用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 港人, 港地, 讀IS?
樓主: 何B仔Adrian
go

港人, 港地, 讀IS?   [複製鏈接]

引用:有冇家長係喺屋企唔講英文,子女讀IS英文又

原帖由 jk121299 於 16-04-28 發表
有冇家長係喺屋企唔講英文,子女讀IS英文又講得ok?
我識好多都得,主要靠有幼稚園有英文學,啱啱先識個小朋友York考了入ESF小學,屋企父母大陸人吾識英文,佢只是同工人講下英文,老實講英文不算好但佢勝在吾怕醜講得吾啱都係咁講,佢見我女說英文又會主動同我女説英文,所以ESF都收左佢。

回覆:jk121299 的帖子

我們家裡全用廣東話溝通, 小朋友IS.
我們或朋友跟他說廣東話, 他會說廣東話。
遇到說英語的朋友便會轉台。

引用:Quote:原帖由+jk121299+於+16-04-28+發表有

原帖由 964000 於 16-04-28 發表
我識好多都得,主要靠有幼稚園有英文學,啱啱先識個小朋友York考了入ESF小學,屋企父母大陸人吾識英文,佢 ...
咁佢父母點同學校及老師溝通?

引用:Quote:原帖由+964000+於+16-04-28+發表我識

原帖由 Activehealth 於 16-04-28 發表
咁佢父母點同學校及老師溝通?
其實可能都識D簡單英文,但未見過佢作日常交談social,我稔類似很多日本人講英文的程度?平時都是工人接送小朋友及其他活動,可能小朋友對工人多過父母,所以好肯講英文,雖然是菲律賓英文

引用:Quote:原帖由+Activehealth+於+16-04-28+發

原帖由 964000 於 16-04-28 發表
其實可能都識D簡單英文,但未見過佢作日常交談social,我稔類似很多日本人講英文的程度?平時都是工人接送 ...
不過嚴格來説這個小朋友也不算屋企吾講英文,因為佢會同工人講

其實, 可唔可以咁講呢, 以上家不用英文而成功考入IS的例子只是部份例子, 並不是蓋括性呢? 世事冇絕對.  家不用英文而成功考入IS一定有, 正如由主流考入IS都有; 有冇聽過明明英文唔錯, 性格外向, 讀緊IB PYP, 家長肯俾nomination fee都考唔入ESF? 以上成功和失敗的例子, 可能大家都聽過, 咁成功比例多定失敗多?

華人社會報喜不報憂, 得左咪周圍講囉, 衰左唔通自己周圍唱自己衰左咩.

我同意之前有人講, 機會係留給有準備既人, 未考入心儀學校既家長有幾desperate, 相信只有自己知, 前思後想, 那裡出錯呢? 問題在那呢? 怎樣才可做好些呢? 成功考到了, 上左岸既, 咪可以輕鬆指手劃腳對住大海同浮游緊既人講: 唏, 唔洗特登操英文既, 呀邊個邊個, 廿六個字母都未識齊, 咪又入到邊間邊間IS, 現在講英文講得幾勁呀...

至各位浮游緊既家長: 努力呀, 加油呀, 正反既意見都看過喇, 做你覺得對的事啦!

引用:其實,+可唔可以咁講呢,+以上家不用英文而成

原帖由 何B仔Adrian 於 16-04-28 發表
其實, 可唔可以咁講呢, 以上家不用英文而成功考入IS的例子只是部份例子, 並不是蓋括性呢? 世事冇絕對.  家 ...
我諗留比有準備嘅人唔代表只係討論英文程度嘅人,而係全方位去準備,帶小朋友多D out going, 接觸多D唔同嘅人,探索多D,睇多D圖書,傾多D計,只係考慮英文程度唔係一個入is嘅好方法

回覆:港人, 港地, 讀IS?

