用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人已經in完九龍真光小學丫
樓主: 一女之媽
go

有無人已經in完九龍真光小學丫 [複製鏈接]

回覆 lunbaby 的帖子

我囡話只考廣東話, 沒英文; 有無聲片睇; 有畫畫 (佢話老師叫畫返label那張); 有問問題; 但好似冇考學術; 唔知真定假

印仔有分別有些只有一chop-like 有些vgood and 非常好 不過不要咁在意都考完了

我個囡星期六早上考.
一開始小朋友坐埋一齊用pencil畫畫.

老師叫小朋友出來in兩樣野.
一個老師俾左卡通俾小朋友睇, 之後請小朋友描述和估ending.
另一個老師問了兩題簡單推理題, (類似apple, banana, mango, apple banana, ?)
完成兩個task就蓋兩個印.
回到畫畫區畫畫至同組的小朋友完成individual interview, 貼埋name label在圖畫上俾老師收左.

引用:我個囡星期六早上考.一開始小朋友坐埋一齊

原帖由 zanezane 於 14-10-20 發表

我個囡星期六早上考.
大致相同

唔知label要整成點....
我叫阿囡好似畫畫咁用盡d位, 油到無哂白色..., 仲加左d lace布整了少少立體效果.....
眼見好多小朋友都只係寫名同加少少公仔圍下邊咁.....
好在阿囡無八卦人地d label係點, 唔係一定keep住問自己係咪做錯左.

引用:我個女出黎冇呢張紙既

原帖由 adam112 於 14-10-20 發表
我個女出黎冇呢張紙既
拎入去有相果張准考證喎

引用:唔知label要整成點....我叫阿囡好似畫畫咁

原帖由 zanezane 於 14-10-20 發表
唔知label要整成點....
我叫阿囡好似畫畫咁用盡d位, 油到無哂白色..., 仲加左d lace布整了少少立體效果.... ...
我去到拎張label出嚟,空白嘅

跟住即場畫好彩早到

我見到有小朋友貼住張空白label...
我估畫乜都冇乜所為,只係create個talking point

唔該哂各位

回覆:有無人已經in完九龍真光小學丫

我見有人label 只用鉛筆寫中英文名

zanezane 發表於 14-10-20 06:52
回覆 二二三 的帖子

而家諗住慢慢諗下je. ..聽你咁講,呢類私小咪留給抽不到一線的人lor?

zanezane,

九真的定位, 見EK的各路英雄, 都會將佢同禮賢, 德雅, 聖母視為同一線.

你話私小咪留給抽不到一線的人, 我估應該咁講, 仲可以俾你抽奬的私小, 是一個玩大抽奬的BACK UP.  由於出世率越來越高, 所以就算是不准抽奬的私小OFFER, 呢年不少家長都可能選擇會要.

另私小可以選學生和家長, 在校內名次的競爭的確會激烈, 所以, 亦難於突圍取好成績來搏中學更上一層樓. 但要搏的人自然會自己谷到行. 現階段視乎你想有幾搏, 有些私小沒有接軌中學, 有些只有30個位, 有些像九真, 聖母, 德雅會有更多位留給小學.  九真可愛之處, 屬後者.  還有, 小朋友連小一都未到, 很難掌握佢越來越大, 上到小五/小六青春期時, 是否可以如現在般被家長谷到行?

另觀察到一個現象, 一線越來越難入, 所以選2線的其實是有不少是有實力但入不到一線的學生.  所以, 不要小看2線的實力, 6年後, 2線極有可能升值.

講下第樣, 九真面試, 有英文圖書攤位, 我很高興學校重閱讀, 亦十分喜歡中學部的校園.

小學的校園翻新了, 是嗎?   

piklaichulaam  對不起,你還未登錄,無權在該版   發表於 14-10-20 16:45

回覆 榛子果仁 的帖子

Thanks for your sharing. 九真中學係中中,但小學係英小,有無由中中轉英中的方向?

回覆 zanezane 的帖子

九真中中係乜意思??你是指九龍真光中學是中文中學是嗎?

回覆 Maggie122 的帖子

中中 = 中文中學.
我剛去中學部網頁看, 原來中學慢慢轉用英文教大部份科目了.

回覆 zanezane 的帖子

九龍真光中學係兩年前已經開始由中文中學改咗制為英文中學了,因為朋友囡囡嗰年開始讀緊現在已中三了,小學就係今年先開始改制為英文小學!

呢幾日問多左知多左, 覺得呢間都值俾學費讀.

但細一年的細佬就要靠自己, 阿囝講野唔係好叻... 來年條路要自己行就難行d.

zanezane 發表於 14-10-20 17:44

呢幾日問多左知多左, 覺得呢間都值俾學費讀.
九真小學係收男生, 細佬都有機會, 不過重皮
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

居然有父親能忘了帶個女去in,做這個阿媽真想鬧人,所有的情緒都當著女個面吞咗!

ZANE,

記得2010年微調後, 已沒英中/中中之分, 是以學校適合以英語授課的人數決定有多少班別可以以英語授課.

九真中學網頁提到, 3班英語授課, 一班中文授課.  而九小2010-2011年轉為英小, 所以相信未來九中是全英語授課.

回覆 榛子果仁 的帖子

我見d升學網仍標中中, 英中, 仔細check了學校網頁就清楚了.
‹ 上一主題|下一主題