用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點分B1, B2, B3 ???
樓主: wongkaka
go

點分B1, B2, B3 ??? [複製鏈接]

little_yolky 發表於 16-3-24 09:59
仲係未估到喎  KL3小學男女校, 中學係B1C-B2A聯繫女子中學, 除咗在下果間, 都好似只得一間而已,  ...
其實九小升中係直屬定聯繫?升九龍塘九真定油麻地真光?

little_yolky  9小係聯繫9中。  發表於 16-3-24 11:07

mcl203 發表於 16-3-24 10:08
9真 ~~~
.......9真小學得2班, 仲有幾個係男仔, 叻既已經跳咗出公海, 聯繫9中係B2A, 如果聯繫位入唔到, 咁.........我諗培道都一樣係入唔到吧...........

little_yolky 發表於 16-3-24 11:06
.......9真小學得2班, 仲有幾個係男仔, 叻既已經跳咗出公海, 聯繫9中係B2A, 如果聯繫位入唔到, 咁......... ...
其實問題係, 如果老師咁肯家學生係B3, 根本無理由叫學生去填乙1培道乙2胡兆熾, 叫B3生去選呢兩間中學, 同叫佢浪費機會送死有乜分別? 所以擺明係個老師求其敷衍

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-24 11:33
其實問題係, 如果老師咁肯家學生係B3, 根本無理由叫學生去填乙1培道乙2胡兆熾, 叫B3生去選呢兩間中學, 同叫 ...
真係好求其, 都有唔少B1C既邊緣人自行揀培道, 大抽奬都係B2至愛, 居然叫B3學生報, 仲要乙二都係胡兆熾, 唔係B3校, 咁好明顯小朋友係B2生啦。

BTW, 其實聯繫用唔晒既位係撥返入大抽奬, 定係叩門位?

little_yolky 發表於 16-3-24 11:39
真係好求其, 都有唔少B1C既邊緣人自行揀培道, 大抽奬都係B2至愛, 居然叫B3學生報, 仲要乙二都係胡兆熾, 唔 ...
如果聯繫位/直屬位用唔晒, 係會撥番去個區既非保留位.

舉個例:
如果聖羅撒直屬位用剩5個, 咁KL3既聖羅撒非保留位就會多咗5個

YuenBaBa  其實聖羅撒書院應該歸沙田區。佢嘅非保留位應該歸沙田。  發表於 16-3-24 12:24
little_yolky  明白, 叮橋  發表於 16-3-24 11:47
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 16-3-24 11:39
真係好求其, 都有唔少B1C既邊緣人自行揀培道, 大抽奬都係B2至愛, 居然叫B3學生報, 仲要乙二都係胡兆熾, 唔 ...
唔一定係求其㗎....可能係官腔式處理手法....EDB無實數....費事去估姐
我就見唔少 B3 ABC學生...學校唔會反對填B1 AB學校....但又派到喎...咁佢地真banding係??

little_yolky  一定唔係B3囉。  發表於 16-3-24 11:58

mcl203 發表於 16-3-24 11:52
唔一定係求其㗎....可能係官腔式處理手法....EDB無實數....費事去估姐
我就見唔少 B3 ABC學生...學校唔會反 ...
做老師做得佢咁費事???

你睇下人哋9真中, 老師1:1貼身教DSE學生放榜選科, 結果幾咁如意? 大家小朋友寒窗苦讀, 就係為咗呢一日, 做老師既由細睇到大, 咁都唔做多D?

little_yolky 發表於 16-3-24 12:03
做老師做得佢咁費事???

你睇下人哋9真中, 老師1:1貼身教DSE學生放榜選科, 結果幾咁如意? 大家小朋 ...
但我理解佢地做法吖嗎.....
現實係....無數據支持....只有往績....唔多可靠....太多因素可以影響賽果
可以做法係自由波...唔反對....又俾D往績你參考...自行決定

反為....我覺得某D小學提供60-70% B1生....我會諗有無咁多呀
灣仔都有某私小...提供3X%入英中...內含8-10%係直私中學...但真實係??

mcl203 發表於 16-3-24 12:12
但我理解佢地做法吖嗎.....
現實係....無數據支持....只有往績....唔多可靠....太多因素可以影響賽果
可以 ...
你又唔可以攞D學校自己有校內評級 (不過唔係跟EDB標準個隻), 校內自評為B3既人就當係EDB訂為B3既人喎

hkpapa852 發表於 16-3-24 12:20
你又唔可以攞D學校自己有校內評級 (不過唔係跟EDB標準個隻), 校內自評為B3既人就當係EDB訂為B3既人喎

但又似乎校內表現真係平平...比較其他好認真成績既小學...真係R晒頭

間間小學都係自評嫁啦....都無人話佢知係...1..2...3

回覆 hkpapa852 的帖子

YuenBaBa 其實聖羅撒書院應該歸沙田區。佢嘅非保留位應該歸沙田。

以聖羅撒為例:

直屬位既先預留了在KL3, 如果用唔晒, 即係KL3既直屬小學學生可能佔用了其它KL3學校既學位, 咁如果餘下既直屬位唔留番係KL3, 會變成KL3有機會唔夠學位分, 反之NT7會變成有多餘學位.

所以教育局會將用剩既保留位留番係KL3, 呢點亦係教育局每年會按照各區升中人數而決定該區既他區要借多少學額既考慮因素之一.

我諗老師唔係求其,而係特登叫個學生揀培道同胡兆熾,可能學生係band 2c,老師唔想比2c入中學,想留返D位比1C或2A的外校生抽籤,但又於心不忍叫學生揀Band 3學校,所以就有此建議

Eat_Sleep_Play 發表於 16-3-24 14:29
我諗老師唔係求其,而係特登叫個學生揀培道同胡兆熾,可能學生係band 2c,老師唔想比2c入中學,想留返D位比 ...
但係, 係小學出糧俾佢, 唔係中學喎, 小朋友有心揀返聯繫中學, 即係對學校有好印象啦, 而且佢係夠成績既, 有乜理由一個由細睇到大既小朋友唔睇住, 會去考慮三唔識七既外校生機會, 同埋唔係出糧俾佢既中學收幾多B1生喎

如果學生係B2C邊緣人, 有機會係B3, 揀佢suggest果兩間都死啦, 但如果老師有信心佢係B2, 咁正路一定叫佢搏聯繫位喎, 機會點都大過出大海同其他人一齊抽其他B2學校啫。

little_yolky 發表於 16-3-24 15:10
但係, 係小學出糧俾佢, 唔係中學喎, 小朋友有心揀返聯繫中學, 即係對學校有好印象啦, 而且佢係夠成績既, 有 ...
其實呢一件唔係單一case,幾年前我都有學生讀一間有直屬中學嘅女校小學,間小學響九龍塘,中學響沙田,個阿媽認為自己個囡係Band 2,但老師堅持我學生係Band 3,仲叫佢唔好揀直屬中學,叫佢揀其他學校,個阿媽嬲得滯索性考直資,而家入咗王錦輝

hkpapa852  你講到咁白, 又沙田又九龍塘既女校, 大家應該都知係邊間啦!   發表於 16-3-24 16:22

Eat_Sleep_Play 發表於 16-3-24 16:19
其實呢一件唔係單一case,幾年前我都有學生讀一間有直屬中學嘅女校小學,間小學響九龍塘,中學響沙田,個阿 ...
現實係真係好多過案...D傳統小學成績平平既
侷住要跳船...往往都成為直資英中既收生對象
所以會出現咁多唔確定banding既投訴~~~

真的不少跳船例子
‹ 上一主題|下一主題