用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇住屯門或元朗家長俾小朋友出九龍讀書? ...
樓主: choyke
go

請問有冇住屯門或元朗家長俾小朋友出九龍讀書? [複製鏈接]

Re: 請問有冇住屯門或元朗家長俾小朋友出九龍讀書?

Hi, Janetlo,

嘩,  你個囡好叻喎. 希望佢越讀越開心.  你住屯門邊度架? 我想問下你, 咁你點解決小朋友o既交通問題呀. 定係你會搬出去住.  如果你係搭車.  搭車時間又係點呀.  請分享呀.  教下我地啦. 真係開心, 總於有一個實際例子啦.

thanks
http://www.flickr.com/photos/chiu

I am now living in Yuen Long and I will move to castle peak road near gold coast this month.  My daughter will attend AM class in the coming sept. The bus will come at 7:40 and arrive school before 8:30, so it is not that bad because castle peak road is almost the last station from tuen mun.  The school will finish at 12:15 and she will arrive home before 1.  

Janet,

我囝囝都係九月返kentville AM, 我地住屯門, 麻煩你pm個保母車電話俾我, 我應該遲d會俾佢搭回程, 早上我自己送佢.  THANKS.

FION,

我朋友都在果間迦南教, 不過好少聯絡, 有乜料我第日上來報下.
你有心理準備BB返學後病老人家實話去咁遠讀... 我都面對呢D問題, 但我所知去邊度讀都係成日會病, 同埋BB一向早起所以我送佢去九龍, 老人家又話疲勞, 佢地2歲人仔玩3個鐘一定疲勞, 總之一講到讀書就煩, 只想自己唔洗做親自接送.
不過N1邊度讀我個人意見係學校老師質素要緊, 對幼兒行為執得正, 性格調整得好, 就係我目標, 並不是九龍定屯門問題, 學術D野K1先搞都唔遲, 但而家好多N1都係教好多字.

Hi, Janetlo,

你好呀. 你可唔可以都俾d 保姆車資料我做reference 呀. 你pm 我呀. 7:40 分又唔太早喎. 就算係荃灣瑜璟都要7:50.  所以我覺得ok 喎.

唔該

byychan,

完全同意你同n1睇法.  老師質素比較重要.  講真, 我自己都覺得青山聖彼得, 唔會學到咩字架.  坦白講.  我囡囡自己而家都識唱abc song.  我諗佢讀完n1, 老師都未知教左未.  但係我只係想佢起學校學"乖".

其實我媽咪都會話點解要俾個囡咁早出去讀書.  成日話" 屯門冇好學校咩"  所以都有時幾大壓力架.  其實你估我地自己做佢親生亞媽好想佢咁架.  最好住起d 學校隔離.  但係有時人係有好多因素, 先唔得架姐.

所以大家可以上離傾下囉.

Janetlo,

I also want to have school bus information.  Could you please pm the detail to me??  Many thanks.  Besides, could you mind to inform me where will you move??  

Thousand thanks.

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

byychan,

If you have more information regarding cannan kindergarten, please advise.  

Thanks,

byychan 寫道:
Janet,

我囝囝都係九月返kentville AM, 我地住屯門, 麻煩你pm個保母車電話俾我, 我應該遲d會俾佢搭回程, 早上我自己送佢.  THANKS.

FION,

我朋友都在果間迦南教, 不過好少聯絡, 有乜料我第日上來報下.
你有心理準備BB返學後病老人家實話去咁遠讀... 我都面對呢D問題, 但我所知去邊度讀都係成日會病, 同埋BB一向早起所以我送佢去九龍, 老人家又話疲勞, 佢地2歲人仔玩3個鐘一定疲勞, 總之一講到讀書就煩, 只想自己唔洗做親自接送.
不過N1邊度讀我個人意見係學校老師質素要緊, 對幼兒行為執得正, 性格調整得好, 就係我目標, 並不是九龍定屯門問題, 學術D野K1先搞都唔遲, 但而家好多N1都係教好多字.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

choyke,

I totally agree your opinion.  So I really want to send my son go to famous school for study.  

choyke 寫道:
byychan,

其實我媽咪都會話點解要俾個囡咁早出去讀書.  成日話" 屯門冇好學校咩"  所以都有時幾大壓力架.  其實你估我地自己做佢親生亞媽好想佢咁架.  最好住起d 學校隔離.  但係有時人係有好多因素, 先唔得架姐.

所以大家可以上離傾下囉.

Janetlo

我都想要school bus information, 可以pm比我嗎?
thank you

It really depend on where you live.  If you live near Tuen Mun Pier, the children has to get on the school bus on at 7:10a.m.    And thats why i move near gold coast which will be almost the last station from tuen mun.

Janetlo,

Would you mind giving us the contact number for the bus?  Just want to choose a bus for our kids and then we can share info/comments about their services (i know there are more than one company running school buses from TM to Kowloon Tong).  Thanks!

byychan,

Do you know any school bus from Yuen Long to Kowloon Tong?? Please advise.

Thanks,
Fion

Hi, BYYCHAN,

你可唔可以都俾定d 資料我, 俾我做reference都好呀.  唔該.

其實我諗諗下, 可唔可以我地搵到幾個媽咪自組保姆車出去呢?

the tel number of the school bus is 90131695

HI, Janetlo,

唔該晒.  我打左去問啦. 佢話我地屋企就7:20上車. 7:30 去到愛琴海灣(起邊架).  咁我可以多個reference.

Fionyiu 寫道:
byychan,

Do you know any school bus from Yuen Long to Kowloon Tong?? Please advise.

Thanks,
Fion

我家現住在元朗錦

簽名被屏蔽

janetlo
你記得問清楚佢會唔會好似豬仔隊o甘,中途會唔會轉第格校車o咼,小朋友太細係危險d,因為我姐個仔係愛琴返深水
love

nicki 寫道:
Hello Longman
還記得我嗎, 我都是住在錦繡架, 我個女會o係9月讀kentville下午班, 暫時安排朝早由我老公車佢出去婆婆度(長沙灣), 由婆婆公公湊返學放學, 遲d適應左學校生活可能放學搭保母車

其實都想搬出市區, 但住慣新界搬出市區只會愈住愈細, 真係唔慣, 希望個女唔會怪我
屯門元朗唔係無好的幼稚園, 但唔怕得罪講句, 呢D區實在太多新移民啦, 我O係屯門做左幾年門市, 見過太多呢D人,有時做既野好離譜好無家教, 想個女讀間程度高d同群番D好D質素的同學為有辛苦D啦, 同埋我考幼稚園都係抱住一試的態度, 俾機會個小朋友, 考到咪出去讀, 考唔到咪O係屋企附近讀..
我知彩裕有好多保母車經元朗, 有興趣pm我

nicki,

梗係記得你喇,兩母女都係大美人。
前派好似留意到你囡囡考到 st. catherine,點解最後決定讀根德?
我都同意住慣了新界區真係好難搬返出市區適應比較細的居住環境,我囡囡幼稚園亦都係讀下午校,原因自己住得遠如果讀上午校會起得早較辛苦。但轉眼我大囡今年升K3要為出年選小一煩惱,因為大多數的小學都係全日制,起得早相信無得逃避了    為了唔想囡囡太辛苦,幾個月前我開始出城睇樓,可是....... :cry:  :cry: 最後都係買唔到市區樓,因為實在太貴了,貴得黎仲要好細,基本上d單位住了我一家5口之後就無乜活動空間,而且次次我帶我小朋友去睇樓佢地實唔鍾意成日都話要住返錦
‹ 上一主題|下一主題