用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ICS Grade 1 vs La Salle Primary One
樓主: zoezoezz
go

ICS Grade 1 vs La Salle Primary One [複製鏈接]

回覆:ICS Grade 1 vs La Salle Primary One

朋友當年放棄CKY選了喇沙,事後佢話原來呀仔係谷得嘅,好彩揀咗喇沙。亦有朋友讀咗喇沙小一,個仔唔係追唔上,係父母覺得好辛苦,結果小二轉入國際學校。

bubuG 發表於 15-6-29 23:23

有時見到D 資質真係麻麻地果D小朋友抽到一綫學校,真係替果D醒目仔醒目女唔抵。

如果連大人的資質都係麻麻地的話,咁更加替果d做足準備但欠缺運氣的醒目家長
唔抵。

選ICS啦!至少除左笑聲之外仲可以夾雜埋幾下掌聲。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:bubuG+發表於+15-6-29+23:23+有時見

原帖由 奥脫福 於 15-06-30 發表
如果連大人的資質都係麻麻地的話,咁更加替果d做足準備但欠缺運氣的醒目家長
唔抵。
Hahaha agree

karen55407 發表於 15-6-30 17:11
朋友當年放棄CKY選了喇沙,事後佢話原來呀仔係谷得嘅,好彩揀咗喇沙。亦有朋友讀咗喇沙小一,個仔唔係追唔 ...
所以有時見到網友話:沒有最好,只有最適合,就會想,得幾歲人仔,家長又點可以sure 呢?

bubuG 發表於 15-6-29 23:23
有時見到D 資質真係麻麻地果D小朋友抽到一綫學校,真係替果D醒目仔醒目女唔抵。

...
阿Q d 諗,上天都算是公平,比個機會佢地向上爬,但都要肯付出先得

回覆:ICS Grade 1 vs La Salle Primary One

一係型啲,揀ICS,話唒自己考到,不是靠好籌!

引用:Quote:bubuG+發表於+15-6-29+23:23+有時見

原帖由 MrBeast 於 15-06-30 發表
阿Q d 諗,上天都算是公平,比個機會佢地向上爬,但都要肯付出先得
唔只要肯付出,仲要懂得付出先至最重要。如果付付碌碌考或抽入top school後來讀唔掂咪又上EK或傳媒賴嗰間學校係"功課勞隷"學校,又話所有學生好成績都係因為死谷爛谷,全靠補習,仲過著非人生活。

引用:Quote:karen55407+發表於+15-6-30+17:11+朋

原帖由 MrBeast 於 15-06-30 發表
所以有時見到網友話:沒有最好,只有最適合,就會想,得幾歲人仔,家長又點可以sure 呢? ...
我認為除咗特殊情況,幾歲人仔喺學習能力上差異唔會好大,最大分別係在於學習環境同態度。我相信要成為高手家長重要過有聰明子女。

Soundervolt 發表於 15-6-30 19:10
我認為除咗特殊情況,幾歲人仔喺學習能力上差異唔會好大,最大分別係在於學習環境同態度。我相信要成為高手 ...

同意,聰明那些反而難教,聽教識諗consistent 點都唔會差得去邊,態度和和價值觀就要從小開始培養

淺草  十分同意.  發表於 15-7-10 11:11

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-06-30+發表所

原帖由 Soundervolt 於 15-06-30 發表
我認為除咗特殊情況,幾歲人仔喺學習能力上差異唔會好大,最大分別係在於學習環境同態度。我相信要成為高手 ...
講得好

引用:朋友當年放棄CKY選了喇沙,事後佢話原來呀

原帖由 karen55407 於 15-06-30 發表
朋友當年放棄CKY選了喇沙,事後佢話原來呀仔係谷得嘅,好彩揀咗喇沙。亦有朋友讀咗喇沙小一,個仔唔係追唔 ...
好例子要清楚知道個小朋友谷唔谷得。考到ICS,可能樓主都考到其他私小,只不過ICS係首選,按道理喇叭是中小,樓主早已選擇好。

MrBeast 發表於 15-6-30 18:37
所以有時見到網友話:沒有最好,只有最適合,就會想,得幾歲人仔,家長又點可以sure 呢? ...
最適合家長吖嗎~~~

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-6-29+23:14

原帖由 Soundervolt 於 15-06-29 發表

有時見到抽中咗LSPS但仲好似對學校冇乜了解嘅家長真係戥 ...
agree with you too.

問下仔

回覆:zoezoezz 的帖子

放咗LSPS啦。既可以造福數以百計排緊隊的叩門家長,又以後可以好型咁同人講我連神校都唔要

唔難,完全唔同類!

引用:問下仔 +

原帖由 ylmanhk 於 15-07-03 發表
問下仔
如果問阿仔,好大機會係楝ICS,因為小朋友親出馬自去考,起碼對學校比較有印象。LSPS係抽嘅,乜水嚟㗎? 話時話,究竟有幾多家長單憑小朋友心水去決定揀邊間學校呢?

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-03+發表問

原帖由 Soundervolt 於 15-07-04 發表
如果問阿仔,好大機會係楝ICS,因為小朋友親出馬自去考,起碼對學校比較有印象。LSPS係抽嘅,乜水嚟㗎? 話 ...
你又唔係佢個仔⋯

將來佢讀⋯

‹ 上一主題|下一主題