用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 呈分試試卷程度深, 搞到好多人唔合格, 為咩? ...
樓主: yolayoha
go

呈分試試卷程度深, 搞到好多人唔合格, 為咩? [複製鏈接]

回覆:yolayoha 的帖子

不對!
成績表不出分數,只出Grading (ABCDE), 拉curve的。

回覆:NTNY 的帖子

應該不是,我理解她是理科班出身的。

引用:+本帖最後由+yolayoha+於+15-6-20+10:30+編

原帖由 yolayoha 於 15-06-20 發表
你囡幾年班? 數學乜寳?

其實試卷深淺對呈分試沒有太大影響,反正大家同挍做同一份卷。同校成績次弟/排名才重要嘛!

sunshine0613 發表於 15-6-21 12:02
不對!
成績表不出分數,只出Grading (ABCDE), 拉curve的。

咁即係, 就算全級學生分數上都唔合格, 只要係最高分, 那怕是三十分都可以拎A?
沙田友

sunshine0613 發表於 15-6-21 13:42
你囡幾年班? 數學乜寳?

不是我囡.  幾年班? 就係今年小五呈分, 咩寶就唔知, 係校長教個一"寶".   就係咁, 連校長教個最叻個一寶, 都有唔少學生低分/唔合格, 莫講話其它"寶"了, 個d小朋友死讀難讀, 做盡各出版社數學練習, 補習咩都齊, 係做好左呀, 基本功係見到有進步, 都讚下佢地"叻左', 鼓勵佢地, 叫佢地"俾心機, 有機", 小朋友都由"放棄數學"到有番少少心機去做, 結果一出, 唔合格, 四十分, 三十分...一野KO打沉晒, 有小朋友真係會講:"好怕數學, 唔想學."  死未?!
沙田友

Bettyblue 發表於 15-6-21 22:51
其實試卷深淺對呈分試沒有太大影響,反正大家同挍做同一份卷。同校成績次弟/排名才重要嘛! ...

但係小朋友/家長心目中唔係咁諗.  尤其小朋友, 本身唔係數學叻, 都好努力去學去做, 但往往出黎效果就係"唔合格", 對小朋友心理幾有影響.  佢地會覺得自己數學好唔得, 而唔係試卷過深, 漸漸對數學產生恐懼/厭倦, 無心機再學再做, 結果愈做愈差, 愈差愈無心機, 變左惡性循環.  呢個唔係個別例子, 係有一定部分小朋友如是.  何苦?
沙田友

引用:其實試卷深淺對呈分試沒有太大影響,反正大

原帖由 Bettyblue 於 15-06-21 發表
其實試卷深淺對呈分試沒有太大影響,反正大家同挍做同一份卷。同校成績次弟/排名才重要嘛! ...
都唔係冇影響,只可以話大抽獎冇,自行/叩門都有影響,好多B1中學見學生成績表主科冇B以上連表格都未必比你,所以點會冇影響

引用:Quote:sunshine0613+發表於+15-6-21+12:02+

原帖由 yolayoha 於 15-06-21 發表
咁即係, 就算全級學生分數上都唔合格, 只要係最高分, 那怕是三十分都可以拎A?
...
係。最高分的25% A,跟住的30% B。

引用:Quote:原帖由+Bettyblue+於+15-06-21+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-06-22 發表
都唔係冇影響,只可以話大抽獎冇,自行/叩門都有影響,好多B1中學見學生成績表主科冇B以上連表格都未必比你 ...
無影響,拉curve,不見分數。

小朋友 心理影響確實會有

引用:Quote:原帖由+yolayoha+於+15-06-21+發表咁

原帖由 sunshine0613 於 15-06-22 發表
係。最高分的25% A,跟住的30% B。

呢個只係貴校嘅顯示方式,並非每間學校都一樣
你地專題研習唔計分,我地計落呈分己經有分別啦!

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-06-22+發表

原帖由 sunshine0613 於 15-06-22 發表

並非間間學校都拉curve架,可能你學校係啫,我兒學校成績表係唔顯示分數,但如果主科唔合格一樣會出現D or E, 並非幾多%就係A  .... , 成績表見紅叩門都未必得,所以肯定有影響。

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

我係講緊我囡學校

引用:我係講緊我囡學校 +

我係講緊我囡學校
Oic , 有好有唔好,不過呢種方式同學間競爭頗大。

sunshine0613 發表於 15-6-22 07:05

對呈分試無影響還好, 可惜搞到小朋友怕左數學, 就真係俾個A佢都無用. 因為係佢心目中, 只會記得"我數學考極都唔合格."
沙田友

引用:呢間學校個校長應該係讀數出身,+係學校教埋

原帖由 yolayoha 於 15-06-16 發表
呢間學校個校長應該係讀數出身, 係學校教埋數學, 所以呢間學校的數學卷一向都偏深, 深到有點過火. 搞到次次 ...
其實D卷係任老師點出都得咩?

咁點樣同全港小學比較成績㗎,唔明!

Wonderlady 發表於 15-6-22 20:02

呈分試只是校内排位比拼, 不會與其他小學比較成績.
例如卷太淺, 全部人都90分以上, 攞90分一様考第尾, 做硬B3生.
如卷太深, 全部人唔合格, 最高分個位是40分, 攞40分一様可以考第一, 做B1生.

卷淺, 大部分人分数差異小, B1, B2 和B3 可能只差幾分.
所以卷深, 對高水平的同學較公平, B1, B2 和B3生分數差異會較大. 唔會因一時大意, 跌幾分就跌Band.

Wonderlady 發表於 15-6-22 20:02

呈分試以排名為主要, 亦會同上屆升中分班試同校師兄師姐的成績有關.
沙田友

yolayoha 發表於 15-6-22 19:15
對呈分試無影響還好, 可惜搞到小朋友怕左數學, 就真係俾個A佢都無用. 因為係佢心目中, 只會記得"我數學考 ...
咁其實老師點解唔做D嘢?

我阿女學校D中文老師唔知點解中作俾分鬼咁手緊, 小一作文無錯都係85分, 小二一般得7X分, 但原來7X分係已經唔錯既分數。阿女開頭好氣餒, 因為佢好鐘意中文, 但又唔知點解次次咁低分。經我家長日「靜靜雞」同老師反映過後, 老師上堂時同同學仔講:作文有77分以上已經係好叻好高分喇。老師仲會間唔中讚阿女中文好叻, 睇好多書, 好好之類既話。咁阿女明白原來自己係「好叻好高分」, 咁又開心番, 就算作文得78分, 都會同我講:媽咪, 你睇我幾叻, 有78分

所以小朋友心理有無影響, 都要大人做D嘢至得。

引用:Quote:Wonderlady+發表於+15-6-22+20:02+其

原帖由 AgapePa 於 15-06-22 發表
呈分試只是校内排位比拼, 不會與其他小學比較成績.
例如卷太淺, 全部人都90分以上, 攞90分一様考第尾, 做 ...
我估是這原因,所以校長出深D份卷

‹ 上一主題|下一主題