用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 kv和York 會點選?
樓主: Renoice
go

kv和York 會點選? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+kufubaby+於+15-03-09+發表Sf

原帖由 siden 於 15-03-10 發表
學費計KV抵讀。

因為KV 在校內数學同中文底子打得極好,餘$主要補一補english oral and PTH 已經好好。
Sorry, the above is for Siden

引用:好奇想請問你小朋友讀緊或者讀過邊間?因發

原帖由 mamaishere 於 15-03-10 發表
好奇想請問你小朋友讀緊或者讀過邊間?因發現有好多關於不同學校嘅帖你都好似有第一身感受同埋好清楚入面情 ...

小朋友讀過幾間幼稚園,幾間家長識識埋埋再另外家長轉了校又收下料,再另外班家長的另外一位小朋友未必讀同校再收下料,再加上舊同學&同事啲細路個個考完小一冇耐,我人又8,搞搞下唔知點解就EK常提的幼稚園都知,就咁。

明眼的國民應該睇得出我對各校的comment不是吹水,是真的希望用我所知令forum更informative。不過,我有preference倒是真的。大家問xx vs yy的同時,某程度上也是想得到有取向性、理性的回答。

各路jm可以有不同意見,講真我愛蘋果你愛橙好正常。大家都是有益的水果。吃邊種都有益,只是做父母希望給最好的、或最適合的給孩子。

過兩年就不會過來這邊了,到時班朋友仔女都幼稚園畢業了,沒有一手資料, 就無謂在這邊獻醜了。

引用:好奇想請問你小朋友讀緊或者讀過邊間?因發

原帖由 mamaishere 於 15-03-10 發表
好奇想請問你小朋友讀緊或者讀過邊間?因發現有好多關於不同學校嘅帖你都好似有第一身感受同埋好清楚入面情 ...
還有,關於KV, 因有好熟的friends在就讀,我又好仰慕佢curriculum, 於是8掛問完curriculum, 再問剛畢業friend囉哂KV大部份中英数exercise俾細路做補充練習……

即係話,雖然唔可以同偶像結婚,都想理解偶像日常生活各種喜惡。

希望你唔會覺得我怪獸

引用:kV中文,比我想象中淺(並不是話深才好,只

原帖由 gigiwin888 於 15-03-10 發表
kV中文,比我想象中淺(並不是話深才好,只係人地話中文好,我唔覺),又不是太穏固,反而LH中文仲好些。英 ...
用家?

引用:呢d數字只可參考SFA年年都出offer多過學額

原帖由 小曳人 於 15-03-10 發表
呢d數字只可參考

SFA年年都出offer多過學額,到大抽獎時預咗有人抽中頭獎放棄學位
好多時都睇埋邊間學校家長開谷。KV家長開谷咪可能多些kv,York 家長開谷咪多D York . 谷又限人數,爆咗想再入都入唔到

引用:Quote:原帖由+gigiwin888+於+15-03-10+發表

原帖由 bubuG 於 15-03-10 發表
用家?
我表弟個小朋友係kv用家,所以影印哂所有功課及卷,另外姑仔個女係LH用家,又影唒,一比較下,綜合係中文我覺得LH最好,英文york,數學係KV囉

Ps冇st cat功課,比較不到

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-03-10+發表用家

原帖由 gigiwin888 於 15-03-10 發表
我表弟個小朋友係kv用家,所以影印哂所有功課及卷,另外姑仔個女係LH用家,又影唒,一比較下,綜合係中文我 ...
明白。

回覆:kv和York 會點選?

引用:+本帖最後由+siden+於+15-3-10+19:30+編輯+

原帖由 siden 於 15-03-10 發表
多謝你的分享。新手家長身邊冇乜朋友有小朋友可分享資訊,上EK係重要resources . 有幾家資料在手的前輩資料很有用

siden  謝謝  發表於 15-3-11 17:33

如果屋企講中文多,讀york。如果屋企講英文多,讀KV。

chungayu2    發表於 15-3-11 12:25

gigiwin888 發表於 15-3-10 20:30
我表弟個小朋友係kv用家,所以影印哂所有功課及卷,另外姑仔個女係LH用家,又影唒,一比較下,綜合係中文我 ...

LH中文係普通話吧,KV好似冇普通話?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

引用:Quote:gigiwin888+發表於+15-3-10+20:30+我

原帖由 brrbaby2007 於 15-03-11 發表
LH中文係普通話吧,KV好似冇普通話?
LH有英粵、英普。KV中文可能唔及LH深,因為LH始終係比較新,要進取一點。我第一身經驗,KV教法唔會呢頭學完,轉頭就唔記得。上到小學,更加明白。

bubuG 發表於 15-3-11 13:18
LH有英粵、英普。KV中文可能唔及LH深,因為LH始終係比較新,要進取一點。我第一身經驗,KV教法唔會呢頭學完 ...

LH唔係PN先有英粵嗎?K1開始就全英普
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆 brrbaby2007 的帖子

For LH, PN全英粵...K1開始就英普 or 英粵...

回覆 siden 的帖子

請問你小朋友係讀邊幾間幼稚園?

brrbaby2007 發表於 15-3-11 13:35
LH唔係PN先有英粵嗎?K1開始就全英普
K1有英粵, 朋友女K1在英普, K2轉返去英粵

sugarbun 發表於 15-3-12 12:00
K1有英粵, 朋友女K1在英普, K2轉返去英粵

我女年代,個個爭英普班,都唔記得有英粵tim

我囝以前讀KV....現在二年班....我唔知KV中文是教得深或淺...因人人對深淺評級不同...但我只知KV神奇之處是能令小朋友學以致用...教得深不代表能用番出來...我現在深深感到它的威力...其它幼稚園不能與它比美!

回覆:Freeb 的帖子

請問囝仔現在讀那間小學?同埋KV 係咪外界講得咁軍訓?

‹ 上一主題|下一主題