用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心求賜教:林護 Vs油真
樓主: 東南西北
go

真心求賜教:林護 Vs油真   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 15-10-15 14:45

宗教信仰既野,外人好難明白。我仔學校以前都有人堅持揀TSK,原因只係因為TSK係基督教學校。 ...

唔明白基督教同天主教咁大仇口?!都不過係讀書者,如果唔覺意
派左伊斯蘭學校咪要。。。

(我唔係教徒,但仔女都係返天主教學校。)

王家爸爸  個人問題多於宗教問題   發表於 15-10-15 15:09
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

東南西北 發表於 15-10-15 14:25

佢就係有這份堅持和執著,好聽d係有原則,唔好聽係食古不化。 佢覺得阿女叻,在邊間讀都會入U,銘賢係無上 ...

咁你自行統一乜都唔使玩,七月放榜後直接去教育局樓下行番轉,賺套免費
校服、免費課本,甚至獎學金都應該無難度!

奥脫福 發表於 15-10-15 15:06
唔明白基督教同天主教咁大仇口?!都不過係讀書者,如果唔覺意
派左伊斯蘭學校咪要。。。 :qui ...
我仔讀聖公會既小學,當年校長、老師都建議B1生多啲人揀華仁、聖若瑟同瑪利曼等天主教學校。結果大部分學生既派位效果都超好。

ok3 發表於 15-10-15 15:02
囡囡升中, 都有返咁大個, 有冇問下佢意見? 囡囡有宗教信仰嗎? 天主教佢自己有冇問題先?! 如果囡囡自己對宗 ...
我當年都係比小朋友自己揀學校,我只係負責帶佢地去唔同學校參觀。

回覆:真心求賜教:林護 Vs油真

多謝晒大家的意見!
希望阿女可以入到間高質素又適合她的中學啦!
升中呢個遊戲,真的唔易玩。

回覆 王家爸爸 的帖子

我個女依家小四, 佢已經有佢自己既主見, 佢鐘情於一所中學, 不過....如果佢KEEP唔到成績, 鍾意都冇用

王家爸爸  比小朋友自己揀既好處係,佢對學校會有歸屬感同認同感,將來會比心機讀。   發表於 15-10-15 15:31

奥脫福 發表於 15-10-15 15:11
咁你自行統一乜都唔使玩,七月放榜後直接去教育局樓下行番轉,賺套免費
校服、免費課本,甚至獎學金都應該 ...
覺得阿女叻,在邊間讀都會入U,其實有啲危險。應該睇下「南橘北枳」這故事。

王家爸爸 發表於 15-10-15 15:27
覺得阿女叻,在邊間讀都會入U,其實有啲危險。應該睇下「南橘北枳」這故事。 ...
唔算好危險, 起碼唔係"覺得阿女叻, 讀唔讀書都會出人頭地啦!"

王家爸爸  覺得同現實可以有好大落差  發表於 15-10-15 15:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 15-10-15 15:16

我仔讀聖公會既小學,當年校長、老師都建議B1生多啲人揀華仁、聖若瑟同瑪利曼等天主教學校。結果大部分學生 ...

唔知中世紀的東正教同羅馬教會始祖,在天堂上面見到佢地當年的鬥爭竟會
延伸到千幾年後,在一個東方小家庭的選校問題上重現時,會唔會都好似我
地的特首咁忍唔住笑呢?!

以上內容純誶攪下笑,無意引起宗教衝突。

回覆:真心求賜教:林護 Vs油真

宗教信仰既野,外人好難明白,我是基督徒,明白你老公的堅持。其實銘賢很差嗎?絕對不是吧!香港爸爸可否找找數據?我直覺銘賢應是b1b。樓主提過覺得自己沒抽獎運,所以想自行就攪掂。我相信在深水埗區乙一放銘賢都唔係必入,而自行銘賢的競爭沒上智大,所以理解樓主點解自行二放銘賢。事實是油真、英華、上智自行競爭都大,樓主女兒噤叻都未必入到。不如諗下銘賢係咪女兒真係鍾意啦!況且我真係覺得銘賢唔差,係冇上智禁勁啫,但應好過玫瑰。利申:我女未有耐讀中學,我只是路過想向各前輩取取經

我估你想自行選一些跨區或本區近港鐵站的嗎?

