用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 八一八,點解唔讀神/名校?
樓主: brother4
go

八一八,點解唔讀神/名校? [複製鏈接]

brother4 發表於 16-4-26 21:47
神/名校有政府資助學校選擇,另朋友孩子年年取獎學金在名校

如果夠分入,但又唔夠分拿 scholarship 呢?
總有人要真金白銀比學費讀。

引用:818,點解阿媽唔係男人?(本人食完宵夜飽得

我可以分享下兩間名校在各方面不同之處。有好有不好。睇下buy邊間:

A校有聯繫小學,中一會把外來生分散。校風好,但同學間競爭大。有些少小圈子現象,外來生或外籍生可能玩不埋。學校似乎也鼓勵學生之間的比較。成績表在每科都寫在班排名及級排名,也有班和級名次。運動校隊會先收自己小學上來的。C grade中一,B grade中三,多數冇得出場。入不到校隊的,在這方面就被人叫廢柴。

B校也有聯繫小學,中一外來生會在同一班。校風和校長都很樸素。不鼓勵比較,多鼓勵合作。成績表只有頭三名,但不知是1,2,or3。比賽着重參與,大家一起玩,一起練習。中二會打散外來生,分到不同班,但好快又玩得埋。

不是說那間較好,只是說合不合適,和喜不喜歡。咁啱我識的A and B 生都開心上學。

回覆:SoLM 的帖子

答得

No need to be too defensive.
I do not fancy "famous elite schools" and my kids are not in any of them.
But I do not see why they should be bashed as being less inspiring than non-famous schools.
Should other people's choices be respected as much?
Just because other schools are more suitable for your child, then you need to bash everyone that wanted to put their children in "famous elite schools"?
Anyway, this topic is getting no where.
If someone merely want to create a "elite school bashing topic" and feel happy, go ahead.
Not my interests. Bye.

天使麵    發表於 16-4-27 11:29

SoLM 發表於 16-4-27 07:26
香港大部分人(特別EK)都有你的想法?可能你會笑這樣簡單都要問?有得讀有誰會放棄呀!但是這問題正正給我 ...
容許我問一下,下列是真心推介?十間幾乎都係名校
引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-04-18+發表你果然
原帖由 schumacher 於 16-04-18 發表
請問你想推薦邊間學校,不妨道出名來,費事大家爭拗。

我想推薦的是這些地區名津(其中聖保羅男女、聖保祿是直私)。這些學校能拔尖補底,又能有良好的成績,絕對是值得推薦吧!而這個方法我倒覺得是其中一個方法吧,3322,3大,8大⋯只是一個標準。總比人云亦云或以舊資料banding去分析好吧!?

引用:Quote:SoLM+發表於+16-4-27+07:26+香港大部

SoLM 發表於 16-4-27 13:57
我想都係尊重下樓主的題目「點解唔讀神/名校?」,我的説法已在自己的題目裏詳述了。你話讀神/名校有咩唔好 ...
讀所謂名校最唔好咪經常被攞嚟做文章囉,讀咩學校無幾大關係,自己做好自己就夠,我一向都覺得自強不息最重要。
實事求事,言之有物,會得到認同嘅。

回應埋樓主問IELTS對回留香港申請大學嘅幾個帖文
http://www.jupas.edu.hk/en/faq/about-jupas/other-academic-results-language-subjects/

好多年前,有個媽媽幫阿仔插入喇沙,但唔准阿女讀女拔,因為佢覺得女拔係貴族學校。終於到佢外孫女入左女拔,問足幾年,先慢慢接受女拔都有唔貴族嘅學生。只可以講,有D誤解太根深柢固。

引用:Quote:SoLM+發表於+16-4-27+13:57+我想都係

回覆:八一八,點解唔讀神/名校?

brother4 發表於 16-4-19 15:42
八一八,一定有家長不選神/名校,點解?
以下是雷頌德的理由:
http://www.ohpama.com/65852/overseas/%e3%80%90%e6%88%91%e7%9a%84%e5%ad%b8%e6%a0%a1%e7%94%9f%e6%b4%bb%e3%80%91%e9%9b%b7%e9%a0%8c%e5%be%b7%ef%bc%9a%e5%b9%b8%e5%a5%bd%e5%8e%bb%e4%ba%86%e8%8b%b1%e5%9c%8b/1/

陳百強  一生不可自決

依然好聽

引用:八一八,一定有家長不選神/名校,點解? +

原帖由 brother4 於 16-04-19 發表
八一八,一定有家長不選神/名校,點解?
又唔係神童,點入神校?

怕垫底,大壓力
‹ 上一主題|下一主題