用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀IS要補英文?
樓主: jenhk
go

讀IS要補英文? [複製鏈接]

happyhealthymin 發表於 15-9-16 13:49
請問你所講的甘樣的方法係指?
就是本地學校的方法

巴斯媽媽 發表於 15-9-16 14:13
我仲聽過話品德吾好>
响LS家長眼中,lS學生就係唔佢心目中好學生既形象。做唔到好學生就係因為佢讀lS。

引用:Quote:原帖由+samsam123321+於+15-09-16+發

原帖由 happyhealthymin 於 15-09-16 發表
請問你所講的甘樣的方法係指?
Local 英文補習班的 grammar,閲讀理解,操卷,作文常用句,等等為主。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Is 家長比傳統學校家長,的確感覺比較舒服,因為沒有考試排名壓力,看似是比較輕鬆,但係如果小朋友自律性不足,或者老師不好,係競爭激烈既 is 環境下,感受會比 LS 辛苦。因為大部份is 都是行 ib。ib 講求 inquiry式教學法。如果水平不夠,聽唔明,寫唔出,基本上不能借助補習同溫書去提升能力。

無考試,又唔等於唔評估您。試過有個小朋友,佢y1到3跟既老師好 hea,佢又 hea。結果y3評佢英文不達標,要增補英文。

y6以後,如果您對佢英文寫作有要求,就更加要補一補寫作及詞彙運用方法。文字功夫是要訓練的,就好似母語係中文,都要練習寫不同文章。至於是否要補習,就要看小朋友既程度,同學校程度。任何一方有落差,都會產生補習需求。情況同 LS 一樣。

至於品德修養,可能會同家庭,朋友,學校有關。LS會比較封閉,唔好既收埋。is 就會比較公開,選擇溝通討論,處理方法唔同。其實人與人之間比德行,都難以比較,更何況以團體為單位比較呢。我只會比較看重學習風氣,學生是否有同理心及團隊精神等。

其實,LS同IS都是學校,只係學制同師資不同。LS學生學到既,IS學生都會學,只係大家既深度同闊度不同。其實以我個人觀察,IS學生相對比較包容。當您小朋友真係可以求學不為求分數,而是為了擴闊自己的生活圈子,他們的生活自然比較悠閒自在,容人容事。

試過有個LS轉入的學生,英文比同班的同學好,佢地會好主動叫佢HUMAN DICTIONARY。我個女會欣賞佢既長處,審視一下自己,怎樣可以再做好一些。千萬不要小看小朋友間的良性競爭,因為主動自身追求真善美,學習既路途才會更有持久力,更能突破自己既界限。這個亦是IS學生流動率高帶來的好處。

每個小朋友都係獨立個體,佢地都有喜好,亦會互相比較。我細仔係Y1放學時,已經識得同我講同學既表現,自己英文在那一個組,那一個比他認識更多字。不是只有家長才會去比較,佢地都有佢地既驕傲,看您是否可以發掘出來。在IS(環球視野)的競爭環境下,與英語同普通話母語的學生競爭中英文學科成績,我個人覺得比在LS上課更困難。但正正因為學生的接觸面不局限於香港,令佢地明白世界上A可能不是盡頭,仲有A* 同A**,以後有機會見更多A***。

世界上,那一所大學不是用成績及學生才能去設定收生標準呢 ?  其實去到公開試前,為了爭取更好的成績,不分種族,學生都會希望在自己相對薄弱的學科補一下,爭取一下。這也是人之常情吧。

很久沒有上來了,想為IS說幾句話。

我呢兩日同細仔做功課,有d體會.  

細仔係傳統學術上係smart d, 記性好, 所以有著數.  佢學中文呢類方塊字, 靠記靠拼部首學得好快, 數學都唔錯, 我成日覺得佢好似個filing system咁.  但係寫作同組合詞彙, 不論中英, 都令我頭痛.  佢個老師呢個星期叫佢地寫一篇十句短文, 可以自由選題材, 要一件國際事件, 係佢地有興趣的, 然後寫出對其他人有物影響.  我個仔猛問我寫物野好, 到決定左, 又話唔知點寫, 我真係暈.