若然是,我會提議何文田"迦密中學",為一所基督教中學和未來會有"何文田"站落成.

王家爸爸  呢間喺好好既學校  發表於 15-10-16 08:03
小Monkey  Good idea!!! this is a very good school!  發表於 15-10-15 19:46

引用:我估你想自行選一些跨區或本區近港鐵站的嗎

原帖由 YmOra 於 15-10-15 發表
我估你想自行選一些跨區或本區近港鐵站的嗎?

若然是,我會提議何文田"迦密中學",為一所基督教中學和未來會 ...
係呀! 地鐵沿線真的好啱我地。
謝謝提供!

回覆 東南西北 的帖子

我當年同樓主差不多,同是深水埗區,仲要男仔,真是頭痛,明白樓主感受,我都是自行二林護,最後入咗自行一,樓主加油

王家爸爸 發表於 15-10-15 15:16
我仔讀聖公會既小學,當年校長、老師都建議B1生多啲人揀華仁、聖若瑟同瑪利曼等天主教學校。結果大部分學生 ...
乜校長咁大整估班女生...佢地網呢2年都無報數喎

引用:宗教信仰既野,外人好難明白,我是基督徒,

原帖由 WinnieCatCat 於 15-10-15 發表
宗教信仰既野,外人好難明白,我是基督徒,明白你老公的堅持。其實銘賢很差嗎?絕對不是吧!香港爸爸可否找 ...
WinnieCatCat,
多謝你的明白。
仲記得6年前,派小一。 第一round唔得,等到6月,派了去第9志願,當時個種擔心和無助真是記憶猶新。 不停扣門扣門和等等等,才入到這間小學。 好驚升中又要食驚瘋散,真係命都短幾年呀!

elbar  完全明白樓主感受   發表於 15-10-15 21:54

如果諗得油真,会唔会考慮埋QES?

王家爸爸  QE'S 都係好選擇  發表於 15-10-16 08:04

識人讀仁立, 全級第六, 自行第一林護都唔收, 入左自行第二荃官. 所以考林護, 頭五先穩陣. 除非加埋樂器, 頭十就不妨試下.

油真自行都唔易, 考頭十都未必收, 有EK媽咪報料, 三次呈分平均考頭5名都入唔到. 油真係低調, 但地點方便, 校風好, 校長, 老師都有愛心, 誠意推薦.

其實自行小朋友鍾意邊間就搏一搏,  想嬴面大就報BAND 1中既中學, 唔係就報晒BAND 1頭中學, 搏一搏面試表現, 唔搏怕將來會後悔.

引用:識人讀仁立,+全級第六,+自行第一林護都唔收

原帖由 必必 於 15-10-15 發表
識人讀仁立, 全級第六, 自行第一林護都唔收, 入左自行第二荃官. 所以考林護, 頭五先穩陣. 除非加埋樂器, 頭 ...
我又唔明,想問啦!
林護有雙仁聯系小學,有20個聯系位,唔係頭10名都入硬嗎? 自行唔收,大抽獎用聯系都會收卦??

引用:Quote:原帖由+必必+於+15-10-15+發表識人讀

原帖由 東南西北 於 15-10-15 發表
我又唔明,想問啦!
林護有雙仁聯系小學,有20個聯系位,唔係頭10名都入硬嗎? 自行唔收,大抽獎用聯系都會收 ...
林護自行睇面試表現,面試比重較成績重好多。

引用:Quote:原帖由+必必+於+15-10-15+發表識人讀

原帖由 東南西北 於 15-10-15 發表
我又唔明,想問啦!
林護有雙仁聯系小學,有20個聯系位,唔係頭10名都入硬嗎? 自行唔收,大抽獎用聯系都會收 ...
聯繫位去到統一派位先用到。

‹ 上一主題|下一主題