用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學全日制, 累死了
樓主: RuiRui
go

小學全日制, 累死了   [複製鏈接]

引用:the+worst+is+there+are+usually+6-8+piece

原帖由 LOVEnHOPE 於 14-11-14 發表
the worst is there are usually 6-8 pieces of homework per day! 老師要大家交整功課,多閲讀,學琴,學自 ...
你講得好啱。香港的教育制度就是為讀書叻而設。那些成績一般或唔好的就自己靠自己。

babywoman 發表於 14-11-15 13:36
舊油天
睇怕都可能蜜月中
學校每天有35分鐘功課堂,今年我仔多數在校做晒。

以下節錄自舊油天家課表,我覺得好多好多功課。

回覆:se6b03 的帖子

星期五,正常係多啲,呢版功課欄看似好多,但有啲應該堂上老師已教做大部分,如寫作。應該得中文長河及數學補充係難點。其它所花時間唔多。
若我仔做,一個半小時應可完成。但我會俾佢分兩日完成。
我自己暫未覺得有功課壓力。
因為我小一先利用時間培養到仔的閲讀興趣(only  中文)。小一時,我地每天放學去圖書館做功課,4點到圖書館,每天都有差唔多一小時睇書時間(做完功課先睇),六點一定返到屋企開飯——所以平時功課真唔算多。
係小二適應左,多數在校完成功課,先至冇去圖書館

引用:日日放咗學加埋做功課,+有時課後活動,+亞仔

原帖由 RuiRui 於 14-11-14 發表
日日放咗學加埋做功課, 有時課後活動, 亞仔又唔係快手既人, 晚晚都趕頭趕命. 温書真係唔駛諗. 佢又攰, 我又 ...
全日制跟本就吾好,攪到d细路冇時間

babywoman 發表於 14-11-15 17:20
星期五,正常係多啲,呢版功課欄看似好多,但有啲應該堂上老師已教做大部分,如寫作。應該得中文長河及數學 ...

好多家長覺得星期五或長假期前多d功課做係正常,但我既想法係平時早期一至五已經每日咁多功課,放假就更加唔應該有功課做,要比小朋友全心放假,否則放假仲辛苦過平時番學,同埋有人覺得一星期每日有一至兩樣叫少功課,我以前讀小學,真係一星期有一兩日係放學完全無功課做,有部分係叫堂課,上堂做完即刻交比老師,唔洗番屋企做,呢d先係我既理想教育,試問大人番工都唔鍾意放工拎公司野番屋企做 ? 點解小朋友要咁辛苦 ? 日日放學番屋企要做功課 ?

回覆 se6b03 的帖子

但冇辦法喎,現今教育係咁
除非讀國際學校

以前半日都有功課返屋企做喎,差別在於,有整個下午慢慢做,同埋冇咁深

引用:日日放咗學加埋做功課,+有時課後活動,+亞仔

原帖由 RuiRui 於 14-11-14 發表
日日放咗學加埋做功課, 有時課後活動, 亞仔又唔係快手既人, 晚晚都趕頭趕命. 温書真係唔駛諗. 佢又攰, 我又 ...
齋睇教育制度,當然係上一代幸福,我覺得。

引用:同意。強烈同意!起碼小一至小二都係半日先

引用:不是全日制令學生累,是排山倒海的家課,默

原帖由 Rachelmummy2008 於 14-11-14 發表
不是全日制令學生累,是排山倒海的家課,默書,考試令小孩沒有休息和思考的空間。 ...
Agreed

回覆 RuiRui 的帖子

agree with you

回覆:小學全日制, 累死了

以前都以為全日制好,依家見小朋友返全日小學咁辛苦,顧得功課又冇咁多時間玩,都係讀半日制好D

回覆:小學全日制, 累死了

好似我囡一至四都有課外活動,完全冇時間玩

回覆:abioole 的帖子

我完全同意,香港小學中學都係為考試而逼學生!如果有全港家長會,一定同政府 fight 番半日學!小班活動教學!

回覆:RuiRui 的帖子

同意到不得了,可唔可以聯署要求香港行返半日制。。。。。

同意吖辛苦

引用:我完全同意,香港小學中學都係為考試而逼學

原帖由 Bigpig_2007 於 14-11-21 發表
我完全同意,香港小學中學都係為考試而逼學生!如果有全港家長會,一定同政府 fight 番半日學!小班活動教 ...
舉腳贊成

引用:同意。強烈同意!起碼小一至小二都係半日先

原帖由 Olympian 於 14-11-14 發表
同意。強烈同意!起碼小一至小二都係半日先,太細個點可以做咁長時間。小朋友要多些童年歡樂時光。睇多一兩 ...
極度同意

回覆 bbq_swing 的帖子

舉腳贊成,  初 小 高小 都 應 返 半day

wister 發表於 14-11-21 22:14
非常同意!
依家香港全日制根本就係多咗個LUNCH同小息/每堂長少少
違反咗以前推全日制的原意!
咁不如去咗半日制, 小朋友休息又好, 課外活動又好, 溫書又好, 起碼自己控制到時間
唔洗日日等到3點幾放學, 先開始做功課溫書

wister 發表於 14-11-21 22:14
非常同意!
依家香港全日制根本就係多咗個LUNCH同小息/每堂長少少
違反咗以前推全日制的原意!
咁不如去咗半日制, 小朋友休息又好, 課外活動又好, 溫書又好, 起碼自己控制到時間
唔洗日日等到3點幾放學, 先開始做功課溫書
‹ 上一主題|下一主題