用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇好質素既小學?
樓主: DevilPig
go

有冇好質素既小學? [複製鏈接]

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 同意今時今日,+

原帖由 retriever 於 15-09-24 發表
回覆 Soundervolt 的帖子

同意今時今日, 大畢業係基本要求. 但係現在既整體入U率同我果代無得比...
而家點會入到大學門檻比以前高咗呢?以前得兩三間大學,而家八間,就嚟九間.....我當然明白小朋友喺各方面都係需要整體成長,唔係單一睇學業成績,唔可以做高分低能,唔好有社交障礙啦。你講嘅綜合能力當然重要,但我相信父母及家庭喺呢方面可以對小朋友做到嘅嘢遠比於學校多,唔好乜責任都交哂俾學校。

你講朋友做高官離婚怨天怨地,但如果俾你揀寜願做高官離婚怨天怨地或做保安離婚怨天怨地?

"正正係而家入到大學個門檻既人多左好多"

留意! 係"入到" 呢個門檻多左...

入小學前前, 父母影響較多, 入小學校後朋友圈同學卷影響較多.

學校環境可以影響成長孩子既眼界... 而現在家長面對更常見的問題是沒有多餘時間....

很多傳統與快樂學習的爭論, 其中一個重點是傳統學校功課繁重.... 其實佈置的功課原意是好的, 但實際操作上流於指標性... 學生忙於完成學校的要求, 沒有多餘時間兼顧其他, 譬如: 多好好認識這個世界, 甚至簡單香港地....

又譬如: 孩子幫忙家務是一個很好的鍛鍊.... 現在又有多少課餘幫家的孩子?

我講左同意大學畢業現在是很基本, 所以你說做保安之說不適用. 但如你硬要我選, 當然選做保安婚姻美滿, 知足常樂!

知足常樂其實係一種恩賜!

回覆 retriever 的帖子

又譬如: 孩子幫忙家務是一個很好的鍛鍊.... 現在又有多少課餘幫家的孩子?

My kids! One is eight and one is 5.  They helped my maid to wash the dishes after dinner last night as they told me that my maid had headache.

回覆 Doray 的帖子

對. 但很少數.
當然幫家不只洗碗.

同事女兒讀頂級女名校, 佢說得好坦白....

如果做完功課, 又就泥考琴, "你會叫個女練琴定洗碗?!"

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 "正正係而家入到

"正正係而家入到大學個門檻既人多左好多"
睇嚟你又將問題歸咎於學校。學做人唔使特別花時間先至做得到,喺生活當中都有好多機會,未必要有空閒時間先可做到,就好似對某校簡介會安排不周要學會forgiving/體諒,都係唔需要花時間嘅學習機會,呢啲唔會學校有得教。學業係唔係繁重同做唔做家務係兩回事,就算學校零功課,冇測驗考試,如果父母唔需要小朋友做家務,小朋友一樣學唔到自理,同學校無關,係父母喺責任。有時學校未必對學生喺學業上要求特別高,只係某啲家長對小朋友比學校期望更高而已。

Doray That's the problem of "U admission rate = good education"

我只係話, 我重視入U率, 我無話入U率高=好教育/好學校

反過嚟講, 一都好學校, 係咪就唔駛兼顧埋學生既前途呢?

只追求理念, 就會變得離地, 不切實際; 只追求成果, 亦只會變得功利, 適當既平衡係重要.

如果要係幾間教育水平, 學生品德都差唔多既學校之中選擇, 我會睇成績先囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

睇來你講既野好大.好廣...

是其是非其, 批評一件事跟原唔原諒根本唔係一個概念. 絕對係兩樣野!

譬如: 批評六四事件, 跟原唔原諒有無關係?

綜合能力既培養當然唔只做家務, 如果我係咁意思, 工人姐姐綜合能力最厲害?!

學校環境影響孩子既見識同視野.

時間有限, 學業和以外能力的培養都需時間.

學校任務繁重, 花時間過多而無多餘時間兼顧其他, 這是很多家長正面對的事.

