樓主: hellowbb
go

真心問,SPCC係死谷好成績定有獨特方法令學生叻? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-01+發表

原帖由 bubuG 於 16-08-01 發表
你用17、18歳 、repeat 考大學,同6、7歳repeat p1 相提並論,你贏啦。
唔係相提並論。係道理一樣。

唔應該明文禁止,校方內部點睇係兩回事。

引用:Quote:matsushima+發表於+16-7-31+22:16+請

原帖由 MrBeast 於 16-07-31 發表
無謂再追問la,我不應揭人私隱,而且講多只會錯多,插神校最務實的做法就是學業成績,我身邊都識幾個以top ...
top成績dg唔一定收,識一個神津級一,插dg都唔收。

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-08-01+發表你指

原帖由 retriever 於 16-08-01 發表
應該話,而家既成績,係12年前既小一收生,加6年前中一收生既結果。

傳關係位,唔係今天既事架,年年都傳 ...
年年中學部有幾多學生離校?? ~~~

mcl203 發表於 16-8-1 16:54
年年中學部有幾多學生離校?? ~~~

如果SPCC中一如某會員所講收220-240人, 但近幾年中六畢業生(DSE+IBDP)都只係16X-17X左右(今年最多, 有188人), 流失率都唔低
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:聽聞朋友的朋友圈中有專業人士父母,+寧repe

原帖由 somuimui 於 16-08-01 發表
聽聞朋友的朋友圈中有專業人士父母, 寧repeat P1亦要女兒考上名校, 女兒不特別bright, 但勝在是current 小 ...
朋友嘅朋友說話無謂認真,如果要特登部處咁做去到其他名校插班,佢喺原校P1成績唔荒好得去邊先至可以留級,升P2時要成績極之特出先至有張亮麗成績表申請插班,要搞咁大逆轉,仲可以有校長推薦信插班?劇情好似唔多合理。

hkpapa852 發表於 16-8-1 16:58
如果SPCC中一如某會員所講收220-240人, 但近幾年中六畢業生(DSE+IBDP)都只係16X-17X左右(今年最多, 有188 ...
好多間直私小....校內生係中學部流失率都係偏高
一D唔志在在港升大....一D係頂唔住係12年內改行另一條路

hkpapa852  俾咗10年錢, 發覺入唔到3大, 咁不如一早去外國  發表於 16-8-1 17:21

hkpapa852 發表於 16-8-1 16:58
如果SPCC中一如某會員所講收220-240人, 但近幾年中六畢業生(DSE+IBDP)都只係16X-17X左右(今年最多, 有188 ...

資料校務報告可查...

中學230位, 但用唔足(唔知係咪留俾強國人, 佢地起埋國外學生宿舍添)..., 預留小學上140人, 又用唔足, 應該係110-120個左右.

F2-F5 插班只收左12個...

http://www.spcc.edu.hk/attachments/3467_1617.pdf

跟好多其他家庭背景優良既名校, 似乎不少讀讀下去國外, 昇中係一個位, F2 昇F3 又係一個位...

但係幾年DSE 都係維持150人左右...

http://www.spcc.edu.hk/english/news_events/congratulations/3471

retriever 發表於 16-8-1 17:21
資料校務報告可查...

中學230位, 但用唔足(唔知係咪留俾強國人, 佢地起埋國外學生宿舍添)..., 預留小學上 ...
睇數據就要睇多幾年, 唔好將一年既嘢當係年年都係咁.

SPCC中六畢業人數:

2012-2013:134/27 (DSE/IBDP)
2013-2014:149/23 (DSE/IBDP)
2014-2015:128/32 (DSE/IBDP)
2015-2016:154/34 (DSE/IBDP)

近4年只有1年考DSE過150人......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852  俾咗10年錢, 發覺入唔到3大, 咁不如一早去外國  發表於 5 分鐘前

堅講既....好多家長無論俾左幾多年學費....大大舊水+時間去谷
又無論其子女位列頂尖...又或一步一驚心....都從不志在入3大
佢地係追求3大以外既學校/學府....係另一境界 ~~~

hkpapa852  神級學府: 蘇文大學?   發表於 16-8-1 17:32

引用:+hkpapa852++俾咗10年錢,+發覺入唔到3大,+

原帖由 mcl203 於 16-08-01 發表
hkpapa852  俾咗10年錢, 發覺入唔到3大, 咁不如一早去外國  發表於 5 分鐘前

************************* ...
咁個d人出心出力出$,梗係諗Oxbridge Ivy League

回覆:真心問,SPCC係死谷好成績定有獨特方法令學生叻?

用家來看:

不谷,壓力不大,極少真係好差的學生。

的確辛苦剛考入p1,過兩年p3 已經不少身邊家長部署緊去英國boarding school 等,男仔尤多。

那些學校,p5開始要考,準備F1 後去。

p5,6 時又已經走10% 去 國際學校或已出國

引用:Quote:retriever+發表於+16-8-1+17:21+資料

原帖由 hkpapa852 於 16-08-01 發表
睇數據就要睇多幾年, 唔好將一年既嘢當係年年都係咁.

SPCC中六畢業人數:
絕對同意睇幾年數據。

128 個年(前一年都好急) 跌得咁sharp,  似同政策或政治事件影響,家庭背景優厚,去國外唔難。

如果插班人數等於離校人數,成間學校一年走12個真係唔多。

最重要係用唔足230個位,而家無時間查,應該中一係200-210個,高form有人走唔太可能refill

引用:用家來看: 不谷,壓力不大,極少真係好差

原帖由 interview 於 16-08-01 發表
用家來看:

不谷,壓力不大,極少真係好差的學生。
點解去boarding school,  點解轉去國際學校?

引用:Quote:原帖由+interview+於+16-08-01+發表

原帖由 retriever 於 16-08-01 發表
點解去boarding school,  點解轉去國際學校?
target oxbridge ivy league...

keiomom  exactly!  發表於 16-8-2 01:06

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-01+發表

原帖由 interview 於 16-08-01 發表
target oxbridge ivy league...

唔係一定要去外國讀boarding school或國際學校先至可以去讀Oxbridge呢類國際級學府,呢尐名牌大學其實都有派人親自到香港揀蟀,唔少本地名校都有推薦校內精英學生去面試。

回覆 hellowbb 的帖子

升中一的暑假,個個星期都返學校上堂
谷唔谷,自己断定

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-8-1+23:03+

原帖由 Soundervolt 於 16-08-01 發表
有,但機會率不同啦

讀書,每一步都想更上一層樓

早出國的,當然是target 能入到Eton, Wycombe Abbey 那種級數,不是普通boarding school

keiomom    發表於 16-8-2 01:06

我識三個 quitted SPCC, 兩個去German Swiss, 一個去UK。

全部在Coed時成績中上,明顯想更上一層樓。

引用:回覆+hellowbb+的帖子 升中一的暑假,個個

原帖由 Valy 於 16-08-01 發表
回覆 hellowbb 的帖子

升中一的暑假,個個星期都返學校上堂
暑假補底班,免費和非mandatory,唔係人人有份上。不上也沒有什麼效果

‹ 上一主題|下一主題