用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2016 年 62 區及鄰區叩門心得- 給下年家長 ...
樓主: glocatcat
go

2016 年 62 區及鄰區叩門心得- 給下年家長   [複製鏈接]

tsewong 發表於 16-7-5 14:08
呢個就係我最驚嘅情況,浸聯111唔得嘅話,好多例如荃基,官小,思源,伍小等好可能根本就連叩門嘅機會都冇 ...
官小,思源 , 浸聯, 有交表有得IN
全IN的跟本睇實力,無111都有機會, 唔好處是全IN, 多人掙
伍小, 荃基 真係唔知, 學校選人IN

hichau86 發表於 16-7-5 13:42
相當認同,浸聯111真係好影響,抽唔中之後叩其他學校都無111,而浸聯講真大把人111,佢叩門位又唔多(講真邊 ...
浸聯大校大班, 派位只計到30人 (全校30*5=150學位,自行+抽獎)
但大班最多可以加到33 (5*3=15),
另外如果你有留意, 浸聯多數在大抽獎HOLD 2-3個位作留班用, 其他是作叩門用

所以計計手指叩門位都唔少架, 約15-17左右 !

subb 發表於 16-7-6 11:08
官小,思源 , 浸聯, 有交表有得IN
全IN的跟本睇實力,無111都有機會, 唔好處是全IN, 多人掙
伍小, 荃基 真係 ...
伍小, 荃基000, 有入form, 但冇得in

cmcchow 發表於 16-7-6 11:13
伍小, 荃基000, 有入form, 但冇得in
伍小荃基一向唔係人人見

特別是荃基小班小校, 叩門位可能5隻手指數哂

subb 發表於 16-7-6 11:15
伍小荃基一向唔係人人見

特別是荃基小班小校, 叩門位可能5隻手指數哂
當派到寶校, 唔理機會幾細, form照入, 唔入form就冇機會

回覆 tsewong 的帖子

25分有沙呂小都唔揀好蹤喎!!
沙呂小係當區真係爭崩頭架..  
再者..  浸聯20分既大把人都有..  唔算好著數..

hichau86 發表於 16-7-5 13:42
相當認同,浸聯111真係好影響,抽唔中之後叩其他學校都無111,而浸聯講真大把人111,佢叩門位又唔多(講真邊 ...
我去浸聯叩門交表時, 見到前後左右都係111, 所以超多人, 聽說表格號碼派到5XX
所以如果真係一心簡浸聯, 請同時要做好叩門準備, 起碼進可攻, 退可守, 否則派去跨區或寶後, 你會後梅點解唔簡間相對易入D 的

sinityleee 發表於 16-7-5 09:08
111 幫助是有的,但不會好大幫助,最後是願意跑多少間,interview子女的表現,有時一日interview 左三間, ...
都係架, 我小朋友冇就老師問既都答到, 但就全程冇笑容, 問一句搭一句, 如果佢能有平時的表現出來, 結果應該會更好

gracelam 發表於 16-7-5 12:52
有得離開荃灣一定要走,而且25分入硬沙田一線,唔好留响中小學都係死亡之網荃灣區。

...
Exactly true!

tsewong 發表於 16-7-5 14:00
咁你最後叩唔叩到好啲嘅學校?

我就係驚出現兩頭唔到岸嘅情況, 但我C6覺得浸聯自行有20分, 已比其他15分嘅 ...
叩到2 間不錯的,
但你個情況, 很理智地大家都會叫你唔好慱 (包括我), 因愽唔到既代價太大, 沙田如穩入一定沙田, 升中網又好, 最多到時派彩後再試叩門荃灣的

但我都好明, 住荃灣要走入沙田, 讀6 年, 係好唔方便的, 我之前叩葵青外區我都諗好耐, 係咪真要出去讀, 7點前要上校車, 有時學校有課外活動, 放學時間不同了, 仲有冇校車搭呢? 星期六有課外活動又要特登入沙田