大女調轉, 數同中文都麻麻, 但係英語運用, 寫作同思路都好清楚.  就算寫中文, 佢最多唔識寫某d字會問, 但就唔會下下問, 我唔知寫物呢d (我細仔例行答案).

最近同人傾開, 其實語言係人生之中係最重要, 你操到個細路數學幾fit, 識幾多中英文生字都好, 其實最後出來做人做事, 都係講表達能力, 思考組織, 識思考唔識表達都係好大缺陷.  所以我欣賞 IS呢方面, 佢地誘導小朋友思考, 再寫返出來, 咁比狂操學術, 對將來做人更有用.  而呢個亦係點解我兩個要補英文寫作, 唔係淨係為present 得好d, 因為你寫野時都要思考同組織.

torunpoland  說得好!  發表於 15-9-17 11:01

回覆:elmostoney 的帖子

樓上2位媽媽都講得好好

回覆:巴斯媽媽 的帖子

我都仲想講,外邊啲人仲會話,只要有錢就一定讀到IS, 其實佢地夠竟知吾知道,要入IS學校一啲都吾易,吾係話肯俾錢就讀到!

回覆 巴斯媽媽 的帖子

這個說法,我也是經常聽到的。

有能力支付學費是國際學校決定是否取錄學生的其中一個必須條件,並非學校決定取錄學生的唯一條件。

很久以前,在我讀書的時代,官校及教會津校的名聲極盛。教育界內,私校的水準及質素確實是良莠不齊,部份國際學校的校風及教學質素都非常差。在九龍塘上學時,在交通工具上見過不少同區國際學校的"壞學生",部份在我原校離開的"壞學生",在父母的銀彈政策下,繼續在同區的國際學校上課,以上種種,令人對國際學校產生了很多不好的印象。

時而世易,香港教育制度朝令夕外,令很多有質素又有能力的家長望而卻步。很多傳統學校都因為教育改革不清晰,轉而申請成為有較多自主權的直資及私立學校。近十年來,普遍的家長,要麼選擇接受現行的津貼教育,要麼選擇以自付方式尋找更適合自己孩子的優質教育。國際學校的教育方式,既注重全人發展,又具有一定的學術保證,令一眾有能力的香港家長趨之若鶩。市場永遠離不開供求關係,當求大於供,可以挑更好的,學校自然會挑選最優秀的學生。

不要忘記,在國際學校接受教育的孩子,家庭背景一定是相對比較優越。正常的孩子在配對完善,資源充足的環境下,理論上都會比較優秀。如學校同學擁有相同的身心追求和方向,使他們互相依賴、互相影響,令已經相對優秀的一群再往前推向卓越。

部份具有國家背景,為本港為所屬國民而設立的國際學校,是會規限學生國籍,保障國民在當地受教育的機會。總而言之,若果孩子希望轉入國際學校的原因是在本地教育不達標,或自身的能力不足而尋求一個避風港,是不可能得到具有卓越學術成績或國家背景的國際學校取錄的。

一直以來,有些家長確係對IS戴有色眼鏡,評論負面得來又有欠公允,但這些很少困擾到我,我亦好少駁斥。

因為基於種種原因,可能係好彩、可能係有做透切研究、又或者經濟環境好d...小朋友已經得到我們能力範圍內,比到佢最好的教育,咁樣已經好感恩。吾需要人人豎起手指大讚小朋友幾叻和學校幾勁...人地點諗點講,真係平常心。

回覆:Jane1983 的帖子

十分同意。
自己選擇,
自己付出,
自己受(享受或承受),
與別人無關,
亦無需外人指手劃腳。

nintendo    發表於 15-9-19 13:20
Jane1983  So true  發表於 15-9-18 16:13

當人地讀完is, 順利入到LS學生入唔到的大學和學科,而且仲派埋scholarship,應該都無野好講了。

引用:當人地讀完is,+順利入到LS學生入唔到的大學

原帖由 samsam123321 於 15-09-19 發表
當人地讀完is, 順利入到LS學生入唔到的大學和學科,而且仲派埋scholarship,應該都無野好講了。 ...
有咩學科係LS學生入唔到?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 15-9-19 13:59
有咩學科係LS學生入唔到?