我地屋企只會同小朋友講中文,小朋友由bb時期上既pg同參加嘅課外活動九成都係用英文上,係屋企同工人講英文,小朋友中英文都ok, 人哋同佢講中文佢就用中文答你,同佢講英文佢就用英文答,入到esf亦有其他is offer

dbchu    發表於 16-4-28 11:04

其實, 可唔可以咁講呢, 以上家不用英文而成功考入IS的例子只是部份例子, 並不是蓋括性呢? 世事冇絕對.  家 ...
我個仔就係剛剛考入了IS K1, 平時我地會教佢英文生字同久唔久講d英文,不是全個是conversation, 而是一兩句而已。返緊半日pn班大概2/3時間講英文其餘普通話。
問題係我英文不是native同都想佢keep住識廣東話,所以我唔唸住講英文。但唔知佢第時返3個鐘學夠唔夠英語exposure。佢平時都算多嘢講,但英文老師話佢好靜,我懷疑係因為佢唔識講英文所以唔講嘢。下一步應該點好?

回覆 dbchu 的帖子

係啦, 唔洗識英文麻, 明!

我絕對認同你的觀點。考Year one做突,永遠唔會錯。做唔足付碌入到IS, 入到去一樣有唔少得把口但寫到很爛的人,一上中學英文唔夠好做assignmenr, assessment便浮晒出黎,努力。

何B仔Adrian    發表於 16-4-28 11:16

引用:回覆+dbchu+的帖子 係啦,+唔洗識英文麻,+

係啦, 唔洗識英文麻, 明!
唔係唔洗識,你英文程度應該比中文好,你完全get唔到人地講乜,我係話要多方面配合,就算你用全英同小朋友溝通,而其他方面唔出力一樣冇用

dbchu 發表於 16-4-28 11:33
唔係唔洗識,你英文程度應該比中文好,你完全get唔到人地講乜,我係話要多方面配合,就算你用全英同小朋友 ...

那十項全能, 但不懂英文表達又如何?
Ok 啦, 做自己認為對的事.

其實既然你當日好後悔沒有努力跟哥哥在家多練習英文呢,咁你咪同你女好練習英文囉,我都唔明你有乜咁煩,己經有哥哥做左白老鼠,無一個人比你更加明白你生活環境同質數,再討論都係無用

agree.... is like a package, some expats have failed the interview even for English is the first language

dbchu 發表於 16-4-28 11:46
其實既然你當日好後悔沒有努力跟哥哥在家多練習英文呢,咁你咪同你女好練習英文囉,我都唔明你有乜咁煩,己 ...
係, 冇錯, 你對
相信針唔吉到肉唔知痛.

引用:Quote:dbchu+發表於+16-4-28+11:46+其實既

係, 冇錯, 你對
相信針唔吉到肉唔知痛.
其實我都有D唔明,你本身教育水平高,阿哥又讀緊I S,父母加上sibling 之間互動,阿妹理應有不俗的環境,比一孩家庭有優勢,可能由grandparents照顧,又offset左...

我純粹路過呻下....
家家有本難唸的經.
我個仔是SENs, 由N班開始已讀普通幼稚園, 他的主要問題是言語遲緩, 但英文比中文好, 無行為情緒認知問題.
近日去考了一間新開辦的IS幼稚園, 因為這辦學機構在小學及中學對SENs都有很多的支援, 我希望亞仔將來較容易考進這IS的小學, 而且我也想俾亞仔在英文語境中學習, 因為他的英語能力較好. 但最後遭REJECT了, 原因是亞仔係SENs, 學校的SETTING未能配合.
我是非常的frustrate, 無論你們是中文英文還是多方面發展, 機會總比我多. 我身為媽媽, 都只是想找一條合適易行的路俾亞仔. 可能對方有佢既考慮, 覺得對學校是負擔, 但收到這拒絕理由後, 我是非常傷心, 覺得永遠都是墊底及無得選擇的一個.

家裡的事真的不想在此解釋太多,只可說家家有本難念的經,且跟這題目冇關,見諒!

KinkiAbby 發表於 16-4-28 13:10
我純粹路過呻下....
家家有本難唸的經.
我個仔是SENs, 由N班開始已讀普通幼稚園, 他的主要問題是言語遲緩,  ...

Deleted
‹ 上一主題|下一主題