用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ludus kindergaten
樓主: aiyangai
go

ludus kindergaten [複製鏈接]

引用:回覆+prisca126+的帖子 但係個whatsapp+gr

原帖由 mosmosma 於 15-08-24 發表
回覆 prisca126 的帖子

但係個whatsapp group本來係大家用黎share下有無新資訊呀, 互相交流提點下, 佢就KE ...
我唔知你講個果姓咩。但有一個老師離舊校之後,有一D「小動作」相當無品。

回覆 mosmosma 的帖子

哦!明白了!咁又真係過咗位

回覆:ludus kindergaten

我尋晚終於遇到果個hard sell老師

回覆:bubuG 的帖子

5500學費

回覆 maccy523 的帖子

如何遇到?

引用:Quote:原帖由+mosmosma+於+15-08-24+發表回

原帖由 bubuG 於 15-08-24 發表
我唔知你講個果姓咩。但有一個老師離舊校之後,有一D「小動作」相當無品。

...
什麼小動作?

回覆:ludus kindergaten

見到佢吔 FB 張老師相,真係有 3 個 ex-KV teachers 喎 !

引用:回覆+maccy523+的帖子 如何遇到?+

原帖由 mosmosma 於 15-08-24 發表

如何遇到?
入左我個谷…然後不停sell

...!!!!!!

簽名被屏蔽

我睇咗老師send出來的幾幅相
已經可以概括師資應該唔多掂
- 宣傳學校open day精美茶點的單張上面寫 "Lets high tea". Excuse me? It should be "Lets have high tea". 而且好多有識之士已經不斷話俾大家知, high tea 係勞動人口吃的粗食,  精美茶點應作 "afternoon tea". "lets high tea" should be "lets have afternoon tea".
- 黑板上的梨老師竟串為 "peer". 咩事? 我幼稚園已經識串,老師竟然串錯? 而且"peer" 同"pear"讀讀音根本不同. 證明老師連pear都未識讀.

學校設施的確好靚, 但send幾張相出嚟D師資已露哂底.

puichingforsure    發表於 15-9-1 11:10

回覆:aiyangai 的帖子

我仔仔將會讀依間學校N班,報讀係因為依間學校既教學理念跟國際模式,活學教育,重德行同創意思考,最重要係仔仔每次去學校都好開心唔捨得走,學校教材仲好特別。。。不過間間學校都有好有唔好,我覺得最緊要係環境係小朋友鐘意同無壓力學習培養學習興趣。。。我係家長only....

同意~

一些非集團式的新校,一般都會給人的印象是hard sell。佢地冇姐妹學校幫助催谷名氣,又冇升小reference, 老師和學校唔努力sell學校的話,會有人認識嗎? 家長會了解學校辦學理念嗎? 其實人地都係做好佢份工啫。

引用:同意~一些非集團式的新校,一般都會給人的

原帖由 siriusbaby 於 15-08-30 發表
同意~

一些非集團式的新校,一般都會給人的印象是hard sell。佢地冇姐妹學校幫助催谷名氣,又冇升小refere ...
咁唔使周街唱人地學校呀

siriusbaby  如果冇野就唔怕人唱啦  發表於 15-9-1 19:14

引用:本人一向對新校無咩意見,+仔仔今年亦都報讀

原帖由 mosmosma 於 15-08-22 發表
本人一向對新校無咩意見, 仔仔今年亦都報讀了另一間新開的學校。不過最近係其中一個mama group收到個媽媽自 ...
幾個group都見佢喺sell,本想去參觀下新校,但依家一樣好反感

我本來不認識此新校,但有朋友加我入一FB群祖,一個由「一群任教幼稚園的有心人」成立的群組。當中有意無意之間,在分享學校資訊時,也在軟性銷售此校。另外,令我十分反感的,是群組的ADMIN點名批評另一新校;說那新校打著兩位名校長的旗號說與D字頭的學校無關係是「騙人」,叫一眾家長小心云云。講真,人家開宗名義說無關係,這是騙人的嗎?那這位「老師」的理解能力真讓我擔心。
我不是為另一新校講說話,亦不清楚兩家學校那一家更好。但,我認為在學術和教學能力以外,我會對幼稚園教師的品格和操守有更高的要求。

siriusbaby  (騙人)2字
只在你這個post看到,只係叫人小心姐  發表於 15-9-1 19:19
matthewcinpat    發表於 15-9-1 12:46
matthewcinpat    發表於 15-9-1 12:46
puichingforsure    發表於 15-9-1 11:11

有某個媽媽在呢間新校任職教師,話自己個小朋友根德x收左佢,佢都唔讀,轉去呢間,佢有份教的新校,之後其間不停不停地請呢間學校點點點,又不停update呢間學校的新資訊,不知情的以為呢個gwhatsapp group 係呢間學校專開...
我好多次都想出口話佢,你想入group 溝通下下年k班報名資料,但唔該呂好不停講你教緊間學校點點點,,,真係甘的話,你係咪唔應該入呢個group?呢個group 係for 我地交流下年報k的資訊,你覺得間學敕芷好,捨棄根x園,你k班斬唔會幫你小朋友轉校,甘你係咪唔應該入呢個whatsapp group? anyway,我只係想講句,可唔可以唔好甘hard sell 呀?? 好煩之餘,我覺得會誤導好多新手媽媽囉~~~~~~~~~~~~~~~~~

回覆 lambeanmama 的帖子

回覆 lambeanmama 的帖子

但仍然很多人覺得這幼稚園和d字頭學校有關係

回覆 siriusbaby 的帖子

這才是誤導呢!
‹ 上一主題|下一主題