但有時又會諗, 我地大人返工住荃灣返沙田, 相信冇人話遠的, 所以呢個決定好矛盾

所以你自己好好再考慮下

tsewong 發表於 16-7-5 14:53
我父母住馬鞍山嗰邊, 唔啱方向, 每日接完返我父母處再返荃灣要double時間

我會再同C6商量下, 睇下搬唔搬 ...
荃灣個CASE 係, 一係第1 志願, 一係就寶校, 能入第2 志願的數字不多的, 要號碼好前才有機會

glocatcat 發表於 16-7-6 13:11
我去浸聯叩門交表時, 見到前後左右都係111, 所以超多人, 聽說表格號碼派到5XX
所以如果真係一心簡浸聯, 請 ...
全IN 一定收好多叩門表 ! 全IN的有邊個唔會交呀 !
正如你所講, 預左叩門好難 ! 

算好彩 ! 
心儀小學只收111叩門, 自行時已經問過得2XX人申請
扣除全校學位, 感覺叩門重容易過派位,
好彩最後叩門成功 !

glocatcat 發表於 16-7-6 13:23
叩到2 間不錯的,
但你個情況, 很理智地大家都會叫你唔好慱 (包括我), 因愽唔到既代價太大, 沙田如穩入一定 ...

所以我而家好努力搵緊其他荃灣區入沙田讀嘅媽咪, 睇下有冇啲保姆車可以join, 或夾份搭的士... 等等方法。

最好係自行照填呂小,真係入到後,過一段時間大家都辛苦後再游說我老公搬

再唔係到時都會叩門,如叩到荃灣好學校就唔駛煩

但荃灣競爭真係好大

我今年都要叩門, 覺得1,1,1 作用不是很大 (1,1,1 只適用某幾間學校), 最重要都係 PORTFOLIO (簡人interview時有用)及 面試表現

浸聯 (1st IN: 有交表全部有得in, 2nd IN: 1st IN表現好先有得in, 由於個個有得in, 競爭會好大 )
石鐘山  (1,1,1一定有得IN, 好快知結果, 但唔會收哂; 因為會簡冇1,1,1既去in, 所以最後都係睇PORTFOLIO同面試表現)
海官 (聽講今年收4xx表, 最後簡100人1st IN, 1st IN 要模擬1hr上堂, 跟住再簡人2nd in, 所以PORTFOLIO同面試表現都好重要)
荃官 (1st IN: 唔記得有交表是否一定有得in, 2nd IN: 1st IN表現好先有得in, 由於個個有得in, 競爭會好大)
馬基 (非1,1,1簡人IN, 但人數唔多)
伍小 (非1,1,1簡人IN, 但人數唔多)
思源 (非1,1,1簡人IN, 但人數唔多)

仁立 (65 網) (睇PORTFOLIO簡人IN, 1st round 學生自己in, 2nd round家長一齊見校長)
仁紀 (65 網) (睇PORTFOLIO簡人IN, 1 次過見埋家長, 不過唔係校長見, 但今年9月會換校長, 明年既程序可能會變 )
青衣主恩 (66 網) (有交表全部有得IN, 1 次過in兩個鍾 (好似係做paper),由於個個有得in, 競爭會好大)

引用:我睇前幾年EK+,+浸聯扣門位有17-18個,wait

原帖由 洗米華 於 16-07-06 發表
我睇前幾年EK , 浸聯扣門位有17-18個,waiting 可以call 到8月1x人。即係都有30人入到 ...
我問咗浸聯,call 人只call到31/7, 之後有人唔讀都唔再call,感覺上想留位收小二插班多d。

glocatcat 發表於 16-7-6 13:25
荃灣個CASE 係, 一係第1 志願, 一係就寶校, 能入第2 志願的數字不多的, 要號碼好前才有機會 ...

sorry 邊幾間係荃三寶?
另外點先會號碼前? 都係靠lucky??

回覆 Dice_Sep 的帖子

圓玄學院石圍角小學, 潮州公學, 聖十架學校

我估係呢3間

glocatcat 發表於 16-7-6 13:25
荃灣個CASE 係, 一係第1 志願, 一係就寶校, 能入第2 志願的數字不多的, 要號碼好前才有機會 ...
Exactly true!
‹ 上一主題|下一主題