用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 越來越氣餒……
樓主: bcbcmama
go

越來越氣餒……   [複製鏈接]

回覆:little_yolky 的帖子

唔係四萬幾?我記得09年出生人數係四萬幾,包埋單雙非

引用:真係好驚一間都唔中

原帖由 baby_jkk 於 14-10-11 發表
真係好驚一間都唔中
唔洗驚,好難發生,不過是否心儀又別論

其實08 和 09 ,父母皆港人均約46000,所以以私/直計,戰況應該跟去年差不多。但加上雙非,出生人口分別是78000 和 82000,因此大抽獎應該有相當難度!

引用:Quote:原帖由+baby_jkk+於+14-10-11+發表真

原帖由 Argyle 於 14-10-12 發表
唔洗驚,好難發生,不過是否心儀又別論
真係會間間都唔中!年年都有幾個呢啲朋友,全部waiting!要有2手準備,萬一真係咁要點部處。

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-10-12+發表唔洗

原帖由 chingcging 於 14-10-12 發表
真係會間間都唔中!年年都有幾個呢啲朋友,全部waiting!要有2手準備,萬一真係咁要點部處。

...
臨尾D的位就會出來

回覆 Argyle 的帖子

我兩個朋友今年八月底才收到取錄通知!waiting 期間down到極點!结果最後有三個offer ,否極泰來!

回覆:越來越氣餒……

頭先in完接佢既時候,真係著火。去完廁所唔攝衫,成日爛仔咁。又衰左。

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+14-10-12+發表

原帖由 Argyle 於 14-10-12 發表
臨尾D的位就會出來
唔好咁樂觀,好多要8月尾9月頭先call! 唔通真係冇準備,等運到?等唔到,咁點?

唔好講近年,我朋友個女今年4年班,佢媽咪又係咁諗,實有offer嘅!點都有1個!大抽獎唔識死,唔熱唔簡!終於由中西派咗去柴灣不知名學校!叩門又唔得,小一到小三插班又唔得!焗讀!

引用:頭先in完接佢既時候,真係著火。去完廁所唔

原帖由 chungmanchung20 於 14-10-12 發表
頭先in完接佢既時候,真係著火。去完廁所唔攝衫,成日爛仔咁。又衰左。

...
唉!對唔住,難聽D講句,你整古個仔咩。我仔去interview ,著有領polo shirt ,唔使攝衫。

chingcging 發表於 14-10-12 15:29
唔好咁樂觀,好多要8月尾9月頭先call! 唔通真係冇準備,等運到?等唔到,咁點?

唔好講近年,我朋友個女今 ...
11網多年嚟都夠位,最多派咗去寶校,無可能派到去柴灣喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ajfamily 發表於 14-10-12 10:43
其實08 和 09 ,父母皆港人均約46000,所以以私/直計,戰況應該跟去年差不多。但加上雙非,出生人口分別是7 ...
考小一時其實睇到好多只用普通話溝通嘅人,咪以為佢地淨係識抽獎
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

大家請不要氣餒,有很多間學校都未開始in 或出結果。以平常心看待,因小朋友會感受到父母的緊張而令自己變得焦慮,反而會影响狀態。小朋友的小宇宙是你估計不到的,比d信心他們。我上年一直以平常心去面對,叫小朋友隨心發揮.....幸福地,有SFA, APS, CKY and TSL offer.

這的確是一條艱難的路,大家加油,共免之

引用:Quote:chingcging+發表於+14-10-12+15:29+

原帖由 hkpapa852 於 14-10-12 發表
11網多年嚟都夠位,最多派咗去寶校,無可能派到去柴灣喎!
唔係一定夠位的。以前試過借位架啦。依家先話有啲cut咗班再開班,以前邊有位?

chingcging 發表於 14-10-12 16:19
唔係一定夠位的。以前試過借位架啦。依家先話有啲cut咗班再開班,以前邊有位?

...
過去5年11網都未試過要借位,返而12網3、4年前試過1次向14網借位

噤快氣餒,依家先10月,玩到出年8月,大把時間,拿拿聲總結失敗原因,快快補救,never too late,學術上急起直追,有時小朋友表現很難控制,但家長表現就容易掌握。如果學校會見家長,學校大多問差不多既問題,諗諗大多家長會點答,就諗吓自己既答案點先可以特圍,諗吓學校注重啲乜嘢(睇學校網頁、校刊等),然後加入自己既答案,要令校長老師對你有好印象。

Jane1983    發表於 14-10-12 18:15

我唔理啦,去in左當見識下,叫做大人細路都盡左力,連結果係點都唔想知

我唔理啦,去in左當見識下,叫做大人細路都盡左力,連結果係點都唔想知

回覆 Argyle 的帖子

我都知實有學位,但就係驚心儀的唔中 ,唯有睇開啲

hkpapa852 發表於 14-10-12 15:50
考小一時其實睇到好多只用普通話溝通嘅人,咪以為佢地淨係識抽獎
對, 所以實際爭既人一定多過預期.

加油!! 明天會更好!!
‹ 上一主題|下一主題