你是否真的不明白?

hkpapa852 發表於 15-9-24 13:17

Doray That's the problem of "U admission rate = good education"

同意要平衡.

我剛相反, 在達到一定的成績水平以後, 我會睇品德和其他綜合能力先!

我諗retriever的意思不是將責任推晒比學校,他的意思應該是我地選擇學校唔好只係盲目追求成績!唔係個個小朋友都係學術型,有O的可能要長大後,受到某O的啟發先會發光發亮!! 佢提醒我地小朋友入大學唔係唯一O既目標!!我自己就會解釋比小朋友聽學習係屬於佢自己的,佢要為自己負責任!小朋友應該掌握自己的未來!!

回應樓主的問題,其實好多小學都辦得好好!最緊要係了解番想選擇O既學校同自己教小朋友O既諗法相唔相近! 大家有相同O既方向,而小朋友又明白自己O既責任!小朋友的成長路上會行得較易!!

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-9-24+13:26+

是非同forgiving係兩回事。

我只係討論小朋友全人教育除咗學校之外,家長都有好大責任。而你就只係來來去去都係抱怨學校學業繁重而冇時間學做人(有時繁唔繁重都好講能力同其他原因)。

睇嚟大纜都抯唔埋,冇乜嘢再好討論。

回覆 魚爸爸 的帖子

謝謝理解.

其實我講既野唔難明白, 但係論壇內對學校批評很敏感, 很容易想埋一邊.

記得某次去聽一個關於社會運動的分享會, 講者是任建鋒先生.

佢講到民眾對社會運動或者議題的回應, 特別提到香港社會除了以往的沉默大多數, 還有一群為數不少, 以BABY KINGDOM 為代表的家長群 , 只對特定議題敏感而有所反應

回覆:有冇好質素既小學?

什麼是 "以 babykindom 為代表"?不太明白⋯⋯

retriever 發表於 15-9-24 14:25
回覆 魚爸爸 的帖子

謝謝理解.
应该多的批评的声音,一个平台只有一种声音是令人恐惧的!

回覆 B.BB 的帖子

真正意思當然要問任先生.
我理解是, 以BK 既家長群為典型.

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-9-24+15:11+

回覆 魚爸爸 的帖子

引用:Quote:原帖由+retriever+於+15-09-24+發表

原帖由 bee_eed 於 15-09-24 發表
一堆差唔多年紀,追求差唔多類型嘅學校的父母

Parents have undeniable responsibility of kid's growth and education even bigger than the school.

I think everyone know the pain and bad effects of current HK education environment to both the kids and parents that we have been struggling.
However, majority of us still join this painful game and just pray for our kids are not the losers or victims (3 died in this month already). It seems to have no choices unless you are wealthy to send your kids to oversea or Int schools. But I do think we can still do something with such constraints,

As a parent, most important, is know our kids, characters, strength/ weakness, and understand ourselves too.
Even though, you have send your kids to a traditional school with heavy work load, it's still your choice to take it or you can voice out for your kids and flight for a basic children rights? or change to another suitable school as a last resolve?
Usually many parents (although they may shout how bad HK schools are in FB/forum or parent gossip chats) just follow the majority and force the kids to accept and adept. The worst case is the parents even to add more pressure to push the kids to chase more and higher in order to make them look brighter and outstanding. Again, it's the result of parent's choices.

retriever 發表於 15-9-24 15:06
回覆 B.BB 的帖子

真正意思當然要問任先生.
其實我好懷疑任律師係有冇上BK.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

佢自嘲自己都係其中一員

hkpapa852 發表於 15-9-21 12:34
回覆 little_yolky 的帖子

little_yolky 世界真係改變咗了。
我小學有個同學,唔止自動自覺讀書,仲成日自己寫英文作文比老師改。佢系大陸落黎,自覺要發奮。後來做左醫生,小學同學中得佢一個醫生;而家系醫管局極高層。
窮家孩子早自立,唔代表心理一定有問題。
‹ 上一主題|下一主題