最el...

引用:一直以來,有些家長確係對IS戴有色眼鏡,評

原帖由 Jane1983 於 15-09-18 發表
一直以來,有些家長確係對IS戴有色眼鏡,評論負面得來又有欠公允,但這些很少困擾到我,我亦好少駁斥。

因 ...
説得對。自己選了你認為好的學制,感恩。他人說什麼不用理會。我身邊都冇踩IS的人。

回覆 lui 的帖子

有時都有聽到人踩,但好明顯係無也認識,英基和漢基都搞吾清的....無所謂,吾需要吓吓牙較都贏埋

oooray  呢類人係教唔精點唔醒  發表於 15-9-21 10:17

當 IS 家長說 LS 家長批評 IS,我們一批 IS 家長現在又何嘗不是手指指說 LS 點點點?
IS 的教育,是要孩子從多方面思考,明白每個人的選擇也有他們背後的原因。
大家在分享在 IS 圈子的樂事,也留一點餘地吧。

回覆:讀IS要補英文

我仔的同學在高小確係有補英文,不過不是補文法,而是補writing,而果d小朋友本身有閱讀習慣,睇的書比同齡高深(我指内容)

我自己就覺得不用在高小就補writing,由得小朋友看得多寫得多,自然吸收。

joeychungml 發表於 15-9-18 10:01
回覆 巴斯媽媽 的帖子
TOP IS硬件,软件都好優越,不过小朋友是否就优秀怎样判断呢? 人生有不同阶段,父母尽量提供最好的教育但IS小朋友长大后在社会上工作相信如果家里不是家才万贯,一样要由低做起,LS OR IS 都一样,都要靠努力争一籍位。

小朋友睇得多書寫作的確有好大優勢, 但即使係讀IS, 都唔係個個小朋友都睇咁多書.  我兩個小朋友, 一個睇書狂, 一個就唔多睇, 而我所識的 is 小朋友中, 兩樣都有.  讀is只係比一個好d的閱讀環境, 睇書唔係交功課, 而閒暇時間較多, 學校亦鼓勵(唔係迫)閱讀, 但始終因人而異.

如果我細仔好似大女咁, 我都會話高小學唔學writing冇所謂,睇多d書咪得囉, 遲d自然發力.  但實情係每人情況不同, 唔補writing咩, 我又唔覺得有物唔得.  不過襯而家放學後尚有時間, 而佢地都上到某一level, 老師開始有多d要求, 我又覺得不妨做一下.  

寫作其實要小朋友學思考, 鋪排, 組織, 點樣加細節, 用詞.  我個細仔由Y1 to Y3寫journal都係流水帳, 只係大個左 (而家 y4), 寫得比以前長, 但基本不變.  佢唔係唔識形容詞係物, hungry, happy, mean, angry...佢夠識, 識唔代表會用! 其實好多男仔都有通病, 佢地係比較logical的, 寫出來超dry, 純粹將件事以先後次序講一次, report完就算.  連一句 I am hungry都唔會寫, 只會寫食左物.  佢而家交比英文老師的文章, 可以洋洋灑灑寫4頁紙, 但就悶到你抽筋.  長長就夠長, 但就零組織, 零趣味, 純粹係一大堆字.

相反, 女兒寫得好好多 (y5).  我又想再鼓勵下佢係呢方面發展.  我家兩個小朋友都冇學好多同齡小朋友必修的樂器,因唔係佢地興趣所在, 我都唔迫. 對我個仔來講, 寫作係幫助佢master人生最重要的工具 -- 語言同表達能力.  對我個女來講, 我希望佢能將讀左咁多書帶上另一個層次, 人地學樂器, 佢不如學寫作, 都係興趣同修養的培養.
‹ 上一主題|下一主題