用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 接受直資offer定搏大抽獎?
樓主: Sharon111
go

接受直資offer定搏大抽獎? [複製鏈接]

回覆:接受直資offer定搏大抽獎?

唔會為穩陣而抽次熱,心儀呢間熱門津校,係因為認同佢嘅教學理念。
其實如果要穩陣,報返區內老公讀過間一條龍男校自行必收,區內3線學校,兩兄弟可以一讀就12年唔駛煩,但連老公奶奶都唔贊成入返母校,而區內有間2線天主教學校我有20分,自行揀佢基本上都大機會入。
如果報自己時揀呢兩間收左,係好穩陣有個學位,但到時就好難有個好理由去心儀學校叩門

回覆 Sharon111 的帖子

我搏到,亞女考到心儀國際學校。我住31網,一心抽St Mary,所以只報St Paul Coed和陳守仁兩間直資,不過我都有報吾少私校,Sfa,Kts等。

引用:回覆+Sharon111+的帖子 我搏到,亞女考到

原帖由 Jane1983 於 14-08-02 發表

我搏到,亞女考到心儀國際學校。我住31網,一心抽St Mary,所以只報St Paul Coed和 ...
咁你即係有冇參加大抽獎?

回覆:Sharon111 的帖子

樓主有打算搬去心儀津校那區嗎 ? 另外,我的經驗是叩門競爭更激烈,樓主小朋友性格又如何?經歷了考小一的遊戲,我覺得小一面試對內向怕羞型的小朋友是絶對不利。若自行和大抽獎都不如意,有信心小朋友能突圍而出嗎?另外樓主亦要預計小朋友面試當日可能有不適或狀態不佳,而有機會影響面試。所以若決定大抽獎,一定要做定心理準備小朋友有機會抽中不如意的學校,而最後要入讀,因叩門考私小未必能如你所願!

參加大抽獎

考到心儀學校,即刻放手上offer,無參加大抽獎,無謂阻其他人。

小朋友唔係怕羞型。
另外,已經準備搬去心儀津校校網,其實只係一街之隔,所以目標一定係心儀的那間津校,現在住所只係一街之隔跌左落另一校網,我地決定為此而搬,所以即使已有直資或私校收左,我地最終都一定會去叩門搏最後機會。
現在就係煩緊好唔好為左有學位揸手就放棄大抽獎,但其實由頭到尾去考直資私校都係買個保險,只有一間直資會令我考慮放棄該心儀津校,就係SP boys

Jane1983  一條街都搬,有決心   發表於 14-8-3 13:36

引用:小朋友唔係怕羞型。 另外,已經準備搬去心

原帖由 Sharon111 於 14-08-03 發表
小朋友唔係怕羞型。
另外,已經準備搬去心儀津校校網,其實只係一街之隔,所以目標一定係心儀的那間津校, ...
若果會搬家,贊成主力報私小做backup,一早take了直資offer放棄大抽獎只靠叩門,實在太危險,怕到時叩不入你會後悔。若只心儀SP boys一間直資,那更不用煩,因要到3月先出offer,到時已入form參加大抽獎,真的有SPB offer再考慮放棄與否。好奇一問為何只心儀SPB ? St Paul Co-ed, 男拔等不作考慮?

stpaul coed 太貴學費了。。。
男拔太遠,我住港島區,而且自問乜cert 都無,又唔係讀名幼,無謂試了

小朋友唔係怕羞型。
另外,已經準備搬去心儀津校校網,其實只係一街之隔,所以目標一定係心儀的那間津校, ...
真係一街之隔。。。無奈。。。
其實可以用婆婆地址,但我唔敢搏,萬一駁唔中要叩門,學校會睇到你住址囉,interview 亦會有機會問你住邊,我唔想教小朋友講大話在婆婆家住,身教好重要!

lingan    發表於 14-8-6 17:12

醒目開學勳章 王國長老

小朋友唔係怕羞型。
咁你心中已有答案了。機會嘅野無人答到你。不過提醒一下今年小一派位頭三志願率創新低,尤其12網簡直無眼睇。第一搏完最心儀第二已經失晒預算(第二寶血,第三李賜豪都唔得,都唔知填咩好)

引用:Quote:原帖由+Sharon111+於+14-08-03+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 14-08-03 發表
咁你心中已有答案了。機會嘅野無人答到你。不過提醒一下今年小一派位頭三志願率創新低,尤其12網簡直無眼睇 ...
所以我都唔敢搏net 12 呀

引用:分享真實經歷,本人有兩個小朋友,大果個今年

原帖由 jojade 於 14-08-02 發表
分享真實經歷,本人有兩個小朋友,大果個今年九月小一了,由於第一年考小一關係,總共幫小朋友直資私小報左二十 ...
玩足一年,你小朋友一定EQ超高加超聽話。

其實我會以大仔的能力先,考多幾間直資試下實力,因為你心中只會選擇大熱嗰間抽獎,咁如果有高主教同你心中大熱(基灣?),咁真係一個穩袋一個搏。
你小朋友是名幼生嗎?中英國語出色嗎?沒有cert 我覺得不一定輸蝕,但如果大熱要去到叩門呢個階段,不是名幼又沒有cert 就比較難突圍

引用:其實我會以大仔的能力先,考多幾間直資試下

原帖由 phoebewong123 於 14-08-03 發表
其實我會以大仔的能力先,考多幾間直資試下實力,因為你心中只會選擇大熱嗰間抽獎,咁如果有高主教同你心中 ...
佢轉數快,中文叻,數學ok, 英文唔得,因為我無特別培訓佢英文,學校亦較少放資源在英語。校內成績中上,
有學畫、音樂、溜冰,無cert 無比賽。

引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+14-08-03+

原帖由 Sharon111 於 14-08-04 發表
佢轉數快,中文叻,數學ok, 英文唔得,因為我無特別培訓佢英文,學校亦較少放資源在英語。校內成績中上,
...
eng 唔得咪唸叩門,費事做炮灰

樓主你哩個 case 相信都係好多人既寫照。

如果係我,首先我會報一d 會令我放棄大抽獎既直資 (如樓主所想既 SP Boy),再報三兩間可以大抽獎既私小以作抽獎失敗時既 backup。

順帶一提,唔清楚樓主住港島那一區,但除非係香港仔,否則去 SP Boy 既車程相信唔會近得過男拔或其他油尖旺既學校幾多。
我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠

引用:樓主你哩個+case+相信都係好多人既寫照。如

原帖由 Patpatmom 於 14-08-04 發表
樓主你哩個 case 相信都係好多人既寫照。

如果係我,首先我會報一d 會令我放棄大抽獎既直資 (如樓主所想既 ...
spb 2b in 校長會用eng 同你對答,你唸下你有幾高chance

引用:Quote:原帖由+Patpatmom+於+14-08-04+發表

原帖由 sissysze 於 14-08-04 發表
spb 2b in 校長會用eng 同你對答,你唸下你有幾高chance
2nd in

St Paul boy 1st interview 同2nd interview 都無考過英文。反而2nd interview有玩中文詞語配對。

‹ 上一主題|下一主題