用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上年度有九成一學童獲派首三志願,想請教…… ...
樓主: YmOra
go

上年度有九成一學童獲派首三志願,想請教…… [複製鏈接]

ANChan59 發表於 15-5-29 19:37
俾多個理由你,我識人不參加自行,大抽獎只填一個選擇。大進取及隨機編號大後亦有可能。

估錯 Band,頭三 ...

好多謝你的個案分享.

我忽然又再想,那 9% 的人只是反映了非頭三志願入坐,那又不代表派得唔好.誇張咁講,可能 8% 都是派到同Band但比較遜色的中學,只有 1% 是滾到Band 3中學呢?

YmOra 發表於 15-5-30 10:02
好多謝你的個案分享.

我忽然又再想,那 9% 的人只是反映了非頭三志願入坐,那又不代表派得唔好.誇張咁講,可 ...
唉,91%頭三志願都不一定是家長或學生的最心儀學校........
無謂浪費時間深究,頭三志願%沒有參考價值!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-5-30 10:09
唉,91%頭三志願都不一定是家長或學生的最心儀學校........
無謂浪費時間深究,頭三志願%沒有參考價值!
...

其實,我比較潮向先填晒所有Band 1中學先,即是我會是屬於那 9% 的家長,又見還有時間可以作更深入了解,正所為一人計長二人計短,更何況這裡有以"萬"作為人數單位的好平台,點點滴滴總會有寶貴資料的.

YmOra 發表於 15-5-30 10:23
其實,我比較潮向先填晒所有Band 1中學先,即是我會是屬於那 9% 的家長,又見還有時間可以作更深入了解,正所 ...
前題是"真 Band 1" ,其他好辦 !問多 d 9%好似好 d ,但實質幫助極微!

我反而建議在自行及直資做多 d 功夫!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-5-30 10:46
前題是"真 Band 1" ,其他好辦 !問多 d 9%好似好 d ,但實質幫助極微!

我反而建議在自行及直資做多 d 功 ...

謝謝你的指點.

有呀!每個範疇都在努力當中.

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-5-30+10:09+唉,

原帖由 YmOra 於 15-05-30 發表
其實,我比較潮向先填晒所有Band 1中學先,即是我會是屬於那 9% 的家長,又見還有時間可以作更深入了解,正所 ...
放心,識揀而運氣唔係最差嘅,大多數入到最想入個幾間,多數唔會屬於那9%!

家長只需要認清楚派第幾志願唔重要,最重要係派到自己隨機號碼所能入到嘅最心儀學校,30個志願每個都有可能發揮佢嘅作用!

YmOra  認同.  發表於 15-5-30 12:32
‹ 上一主題|下一主題